tak si jdu udělat těstoviny s pestem

07.10.2008

Mňamy, mňamy, začínám mít celkem hlad, což je asi potěšující, protože co jsem těhu, tak mám k jídlu spíš odpor a mocmi nechutná, ale teď mám vyloženě chuťku na pesto s těstovinami. Udělala jsem si domácí, tak už se nan něj těším. Sice vím, že moc bazalky těhotným neprospívá, ale myslím, že jednou za čas to nemůže uškdoit. Co myslíte, holky?

Ingredience:
3 velké hrsti bazalky
100 g parmazánu (v nouzi lze nahradit eidamem)
100 g piniových (slunečnicových) semínek
trocha soli a pepře
olivový olej
česnek (na toto množství tak 6 stroužků, ale záleží na chuti a snášenlivosti)

Postup:

Tvrdý sýr najemno nastrouháme, bazalkové lístky omyjeme a osušíme a spolu s ostatními surovinami dáme do mixéru či hmoždíře a mixujeme až vznikne hladší pasta. Dle potřeby přidáváme olivový olej do požadované konzistence, která by měla být mírně kašovitá.
Já osobně mám radši hrubší pesto, proto jej nemixuji, ale utloukám ručně v hmoždíři. Je to sice práce, ale výsledek je moc dobrý. poněkud nedostupný parmazán nahrazuji eidamem a piniové oříšky zase slunečnicovými semínky. V lednici v zavíčkvané nádobce vydrží pesto i pár týdnů. Je velice dobré k těstovinám, ale i jako dip k masům. Dá se použít i do salátů, jako dochucovadlo do omáček a polévek, prostě všude tam, kam se hodí bazalka. Těhotné ženy by měly být s bazalkou opatrné a moc nepřehánět její konzumaci, jelikož způsobuje prokrvení.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka