Svíčková pomoooooooooooooooooooc

12.06.2008

Holky děláte někdo svíčkovou z kupované zeleniny ve sklence co je přímo na svíčkovou, to mi poradila moje maminka, proč to dělám tak komplikovaně že si nakládám zeleninu a pak to mixuji, že si mám koupit přímo ve sklence, tak to mám doma a vůbec nevím co stím :?

staženo z netu:
1.
Svíčková na smetaně podle mojí maminky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

asi 800g masa, trochu špeku, 3 mrkve, 3 petržele, 120 g celeru, trochu sádla, 1 cibuli, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, sůl, pepř, tymián, 250 ml šlehačky, hl. mouku, půl lžičky octa nebo kolečko citronu, trocha másla na zjemnění

POSTUP PŘÍPRAVY

Maso očistíme a prošpikujeme špekem. Očistíme a nakrájíme si kořenovou zeleninu. Na pánev dáme trochu sádla, kořenovou zeleninu, plátek nakrájeného špeku, nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření, kuličky pepře.Vše začneme restovat, dokud nám zelenina nezhnědne.Maso posolíme, opepříme a špetkou tymiánu okořeníme.Vložíme maso na zeleninu a podlijeme hrnkem vody a asi 1 hodinu(pokud máme maso hovězí tak i více) dusíme.Během dušení podléváme.Poté maso vyndáme, vyjmeme koření a zeleninu rozmixujeme.Pak přidáme tolik horké vody, kolik chceme mít omáčky.Zalijeme šlehačkou a pokud je omáčka příliš řídká zahustíme hladkou moukou.Poté dochutíme octem nebo citronem, solí podle chuti nebo můžete i přisladit pokud to máte radši a do omáčky vložíme maso a ještě chvíli povaříme.Poté servírujeme s houskovými knedlemi, brusinkami, šlehačkou a už si jen užíváme tu výbornou chuť.

2.
Rychlá a moderní svíčková na smetaně :-)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

hovězí maso (svíčková nebo zadní), mrkev, petržel,cibule, olej, sůl, cukr krystal, bobkový list, nové koření, kuličky pepře, hořčici, vývar nebo vodu, citron, šlehačku, brusinky, smetanu, knedlík houskový, špek

POSTUP PŘÍPRAVY

- Svíčkovou prošpekujeme, osolíme a dáme asi na hodinu a půl péct...
- Do hrnce s rozehřátým olejem dáme nakrájenou na kostečky mrkev a petržel; osmahneme; po chvíly přidáme nakrájenou cibuli a opět dosmažíme;
- dále přidáme asi jednu lžíci cukru krystal a pěčlivě mícháme, až cukr skaramelizuje, pak přidáme asi 2 lžíce hořčice, zalijeme vývarem (nebo vodou), osolíme a v sítku přidáme divoké koření (= bobkový list, kuličky pepře, nové koření)...
-Na konec varu vše rozmixujeme...až se zbavíme kousků zeleniny, dle potřeby zahustíme světlou jíškou, zjemníme smetanou, zakápneme citrónem
Příloha: houskový knedlík
Ozdoba: plátek citrónu, na něj šlehačka a na šlehačku brusinky

a jestli nevíš jak s masem, tak nejlepší je naprudko osmahnout maso ze všech stran a pak ještě dát povařit nebo dopíct v troubě.. kdo jak je zvyklej..

In reply to by Monča K.

jj a nechceš mě pozvat na oběd!? :-) ňami!!!!! nejlepší je fakt osmahnout naprudko - aby se maso zatáhlo a zůstalo co nejvíc šťavnatý a pak to dopodusíš v tý zelenince třeba.. jééé to bude žrádýlko!! já pak když mám hotovo,.. tak než krájím masíko.. tak ho třeba ještě do té hotové omáčky hodím.. aby zbytečně neosychalo a zůstalo mňamkózní a voňavý po té svíčkové... no ale záleží jestli budete baštit hned nebo jak.. :-)

In reply to by Monča K.

jj a nechceš mě pozvat na oběd!? :-) ňami!!!!! nejlepší je fakt osmahnout naprudko - aby se maso zatáhlo a zůstalo co nejvíc šťavnatý a pak to dopodusíš v tý zelenince třeba.. jééé to bude žrádýlko!! já pak když mám hotovo,.. tak než krájím masíko.. tak ho třeba ještě do té hotové omáčky hodím.. aby zbytečně neosychalo a zůstalo mňamkózní a voňavý po té svíčkové... no ale záleží jestli budete baštit hned nebo jak.. :-)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

taky tak.. dávám mraženou zeleninku i halali.. nakonec mixuju... mám strašně mlsnou hubičku a kousky bych v tom nesnesla.. a taky zahušťuju.. (mlíko + mouka)

ahoj, mě přesně tohle poradila kamarádka, ale kupuju jenom jednu malou skleničku a normálně naložím maso kupuju teda i čerstvou zeleninu už teda ne tolik, ale dávám jí tam taky aby toho bylo víc a mělo to tu správnou barvičku :-) a přidám k tomu tu skleničku nechám to přes noc v tom nálevu a v tý zelenině a můžu říct, že ta svíčková je supr ten nálev z té kupované zeleniny tomu dodá šmrnc :-)

In reply to by Katulik

no už jsem to naložila, prý mám k tomu přidat ještě koření, a mixovat to mám taky tak jsem nějak nepochopila na co mám koupit tu skleničku :!k: asi hlavně kvůli té chuti, no a zítra mám to maso z toho nálevu vytáhnout a dát vařit tu zeleninu nebo co? nebo to mám vařit v tom? já jsem debil :00:

Ahojky.. já to vždycky ráda dělala z tý kupovaný sklenice.. ale strašně se pohoršili.. já to dělala nedávno a bylo to kyselý jak prdel a já musela pořát přislazovat, přislazovat.. :( prostě děs!
Nejlepší je domácí zeleninka zmražená nebo čerstvá.. dlooouho podusit na másle.. a pak normálně jako vždy..
Ale pokud zrovna narazíš na dobrou sklenku.. pak už to ani nedochucuju.. (tak jsem to dělala dřív..)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka