NT screening x triply - falešná pozitivita

18.04.2012

Ahoj,
zajímala by mě jedna věc, tak zkusím, jestli mi někdo odpoví.

Triply vycházejí často falešně pozitivně, to víme všichni. To procento je tam veliký.
Někde jsem četla, že ten screening v prvním trimestru má 3% falešný pozitivity. To mi přijde docela dobrý....Ale popravdě nějak se mi tomu nechce věřit. Četla jsem příspěvky několika ženských, kterým ten screening vyšel pozitivně a potom se ukázalo, že je vše v pořádku.
Já si tak naivně říkám, že se v pondělí dozvím výsledky a všechno bude buďto dobrý nebo špatný, ale tahle falešná pozitivita mě malinko děsí...
Někdo nějaká zkušenost?
Jinak mě vyšly kdysi triply pozitivně a falešný to teda nebylo..

Kliknutím vložíte smajlíky:

bud v klidu,100% neni nic ani plodovka..moc to resis,
ono je to falesne na obe strany..tak jak je falesne pozitivni tak muze byt i falesne negativni
a jeste je i dalsi varianta...a tou sme byli my :) vsechny testy ok a presto mame VVV ;) je totiz vyvojova...
hlavu vzhuru :one:

rozdíl je v tom, že vlastně ten první screening vyděsí falešnými zlými zprávami menší počet žen. Ale pořád je tam 5% šance. že se splete. takže ikdyž je negativní, tak pořád je možnost, že dítě postižení mít bude. 100% (nebo největší)jistotu ti dá jen odběr plodovky.

Mě vyšel NT screening pozitivně ,riziko na down.syndrom 1:6, šla jsem na plodovku a mám zdravou dvouměsíční holčičku

In reply to by mari25

To je přesně to, čeho já se děsím. Že mi tam vyjde nějaká takováhle hrůza, to číslo je vážně šílený, a že budu čekat a čekat a čekat...a z tý nejistoty se po... :(
Z počátku se mi tyhle testy zdály úžasný, ale postupně koukám, že to tak růžový nebude...
Jinak tobě moc gratuluju, musela sis užít svoje.

In reply to by mm_mm

No bylo to asi nejhorší období v mým životě, strašně jsem se bála, ty se ale zbytečně neboj dopředu, uvidíš že všechno dopadne dobře...u prvního dítětě mi tyto testy vyšly 1:18000 a nijak jsem to neřešila a víš co je nejhorší, že mi na genetice řekli, že měli i případ, kdy při takto vysoké pravděpodobnosti to miminko třeba down.syndrom mělo, tak pak nechápu proč se vlastně ty testy dělají...nebylo by lepší, kdyby se rovnou chodilo na odběr plodovky??

In reply to by mari25

Mně tenkrát vyšly triply pozitivně 1:4 a genetička mě uklidňovala, že měli jeden případ, kdy jim to vyšlo 1:2 a nakonec to bylo dobrý. Nikdo tomu nechtěl věřit, tak tu paní pořád ještě honili po nějakých vyšetřeních a měřeních a nakonec to opravdu měla dobrý. No, já ne.
Já jsem tyhle prvotrimestrální testy fakt vnímala jako něco pokrokovýho a ne jako pitomý a zastaralý triply, prostě jako něco, co mi řekne - můžeš bejt v klidu. Čím víc informací mám, tím míň si to myslím. Chtěla jsem po tom screeningu konečně vypustit do světa zprávu, že jsem těhotná a nebát se, že to za 2 týdny budu brát zpátky, ale takhle...
No, vím, že nemá cenu řešit, co bude, když zatím vůbec nevím...Jsem od přírody strašnej pesimista a po zkušenostech, co mám, se to jen a jen horší.
No, každopádně děkuju za informaci, aspoň to budu všechno brát trošku s rezervou.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky