mléko z automatu
:a: ahoj holky jaké jsou vaše zkušenosti s mlékem z automatu?mylsíte,že je lepší než to z obchodu a taky kvůli hygieně,jestli je také tak ošetřeno jako to balené? :?
In reply to U nás taky bohužel by lucininenka
Zkyslo? To se docela divím. Přítelovo příbuzní na Slovensku nadojený mlíko nepřevařují a vydrží dýl jak dva dny. A musím říct, že je výborný, a co teprve smetana, která se na něm usadí, mňam... :one:
In reply to Zkyslo? To se docela divím. by Raduš.ka
Jo jo bylo kyselý,ale my máme rádi i kyselý,takže jsme to vypili a měli jogurtovej nápoj :) Bylo výborný,s těma krabicákama se to fakt nedá srovnat :)
In reply to Jo jo bylo kyselý,ale my by lucininenka
To nedá, s tím naprosto souhlasím. Já si občas koupím bio mlíko od Olmy, které se chutí alespoň vzdáleně podobá čerstvýmu mlíku, ale ostatním produktům se snad ani mlíko říkat nedá.. ;)
In reply to Zkyslo? To se docela divím. by Raduš.ka
nojo, ale maminka píše že ho převařili a poté do 2 dnů skyslo....tak to byl asi ten problém...nepřevařené si myslim vydrží déle...
In reply to nojo, ale maminka píše že by JaMiOn
No já právě chtěla argumentovat tím převařením, ale pak mi to přišlo divný, protože mlíko se zahřátím pasterizuje a mělo by vydržet dýl, že jo...
In reply to No já právě chtěla by Raduš.ka
No jo,ale my převařovali vždy to co jsme spotřebovali,ne všechno v tý ledničce :) A teď babo raď :) Možná to bylo za tři dny,teď nevím,ale nijak dlouho nevydrželo :)
In reply to No jo,ale my převařovali by lucininenka
No na Slovensku asi mají krávy s trvanlivějším mlíkem ;) :s:
ahoj, u nás bohužel automaty na mléko nejsou-nebo jsem na ně nenarazila. Určitě bude kvalitnější než mléko z obchodu. Jen mám dojem že se musí ještě převařit...
In reply to ahoj, u nás bohužel by JaMiOn
kvalitnější nevím,ale chutnější určitě :-)) a holky ten tvaroh to byla lahoda co už jsem dlooouho nejedla, nejdříve jsme to jedli s nudlema mnam a pak jsem udělala i knedlíky tvarohové a to jedl i manžel!!! který "sladký oběd" nevezme do huby jak se říká, on to má jako zákusek pak se zeptá že dezert dobrý a co bude k obědu :-))
Ahoj tak u nás dlouho nebyl automat ale na chalupě na Čeladné je a tam je mlíčko suprovní i máslo a tvaroh nebo kyška.... (to je rozdíl jako ta kráva :-))) ty se tam pasou na louce v horách....teď nám ho udělali i tady na maloměstě v Hlučíně (mezi Ostravou a Opavou), máme tady kravín v sousední vesnici,není špatné to mlíčko (nic jiného nemají),ale je znát rozdíl trošku než to horské :-)), náklady jsou srovnatelné - horské 12kč/l, městské 15kč/l, ta hygiena v těch automatech je v pořádku (pokaždé se to parou vyčistí a láhev si kupuješ sterilní a pak si ji můžeš nechat) i když píšou převařit, já raději převařuju pokud můžu,ale na chalupě jsme to pili i tak a v pohodě..
Základní informace o automatech na mléko
Čerstvě nadojené mléko od kraviček není zemědělcem dále zpracováváno, stáčí se a ochlazuje na teplotu 4°C. Poté je přepraveno právě do automatu na mléko, který zaručuje, že je mléko stále chlazeno a udržováno při stejné teplotě. Automaty většinou zajišťují i prodej samostatných lahví do kterých si mléko můžete sami natočit. Možný je i menší odběr, např. jen půl litru čerstvého mléka. Automat sám hlídá jak dlouho je v něm mléko uskladněno, přesáhne-li dobu 24 hodin, prodej mléka zablokuje a/nebo informuje provozovatele.
Ikdyž se názory na převařování čerstvého mléka značně liší, jedno je jisté. Čerstvé, nepasterizované, nepřevařené mléko, které se v automatech prodává obsahuje řadu různých mikroorganismů a bakterií. Je nutné si uvědomit, že kravička není sterilní ani vydezinfikovaná. Provozovatelé proto na svých automatech upozorňují, že by se mléko mělo doma tepelně zpracovat. To nemusí nutně znamenat, že mléko se musí několik minut vařit. Mělo by stačit mléko zahřát cca. na 1 minutu na teplotu 80°C, což je prakticky proces pasterizace, který je o něco šetrnější než převaření mléka.
Právě že tak ošetřené, jako je balené, není, to by pak byl ten automat k ničemu. Zkušenost ale nemám, my tu bohužel žádný v okolí nemáme, ale doufám, že ho tu udělají...
U nás taky bohužel není,ráda bych to vyzkoušela.Tuším,že jen nechat převařit a hned můžeš používat.My když jsme dostávali mlíčko pří¨mo od krávy,tak jsme to tak dělali.Ale asi do dvou dnů bylo zkyslé,takže to chce rychle zpracovat.