Přidat komentář

Ahoj Pavli, čistě náhodou jsem v poslední době o těchto mutacích dost četla. Jsou to trombofilní mutace, tzn., že se ucpávají cévy, moc to nesedí k tomu, že Ti dobře při odběrech teče krev, ale asi máš dobrý pitný režim... Moje sousedka měla před pár lety trombózu tak jí na přišly na mutaci MTHFR, má problém s otěhotněním, ale to je spíše souhra náhod, nejdřív měla nález na čípku, tak byla na operaci, pak měla hodně špatnou štítnou žlázu, až jí ji upravili, tak jí zjistili v děloze hodně velký myom, takže šance na zahnízděné nulová, teď má po náročné operaci a dělohu jí naštěstí nevzali... Teď po 5 letech problémů jí hrozně přeju, ať otěhotní... Jinak leidenská mutace v heterozygotním stavu není tak velký problém, znám 2 holky, co jsou dokonce homozygoti a děti mají.
Záleží hodně na Tvém celkovém zdravotním stavu a životním stylu, připrav se na to, že Tě budou honit po doktorech sem a tam, pořád něco sledovat... Tipuju, že už jsi byla, nebo půjdeš na hematologii, aby zjistili, jaké máš hladiny těch špatných bílkovin (homocysteinu a ještě jedné, na kterou si nemůžu vzpomět), podle nálezu Ti dají něco na ředění krve a když to bude dobrý, tak možná ani ne. Jinak větší riziko potratu souvisí právě s tím, že se ucpe nějaká cévka v placentě, to že je to v 2. trimestru je vlastně logický, protože do 12. týdnu je mimi vyživováno ze žloutkovýho váčku.... Ve 3 trimestru už je placenta velká, cévy tlustší, menší pravděpodobnost ucpání, to by třeba miminko zpomalovalo v růstu a ukončili by těhu císařem a dali by mimi do inkubátoru...
Jo a jinak, MTHFR je horší metabolismus kyseliny listové, takže si kup femibion, tam je listovka ve formě folát, ten se tělu líp zpracovává.

Přeju moc moc moc štěstíčka, aby vše dobře dopadlo a narodilo se krásné a zdravé miminko

PS: Heterozygotem pro Leidena je každý 20. člověk, pro MTHFR každý 5., tzn. 1/20 x 1/5 = každý 100. člověk má obě tyto mutace, není to nic, co by tě ohrožovalo na životě :-)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky