Neznáte někdo recept na "lokše"?

31.01.2011

O víkendu jsme byli na Slovensku a večer jsme měli místní specialitu Slovenského Grobu - husacinu se zelím a lokšemi... bylo to úžasné, dobré, já to jedla a viděla poprvé v životě a moc mi to zachutnalo... byly to něco jako palačinky a prý to bylo z bramborového těsta... dávali je tam na sladko, na slano, plněné masovou směsí jako tortily... ale jako klasické bramborové těsto to nechutnalo, spíš něco mezi palačinkami a šulánky... no a tak mě napadlo, jestli náhodou někdo nemáte tenhle pravý slovenský vyzkoušený recetp, protože to chci zkusit doma... za odpovědi předem moc děkuji...

Kliknutím vložíte smajlíky:

In reply to by MarkétaT

Díky moc, já se právě na pár receptů dívala, některé byly stejné, jiné zase odlišné, ale potřebuju nějaké ty osobní zkušenosti... jezdit si pro ně k Bratislavě by se mi moc nechtělo, a určitě ne tak často, jak na ně dostanu chuť... ;) :///:
Ale jak píšu, o víkendu vyzkouším a pak dám vědět, jak jsem dopadla... a jestli to bylo ono :hu: :a\|: :s:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Děkuji... o víkendu budu zkoušet... pak dám vědět, jak to dopadlo... ;)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Jen 5 kusů? Tak to abych začala nejméně z trojité dávky... je nás doma pět, a to musím počítat, že syn jí za tři... a ta starší dcera, když jí něco chutná, tak je taky jak protržená... pánev máme 28 cm v průměru, tu považuji za takovou tu klasickou, myslím, že tuhle velikost asi používá většina lidí...

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Jé, tak tu vůbec neznám... asi ještě počkám a pak začnu s dalším pátráním... ;)

Taky je milujeme, děláme je na plotýnce, co máme pod teflonovou pánví...jen je z toho smrádek, v podstatě se to jak kdyby pálí..

lokše se dělají z vařených brambor- co ti třeba zbydou po obědě, rozmačkají se přidáš hrubou mouku a vajíčko popř. sůl, musí to být těsto takové aby si udělala placku a pečou se nasucho na plotně nebo na pánvi. potom rozpustíš sádlo nebo máslo a tu lokši jak upečeš z obou stran potřeš tím rozpuštěným sádlem nebo máslem- k huse se potírají husím sádlem.. dobrou chuť

In reply to by Hanča81

A děláš je taky takové tenoučké jak palačinky? A netrhá se ti to těsto, když z toho děláš takovou tenkou placku? Asi zkusím půlku z hrubé a půlku z hladké mouky, a uvidím, co bude to pravější ořechovější ;)

In reply to by lenkarudinska

Jé, děkuji... na internetu jsem našla více různých receptů, v jednom dokonce nebyly ani brambory, ale bylo tam pro změnu i droždí... a asi nezbude, než to vyzkoušet... to, cos mi popsala, znám, děláme takové bramborové placky, jsou takové silnější, babička je pekla vždy na té plotýnce na kamnech, ale zdá se mi to jiné, než jsme měli teď... popravdě si neumím představit, že bych tu placku vyválela tak tenkou a tak velkou, aniž by se mi roztrhla... ale možná to půjde, jen to chce zkusit... ty naše slovenské byly totiž tak 2 - 3 mm maximálně silné, prostě jako palačinky a že jsou bramborové, to se poznalo až na druhé kousnutí... ale jinak moc děkuju za recept... :a:

In reply to by leni

Jo, přesně... škubánky, šulánky (říkala tetička) nebo šlejšky (podle babičky)... ty děláme... vařené i pečené na sádle v troubě... ale ty lokše mi připadly úplně jiné, takové víc palačinkovaté...

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky