Potahování dortíku -prosím o radu

04.04.2011

Ahojte holky chtěla jsem se zeptat.Budu dělat kamarádce dortík a chce ho potáhnou marcipánem.Já už jsem si ho taky dělala a kupovala jsem na netu potahovací hmotu ale v lednici se mi normáně roztekla(Už na potáhlém dortu).Nemáte nějaká zkušenosti čím ho potáhnou aby se neroztekla?Děkuji Zuzka

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahojky, taky jsem potahovala dortík. Pod marcipánem nesmí být žádný krém z mléka, šlehačky a tak. Dává se tam krém máslový. Já dělala krém pudinkovo máslový a protože se tam dávalo ještě mléko tak jsem měla strach a navrch ještě pod potahovku namazala nutelu. A dozadu lednice odkud jde chlad a vlhkost se má dát kus krabice. Marcipánek se neroztekl. Dělala jsem si marcipán ze sušeného mléka sama, vrstva marcipánu musí být silná tak 4 mm aby se neroztekl :a:

já už se toho napekla :-D ........ a když ten dort potřeš krémem den předem a druhý den budeš potahovat, tak by se nemělo nic roztavit. Hodně ale taky záleží na té potahovací hmotě ........ u pravého marcipánu (poměr 1:1) tam je lepší přidat trošku cukru před potahováním, proto se na potah raději doporučuje marcipán (3:1) prodávají to ve specializovaných obchodech pro cukrářky.
Potom ještě jsou potahovky třeba ze sušeného mléka - a ta se musí udělat silnější vrstva, jinak to teče dolů, protože to rozpouští to sušené mléko.
Takže rada - krémem udělat den předem, potom trošku silnější vrstvu a určitě se to podaří. Můžeš mrknout pro představu :-) moje výtvory (jenom nějaké)
www.dortyct.estranky.cz

In reply to by brandik

Teda máš opravdu moc krásné dortíky....No tak budu to muset nějak vymyslet..Bohužel to potřebuju udělat vše v jeden den..Tak nevím jak na to mám udělat.Kamarádka chce jen piškot s krémem a potáhnout.Můžeš mi poradit kde by jsme měli koupit ten marcipán?

In reply to by ZuzkaB

tak ten dort nech alespoň třeba hodinku nebo dvě v ledničce, aby ten krém zatuhnul - kdyby jsi to nenechala aspoň trošku zatuhnout, tak ti to právě s největší pravděpodobností poteče.

Ty marcipány? Pokud to kupuješ třeba v klasickým obchodě, tak to vyjde strašně draho a je to ten (1:1) - takže do tohohle by jsi měla hodně zamíchat moučkový cukr - ale potom to není tak hladký, ale problém u cukrářských obchodů je, že to většinou prodávaj po kilech ... a někdy mají i podmínky min. objednávky v Kč. Ale pokud by ti nevadilo koupit celé kg (vyjde to na cca 150,- Kč - bez pošty) tak mi písni osobku a já ti napíšu eshopy,kde by ti to prodali. Nevím odkud jsi - já vím o super obchodě v Brně a nebo v Praze?

In reply to by ZuzkaB

Já dělala piškot a krém ráno potřela to nutelou a do večera nechala v ledničce ztuhnout a ten večer potáhla. To bylo den předem. Jo a jestli budeš potahovou hmotu barvit tak barvičky nemíchej vodou, ale s troškou alkoholu ten vyprchá. Lepší jsou na tohle gelové barvičky ty nemusíš ředit. Já jsem takové tekuté koupila v kauflandu v takových tubičkách. Třeba touhle potahovkou se hodně potahuje. http://www.svetcukraru.cz/svetcukraru/eshop/4-1-Potahovaci-hmoty-a-suro… Akorát dej pozor aby jsi tý potahovky měla dost. Já třeba potřebovala 1,5 kg a ještě mi trošku chybělo :-( ale záleží na tom co budeš dělat.

In reply to by Nesquicek

Aha.Děkuji moc za rady jsi moc hodná.Přijdu si jak blbec:-)Já dělala jeden potahovanej a kamarádka právě chce taky.A kolik myslíš že má koupit když chce dvoupatrovej?Já se v tom vůbec nevyznám.Já měla jedno patrovej a měla jsem 600g a ještě mi zbylo ale taky jsem ho asi měla zbytečně slabej proto mi prasknul...

ahojky,nedávno jsem dělala poprvé dort a potahovala a povedlo se to užasně a"potah " držel nádherně!! takže než to potáhneš je duležitý pořádně dort vychladit,já ho dala asi na necelou hodku do mrazáku!!a pak namazala marmoškou a trochou paříž.krému a pak potah a super!!Nedělla ani nekupovala jsem marcip.ale udělala potah z bonbonu Marschmelou!! :a:

ahojky,nedávno jsem dělala poprvé dort a potahovala a povedlo se to užasně a"potah " držel nádherně!! takže než to potáhneš je duležitý pořádně dort vychladit,já ho dala asi na necelou hodku do mrazáku!!a pak namazala marmoškou a trochou paříž.krému a pak potah a super!!Nedělla ani nekupovala jsem marcip.ale udělala potah z bonbonu Marschmelou!! :a:

jednak je to tou vlhkostí,jak psala maminka pode mnou a jednak taky záleží na to,jaký krém použiješ pod marcipán.nesmí být šlehačkový,tvarohový,ani pudinkový z mléka.Nejlépe máslový a nebo jen hodně slaboučká vrtsva marmelády,tak to dělám já.A doporučuje se vrtsva marcipánu cca 4 mm pro začínající,zkušené už potáhnou i vstravou slabší,ale je tam riziko,že se to začne roztékat.Já si dělám marcipán svůj-na dorty to bohatě stačí,když teda to neděláš "profesionálně" :)

Marcipán Ti v lednici natáhne vlhkost z lednice, tudíž je duležite dort potáhnout, nechat zaschnout a až pak dávat do lednice. Optimální je mezi ty "poličky" a tu zadni stenu dát třeba kus kartonu, ten pohltí vlhkost v lednici, ale škvíra mezitím nezabrání cirkulaci vzduchu.
Ja se ted chystám pect dort a budu potahovat potahovaci hmotou White icing, nenasakuje jako marcipán a ma lehkou citronovo-vanilkovou příchut.

no já dělala dort včera a protože bych nestihla marcipán nebo potahovací hmotu vyrobit, koupila jsem Dr.Oetker marcipán na dort, píšou, že vystačí na celý dort, vystačil, byl akorát měkký, jen se mi trhal při rozvalování, tak jsem vyválela a vykrojila kruh na vršek dortu, dort jsem celý polila čokoládovou polevou, nechala zatuhnout v lednici a pak na něj dala ten kruh a vyřádila jsem se na marcipánových ozdobách, takže až tak úplně potažený nebyl, ale už není ani kousek, takže to asi nikomu nevadilo:-)Jo a nerozteklo se nic. Minule se mi roztekl, protože ten marcipán přišel rovnou na krém, tak proto ted´ta čokoládová poleva. Ale nejsem žádný odborník, určitě má někdo lepší nápad. AHoj

Ahojky, asi tak uplne neporadim, ale jednou jsem delala potahovany dort (potahovaci hmota-marcipan byl ale vlastni vyroba a tak precizni, ze by se neroztekl ani nahodou:-)), ale uz jsem prave slysela, ze se nekdy v lednici roztecou...asi to zalezi na ty hmote, jak je kvalitni..no, ja to vyresila tak, ze jsem dort potahla ten den, co se serviroval, je to sice stres a zalezi kolik mas casu no..uvidis, co poradi ostatni...treba maji nejakou vychytavku...

Ahojky, asi tak uplne neporadim, ale jednou jsem delala potahovany dort (potahovaci hmota-marcipan byl ale vlastni vyroba a tak precizni, ze by se neroztekl ani nahodou:-)), ale uz jsem prave slysela, ze se nekdy v lednici roztecou...asi to zalezi na ty hmote, jak je kvalitni..no, ja to vyresila tak, ze jsem dort potahla ten den, co se serviroval, je to sice stres a zalezi kolik mas casu no..uvidis, co poradi ostatni...treba maji nejakou vychytavku...

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka