těsto na pizzu - recept

03.03.2014

prosím, dáte mi recept na základní těsto? Nějaký osvědčený, děkuju

Kliknutím vložíte smajlíky:

já dělám těsto z půl kg hladké mouky, 250 ml vlažné vody, 2 lžic oleje, balíčku sušeného droždí, k tomu něco soli a od oka oregana. Dá mi to na tři plechy, dělám hodně tenké těsto a nejvíc se nám osvědčilo dát nejdřív do trouby samotný plech a když se trouba zahřeje, tak až potom na ten rozpálený plech dát pizzu upéct.

Kdysi jsem dělala servírku v pizzerii v zahraničí. TAjemství těsta si docela střežili, ale stejně jsem je prokoukla. Možná mi něco uniklo, ale přesto se mi pizza vede skoro jako u nich. Měli samozřejmě tu kopulovitou velkou pec a pizzu do ní dávali tou lopatou. Je tam obrovský žár. Pizzadoros byl profík z Makedonie, vytáhla jsem z něj co se dalo. Klidně se podělím: takže, pec musí být roztopená na 300 stupňů, oni v tý kupoli topí od rána, teplota na naší troubě jde nastavit aspoň na 250, tak to udělám a čekám, dokud tam opravdu není tolik. No a k těstu:
hladká mouka, voda, sůl, trochu olivovýho oleje, namísto kvasnic rakie, a protože tu tady nemám, dávám jiný silný alkohol bez barvy, např. gin. Prý to má efekt kvasnic. Vůbec ti nepovím kolik čeho, no tak lžíci oleje, možná dvě, štamprli alkoholu, kdo ví, ale to těsto musí být hlaďoučký a vláčný, pružný a hebký, dokud takový není, přidávám mouku či vodu. Udělám z toho většinou dva bochánky velikosti housky, ale váhově určitě těžší. Nech si je ideálně odležet v ledničce do druhýho dne. Na pomoučený desce je trochu vymačkám do kolesa jako talíř, pak to vezmu na prsty a na hřbet ruky a dělám takový pohyb, abych to kolo roztočila. Lítá mouka, ale to k tomu patří. A točíš a točíš, a ono se to odstřeďuje. Nesmí se protrhnout. Čím je tenčí, tak spíš už jen na hřbetu ruky. Můžeš to i vyhodit do vzduchu, jak se to točí, zas to přistane na hřbetu ruky, není to až tak těžké, chce to jen cvik, a pizzadoros to dělal protože turisti se na to divadlo vždy chytli. Až máš pizzu která se sotva vejde na plech, tak ji tam polož. Ona se začně pomalu smršťovat, tak musíš dělat rychle a opatrně ji znova pomáhat do velkého kola. Ingredience musíš mít hned po ruce. Pomažeš to pasátou, rozprostřeš co chceš, vše pokrájené a připravené, a taky měj připravený drcený česnek v olivovým oleji, to můžeš mít v ledničce dloooouho. Potřeš to tím peroutkou jak na tý obrubě, tak můžeš nakapat kamkoliv na pizzu. Pokud máš ráda špenát, tak kup celé listy, k nim se česnek moc hodí. Pizzu dáš do trouby. V reálu v pizzerii to trvá
3 minuty, ale tobě to bude trvat dýl. Nemáš 300 ale jen 250 a taky si vyvětráš když troubu otevřeš. No ale poznáš kdy to vyndat, dlouho to fakt není, možná pět minut, uvidíš dle okraje. Pizza to bude krupavá, tenoučká, okraje se tu a tam vyfouknou a může se v nich objevit i prasklá jakoby kůrčička. Lehce zhnědnou, jinde trochu víc dotmava...ňam!! Houby použij jen čerstvé. Sýr si předstrouhej, tou pasátou to jen potři, aby ti to moc neprosáklo.
Doporučený kombinace: pasáta, kukuřice, cibule, šunka, sýr.
Pasáta, tuňák, cibule, sýr. Pasáta, čerstvý rajčata, černý olivy, oregano. Pasáta, slanina, špenát, houby, rokfor. Pasáta, šunka, slanina, houby,.....

In reply to by valkíra

To je supr popis, díky moc, manželovi to vytisknu :-) Mě teda jde dát trouba až na 300°, ale dáváme těch 250°. Já si doma peču chleba a mám tudíž kámen do trouby, to je skvělá věc a používáme ho i na pizzu právě a už jsme si i koupili takové ty kulaté plechy na pizzu, oni jsou dirkované, takže se to těsto nějak líp zapaří, či co :-) A na pomazání pizzy používáme drcená rajčata, která dochucujem česnekem a bazalkou, ale objevili jsme i v plechovce už ochucená a ty jsou lepší, páč to koření je v tom už rozleželé, chutná to líp, jen přidáváme česnek :-) Na jaře bychom chtěli na zahradě postavit tu kopulovitou pec, jak na chleba tak i na pizzu nebo cokoliv jiného, snad to letos zrealizujem :///:

In reply to by Šáruška2

teď jsem si znovu zkušebně zkusila ve vzduchu jak roztáčím a hážu to těsto, a vlastně to není hřbet ruky, ale ruce v pěst a hážeš to jako na kloubech. Hlavně to musí lítat, jinak se to prověsí, protrhne. Ale ono se to občas trhne i profíkovi, chce to fakt cvik. Nejdřív ti to párkrát upadne :-) ale stojí to za to.

Můj chlap vůbec nevaří, umí jen halušky, které si kdysi někde vygooglil a rozhodl se je uvařit :-) od té doby je u nás dělá jen on. No a teď, když mě bylo blbě na začátku těhu a nemohla jsem vařit, tak byl nucen vygooglit si recept na pizzu, páč na ní měl chuť. Nevím, jak to udělal, ale našel supr luxusní těsto. já hledala před tím xkrát, zkoušela všelijaké recepty a niky to nebylo ono. Tak vyzkoušej a uvidíš, my už jiný neděláme :-) Synovec nedávno prohlásil, že je lepší, než z pizzerky :///: (Píšu doslova, jak si to zapsal manžel)
Kvasnice do misky, teplá voda, zamíchat, lžíce cukru 5-10min odstát. Přidat olivový olej 2 lžíce, jogurt bílý 3-4 lžíce, 500ml vody, sůl, 1kg hladké mouky.

Snad vám bude chutnat :a\|:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky