recept na vánočku??

07.12.2009

Ahojky holky, prosím vás máte někdo opravdu osvědčený recept na nějakou fakt dobrou vánočku?? Která nebude hlavně hnedka tvrdá??My jsme ji loni zkoušeli a byla skoro druhý den tvrdá a letos bychom ji chtěli mít měkkou.Chceme ji dát i s cukrovím našim a tchánovcům,takže darovat tvrdou vánočku by byl docela trapas. Díky :a:

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahojky, já mám sice i obyčejný recept, podle kterého dělám vánočku i kdykoliv přes rok, když je chuť na něco kynutého, ale posílám ti tzv. Staročeskou, je to velmi osvědčený recept, každoročně peču několik várek a rozdávám příbuzenstvu, protože ta vánočka je prostě už vyhlášená :s: tak ji zkus
50 dkg hladké mouky
50 dkg polohrubé mouky
24 dkg másla (klidně celá kostka nebo Hera)
20 dkg cukru moučka
1 vanilkový cukr
4 žloutky + 1 vejce nebo (3ž + 2v)
8 dkg droždí
10 dkg mletých ořechů
5 dkg rozinek
1/4 l mléka (event. trochu víc podle potřeby)
špetka soli
muškátový oříšek nebo květ
anýz (kupuji celý a melu doma nebo drtím v hmoždíři)
kandované ovoce
mandle na posyp
Nejprve si nechám v rendlíčku rozpustit tuk, aby pak nebyl úplně horký. Ohřeju v plecháčku mléko, část dám do hrnečku se lžičkou cukru a droždím na kvásek. Než trochu zchladne tuk a vzejde kvásek, tak šlehám vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a kořením. Tho muškátu fakt jen maličko, anýzu klidně i víc, je pak krásně voňavá:)) Pak přimíchám ořechy, rozinky, naliju tuk, pak postupně přidávám kvásek, mouku a mléko. Tu mouku a mléko po částech a střídám hladkou a polohrubou. Důležité je řádně vypracovat těsto, aby se odlepovalo od mísy a bylo takové lesklé a hladké, může to trvat i půlhodinky, ale pak to krásně kyne a vánočka nepraská. Je také dobré když tio třeba po půl hodině už těsto vykyne, tak ho opatrně v té míse otočit vařečkou a ono vykyne ještě jednou. Pak už klasika umotáš, z tohodle množství dělám dvě vánočka a jednu takovou mini(velkou jak houska) na ozdobení stolu, potřeš vajíčkem, posypeš mandlemi a pečeš do zlatova. Pro jistotu píchám špejle, aby se nesesunul ten středový copanec:))
Jak vidíš, oproti klasice je tam pár vychytávek, které z ní dělají tu slavnostnější - místo krupicového cukru moučkový, koření, poměrně dost tuku, ty ořechy v těstě a mix mouky, ale je to fakt lahůdka, tak doufám, že se povede:))

0,5 kg polohrubé mouky
špetka soli
10 dkg mletého cukru
12,5 dkg másla
1/4 l mléka (trošku méně)
2 žloutky ( bílek si nechej na potření vánočky)
3 dkg droždí
rozinky, mandle
citronová kůra z celého dobře omytého citronu

Zaděláme si kvásek. Do mísy dáme máslo a utřeme ho s cukrem, pak přidáme žloutky a třeme (šleháme) do pěny.
Přidáme mouku, sůl,kvásek, zbytek mléka, citronovou kůru, hrozinky do těsta přidáme obalené v polohrubé mouce, aby nám neklesly na spodek
vánočky. Pokud je těsto ještě řidší přidáváme mouku a pořádně prohněteme.
Vánočka kyne 2 a 1/2 hodiny, potom ji spleteme 4-3-2 a necháme ještě 1/2 hodiny kynout, než ji dáme do trouby.
Vánočku potřeme bílkem a nalepíme půlky mandlí, nebo mandlové lupínky.
Pečeme asi 3/4 hodiny na 200 stupňů, ale záleží na troubě.

Dobrou chuť :hu: :one:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka