rajska omacka
Holky a rajska omacka?delali by jste ji z protlaku nebo z cerstvych rajcat? a postup? od kolika papate omacky?
Já to dřív dělávala z protlaku, ale od té doby, co jí malá s námi, tak z rajčat - v plechovce nebo v létě z čerstvých. Propasíruji je přes sítko a pak dám povařit s bobkovým listem, novým kořením a pár kuliček pepře (pokud to děláš pro malou, tak je tam radši možná nedávej). Pak jenom zahustím, a dochutím a malé jsem to dávala s těstovinami. Jo a my k rajské děláme sekanou, tak to měla i s tou sekanou :a:
Poprvé jsem jí snad udělala asi kolem 8. 9. měsíce. Ted už si to přesně nepamatuji. A dělala jsem jí normálně z protlaku. A postup. Na másle jsem zpěnila cibulku, přidala nové koření,bobkový list, pepř celý. Pak přidala protlak a podlila vodou, trochu osolila. Nakonec jsem přidala cukr, trochu citronky a zahustila vodou s moukou. Pak přecedila a hotovo. Maso jsem si uvařila zvlášt a z toho ještě udělala polívku.
In reply to Poprvé jsem jí snad by janinkab
Ahoj, já dávám rajsou až od roku, je to, jak už někdo psal, alergen. Kupuju na to rajčatový protlak ve sklenici z DM, je to opravdu jen z rajčat, bez žádných konzervantů. Usmahnu si cibulku, v tom dusim hovězí a nastrouhanou mrkev, která omáčku zahustí a osladí, přidám protlak a na závěr dochutím - když je moc kyselá, dám trošku cukru. Malý to baští s těstovinami.
Ahojky, omáčky od 8-měsíce, ale rajskou ještě ne, malý má 10m. Rajčata jsou silný alergen a já jsem alergik, takže tohle neriskuju, včera mi to i Dr. potvrdil...že rajčata nejdříve v roce.... Protlak jako takový je to stejné (možná ještě horší)
Takže za mě-jen jak to mám doma já- rajskou ještě nedávám...
In reply to Ahojky, omáčky od by simonides
a jake omacky jste delali?nam je totiz 8 mesicu
In reply to a jake omacky jste by Elliisek
Já dělám takovou falešnou "svíčkovou", maso na zelenince, kedlubky-dušené a zahuštěné, kapustičky, koprovku, brokolicovou...prostě ze všeho, co už jí můžeš zkusit udělat omáčku....
In reply to Já dělám takovou by simonides
a tu falesnou svickovou delas jak? :-)
In reply to a tu falesnou svickovou by Elliisek
já normálně na trošce másla posmahnu porek, petržel, mrkev (celer ne, je zase silný alergen) a pak to zaliju vodou , vložím maso a uvařím... pak vše vytáhnu pomačkám vidličkou, maso nakrájím na kousky, vývar zahustím moukou , pak vložím vše zpátky. Když si oddělím porci do talíře, vmíchám tam nutrilon, a máme "hotovo"... Je to jen maso na zelenině, ale ze srandy tomu doma říkáme "falešná svíčková"...
prvně malá měla v 8 měsících a normálně sem osmahla cibulku na másle, přidala maso na minikostky nakrájené, oloupané rajčata nakrájené na minikostičky a trochu červené papriky a majoránky, cukr, trochu stávy z citronu a dusila tak dlouho dokud maso nezměklo..pak zahustila moukou. bylo to moc dobrý aj mě to chutnalo ikdyž to nebylo solený. a pak už sme ji začla normálně dělat z protlaku kolem 1 roku.
In reply to prvně malá měla v 8 by luciekres
a s cim to mala papala? mohla by i knedlik kousek k tomu?
In reply to a s cim to mala papala? by Elliisek
měla to normálně s knedlíkem /snědla dva malý/ a kuřecí maso...
ahoj, já rajskou dávám dětem z protlaku. Prvně jí malá měla kolem těch 10měsíců a má jí moc ráda.
tak já ji dělám úplně jinak než holky. Malá ji jí asi tak od roku a má ji moc ráda i polívku.
Rozpustím máslo, přidám mouknu, nechám osmahnout, přidám protlak, zamíchám, a hned vodu nebo vývar z uvařenýho hovězího masa, někdy se udělají zmolky tak ty propasíruju přes sítko, ale většinou se postupně varem rozvaří. Když nemám vývar hodím kostu masoxu bez glutamátu a pod., osolím, přidám cukr, a těsně něž vypnu, hodím pár kuliček celýho pepře a novýho koření. Moji dva miláčci se vždy oblizují. Malá má buď knedlík, těstoviny a když byla maličká tak jsem jí do toho nakrájela rohlík (podle rady babičky)