Blíží se Velikonoce, a tak mám neodkladný dotaz...JAK správně vyklopit beránka z formy???
Mám klasiku - keramická se zádama. Takže - jakmile bude upečený, odendám záda, a co dál? Mamka mi radí postavit čelní stranu do vodorovné polohy a hned ho horkého pomalu jakoby vysoukat, tak to ona skutečně dělá. Jenže jsem nešika, a mám obavy, že tohle nezvládnu... Je ještě jiný způsob?
Díky moc za pomoc.
ahoj, tak já mám tu samou formu a odklopim záda a pak čekám až forma vystydne. Jakmile vystydne tak beránka vyklopim. Taky je důležité formu pořádně vymazat aby se těsto nepřipeklo k formě. Potom neni žádnej problém s vyklápěním :-)
In reply to ahoj, tak já mám tu samou by JaMiOn
A vysypáváš hrubou moukou, nebo strouhankou? Tady se názory hodně lišej, někdeo tvrdí, že strouhanka je lepší...
In reply to Ještě dotaz - vymazáváš ramou, nebo herou? by fli
vysypávám hrubou moukou. Strouhanku jsem nikdy nezkoušela ale asi vyzkoušim :-)
In reply to ahoj, tak já mám tu samou by JaMiOn
že ani bábovku, ani beráka nesmím nechat vychladnout, že musím hned, jinak prý to vyklopit nepůjde... Ono jako nechat formu vychladnout je praktické, aspoň se nemáš šanci spálit, čehož jsem já schopná...
In reply to Tak vidíš, a mě mamka vždycky říkávala, by fli
tak opravdu nevim. Když jsem jí vychladnout nenechala a formu obrátila (jak jsem se před chvilkou dočetla níže) tak vždycky beránkovi upadla hlava. Když nechám beránka v poloze jak jsem ho vytáhla z trouby a nechám ho vychladnout, tak jde krásně vyklopit :-). Dokonce mi to tak poradila i tchyně když jsem se jí stěžovala, že mám hlavu beránka přidělanou k tělu špejlema :s:
já už v noci nespala a představovala si, jak ve stoje budu beránka páčit ven. Takže jako s bábovkou - přiložit tác a rychle obrátit, ju?
Aha, a ještě jedna věc - máme horkovzdušnou, na kolik a jak dlouho péct? Mamka má plynovku, tam to zvládám, když jsme u našich, ale letos peču u tchýně, tady v Pl beránky nepečou, takže si nevím rady...
No základem je asi dobře vymazat a vysypat formu, odendat záda (předpokládám, že v tom problém není, ještě jsem v uzavřené formě nepekla), druhou část (ve které zůstal beránek) bych položila na tác (beránkem dolů :)) a přes formu položila mokrou utěrku (tak se to dělá třeba s bábovkou...).
Já se ale přišla vetřít s dotazem, podle jakého receptu beránka pečeš? Podělíš se? :///:
Já to dělám takhle:
nožem nadzvednu záda a odklopím
nechám vychladnout
formu přiklopím prkénkem, chytnu prkénko i formu, otočím, sundám formu a pak postavím beránka na nožičky
a je to:-)