Máslo vs. Margarín

02.03.2011

Ahoj holky, mam dotaz co je podle vás lepší? Máslo nebo margarín? A od kdy jste máslo dávali?

Kliknutím vložíte smajlíky:

používám všechno, ale na níže uvedených testech mě docela zarazilo, že žádné máslo nemám 1 nebo 100 +/-. Tj. tak těžké vyrobit kvalitní a chutné máslo??

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

pravda....my třeba milujem Jihočeský máslo a nesnášíme Halíře, ale jaká je jejich kvalita je bůhví jaká :00:

Jo, ještě jsem se docela pobavila. Tady jsou výsledky másel. http://data.idnes.cz/g/eko/infografika_vysledky_testu_masel.html Výherní máslo já vůbec nekupuju, protože mi připadalo nekvalitní. Nejvíc jsem se pobavila, že Bio máslo dopadlo nejhůř z testu. :s: A pak si kupujme bio... No, ale mezi námi, nevím, jestli se přeci jen dá na těchto výsledcích stavět. Když udělají test příště, možná vyjde zrovna jinak :)
A tady jsou jiné testy: http://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/46915/velky-test-aha-nejlep… :€): :€): :€):
Tak jak to tedy vlastně je :? :)

In reply to by DenyPu

:s: Tak jsem se taky pobavila, u tradičního másla z Moravy je na začátku napsáno tuhá konzistence, špatně se roztírá a o pár řádků dál-dobrá roztíratelnost. :///: Tak si můžem vybrat.
Jinak abych se vyjádřila k diskuzi, dětem převážně mažu gervéčka,pomazánková másla a normální máslo. Kupujem zrovna toto tradiční z Moravy, pak od Madety a někdy Tatru a klidně občas namažu i rostlinným-kupujem Ramu, Perlu i Floru, ale fakt čas od času a hlavně to používám když dělám tousty nebo rohlíky zapečené se šunkou atp. Jako u všeho, i tady si myslím platí přiměřeně přiměřeně ;)

u nás jedině máslo. margaríny vůbec nekupuji, je to nahrážka uměle vytvořena jako náhrada másla a nevidím důvod proč bych zrovna toto měla jíst.

já malýmu mazala trošičku másla od roka...jinak,netýká se dětí,ale cituji

Jak si tedy počínat při výběru tuků?
Velmi důležité je správné kulinářské upotřebení jednotlivých tuků. Takže: rostlinné oleje bychom měli používat především ve studené kuchyni, např. jako zálivku na saláty. Pro tepelnou zátěž (smažení) nejsou běžné oleje vhodné. Pro běžné jednorázové smažení lze použít pokrmový tuk s nízkým obsahem trans forem mastných kyselin (z nabídky na našem trhu např. Planta), v krajním případě sádlo. Pro fritování lze používat speciální oleje upravené pro tepelnou zátěž. Do těsta lze použít vhodný polotuhý margarin (opět s nízkým obsahem trans kyselin - např. Hera). Na mazání na chleba dnes již můžeme doporučit většinu měkkých emulgovaných tuků na trhu (Flora, Ráma, Perla, Alfa plus). Pokud možno omezit bychom měli používání másla a směsných tuků (dříve označovaných jako rostlinná másla).

celý článek na http://www.celostnimedicina.cz/tuky-ve-vyzive-a-zdravi.htm#ixzz1Fd9wmTgu

ahoj, jednoznačně máslo. margaríny bych nejedla sama natož dávat dítěti. je to umělina bez výživivé hodnoty, zato samý náhražky, ztužovače, barviva. Vždyť na to nelítaj ani mouchy a nekazí se to! Doporučuju tvaroh, umíchat s trochou cukru a přidat jablíčko, jakékoliv pyré, kakao - když dodáš trošku smetany, kysanou nebo sladkou či mléko, vyrobíš si tak vlastní pribináček.

In reply to by Jáša

Hahahah... syn ho nechal v létě na chalupě na lince (Ramu) a byla tam více než týden a kromě toho, že na povrchu měla tmavší barvu, tak vypadala a voněla pořád stejně, ani plíseň, ani nějaký smrad, nic... ale pro jistotu jsem ji vyhodila... tak od té doby věřím, že je to tak umělé, že se to zkazit snad ani nedá... ;)

ahoj, určitě klasické máslo :) margaríny jsou pěkná chemie, můžou mít sebelepší reklamu a obal ale věř že jso to srajdy a některé navíc přibarvené s éčkama

ahoj, tak já střídám Alfu optima s máslem Rama creme bonjour. Na vaření pužívám klasické máslo.

Malý mi nechce ani jedno, chlebík nebo sem tam rohlík chce suchý. :-) My s přítelem mažeme máslo, nejčastěji čerstvé nebo farmářské. Margarín mi nechutná, přejedla jsem se ho jako dítě, když tehdy skokově zdražili máslo. :-( Co se týče zdraví - těžko říct, kde najít nezávislý pravdivý zdroj informací... Jsem zastánce toho, že nic se nemá přehánět. :a:

a pídit se po tom, co je nebo není lepší, tak na to se mohu vykašlat, mění se to jako aprílové počasí, upřímně ani to máslo, co se prodává dnes, není žádná výhra, pokud to není to za 60 Kč v papírovém obalu. Pro svoje potřeby používám hlavně margarín.
Malému dávám obojí zhruba od toho desátého měsíce.

In reply to by Jáša

Jen k tomu máslu - v testu na čt1 prošlo nejlépe máslo Lactos. U nás bohužel není moc často k sehnání. Jinak mám ale ráda taky máslo v papíru od Tatry - taky není tak drahé, ale kvalitativně vypadá moc dobře.

In reply to by DenyPu

kdo to papírové, které najdeš u nás v regálu Albertu, vyrábí, ale je to skutečně chutné máslo, když jsem ho kdysi koupila, tak se mi vybavily chvilky z dětství :) Bohužel stojí opravdu tolik :( Takže manželovi a dětem kupuju od Madety.Moje máti zase nekoupí nic jiného než Cream Bonjure.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

dělala jsem v pekárně a kdybych měla povykládat, jak to tam funguje- v Brně, či Rosicích, tak by se některým obracel žaludek :(

In reply to by Jáša

jojo, prošla jsem cukrárnou v Benešově.....no a spousta mých známých brigádničila v Danone...nevím, čím to, ale výrobky danone nemůžu pozřít :s:
ale tak to máš snad skoro všude....moje bývalá spolužačka se učila cukrářkou a když nám vyprávěla, co dělají na praxi :sick: i když jsem jedlík snad všech zákusků tak jsem si dala asi na dva roky pauzu

jednoznačně máslo, celkově čim míň chemie tim líp ;) a začali jsme s nim někdy mezi desátym a dvanáctym měsícem, kolem roku a půl mi začal sem tam žadonit o kousek másla jen tak do ruky :s: tak vždycky kousek dostal, teď už tu potřebu zdaleka tolik nemá (má 2,5roku), jeho o dva roky starší setřenka byla to samý, taky měla v tom období tu a tam takový chutě jíst samotný máslo :s: vzhledem k tomu, že tou dobou oba docela dost rostli, tak si to vykládám tak, že potřebovali víc tuku aby mohli vyzískat z jídla víc vápníku na rostoucí kosti :D

používám máslo,ale ze začátku malá chtěla stejně jen cotage či lučinku,máslo má sem tam-zamázneme dírky a je spokojená

moje babička margaríny nesnášela....když po revoluci zaplnily regály v sámoškách, nechápala, proč se lidi sápou po něčem, co se za války jedlo z nouze, protože nebylo máslo....takže my jsme měli doma máslo...když jsem se nastěhovala k manželovi a jeho rodičům nenápadně jsem vytlačila margaríny i z jejich ledničky :s: doma jíme máslo, protože nám chutná. jestli je zdravější nebo škodlivější než margarín netuším, ale mě margarín chutná jako žluklý máslo s přídavkem plastu. takže doma mažeme pečivo máslem, lučinou, gervé sýry

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Tak přesně jak říká DenyPu,taky už tomu vůbec nevěřím. Beru to podle svého úsudku. V dnešní době náhražek a umělotin jsem ráda za staré dobré věci. Ty náhražky mi prostě vadí a nebudu tim kmit svoje děti. Já jsem na obyč másle vyrostla,miluju ho,na chleba si dávám pěknou vrstvičku a když jsem byla před půl rokem na preventivní prohlídce,říkala mi mudra,že cholesterol mám nizoučkej,víc než ukázkovej. Malýmu dávám na chleba hlavně Lučinu,máslo občas,margarin nikdy :n:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Vidíš a zrovna takový omáčky já miluju :s: já bych se po takový svíčkový,nebo kuřeti na paprice utloukla a tu 30% smatanu,když je v lednici otevřená upíjím jen tak. Jj,není nad poctivý český omáčky a celkově jídlo. Já když vidim z čeho se dneska vaří aby byli lidi zdraví a co se propaguje,tak to je teda něco :00: Proč jíst pořád všechno upravený,uměle vytvořený.....to je absolutně nepřirozený pro tělo :€z€:

In reply to by RaUuUš

Asi od desátého měsíce. Můžeš už dřív,ale malej se mi z chlebíku dávil,tak jsme museli později. Miloval to,na kostičky chlebík,pořádnou vrstvu lučiny a jak dlabal. Nedávno jsem objevila obchod se zdravou výživou a tam maj jakoby paštiky,ale bez soli,glutamátů atp a jsou třeba brokolicové,sojové......dávám mu to tedy až teď,protože jsem to dřív neznala,je mu 13 měsíců,ale asi by to mohli i menší :a:

In reply to by jajinka.k.x

no maly mi prave krasne papka chlebik a tak me napadlo ze treba na svacu nebo na snidani bych mu uz mohla dat treba i chlebik s něčím... Jogurtiky uz papa tak teoreticky takove mlecne veci jako syry,lucinu a tak uz by mohl ze? i treba tvaroh,ze bych mu ho smichala s ovocem?

In reply to by RaUuUš

tvaroh až od roka,je v něm moc bílkoviny a děti to ještě neumí vstřebat,takže se příliš zatěžují játra. ale ostatní klidně zkus. nebo nějakou domácí pomazánku-lučinu,rajčátko najemno-jestli mu nevadí,nebo jinou zeleninku,zamíchat a na chlebík :a:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ahoj a prosím tě které jsou ty kvalitní margaríny?Já jsem to zatím nijak nestudovala,s příkrmy budu teprve začínat.Děkuji

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Tak já se přiznám, že těmhle výzkumům jsem přestala už dávno věřit. Vědci pokaždé přijdou s něčím jiným :) Jednou je to kojit, podruhé nekojit, jezte špenát, protože má hodně železa, pak už ho zase nemá... Takže, kdo ví, jak to vážně je. uvidíme zase za pár let :€):

ahoj, takze ja maslo primo nenavidim (z toho, jak mi ho matka jako male nutila, i kdyz me z nej natahovalo), takze u nas doma jen olivovy olej, ktery nam prodava soused, ktery ma olivovy haj. :a:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

hoooooooolky, toz ja mam pokoj pro hosty jenom 1............................... :(

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

když máslo je jenom máslo........kurňa a chytla jsem slinu :s:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

mě teda přijde, že v pár bodech mluvěj o něčem jinym, než o čem mluví "pamflet", tedy že "pamflet" tvrdí za1. A, za 2. B, za 3. C, za 4. D, za 5. E.. a oni vyvracej za 1. A, za 2. B za 3. B, za 4. D za 5. B ... :s:
spíš mi to přijde jako reklama, co se snaží tvářit odborně, ale moc se jí to nedaří ;)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

no vždyť, a občas to vyvrací něco jiného než co se tvrdí v tvrzení ;) připomíná mi to jak jsem jednou byla při zkoušce tázána na rozdíl mezi a a b a já místo toho vysvětlovala rozdíl mezi c a d, což mi došlo až poté, co mě od zkoušky pochopitelně vyrazili :s:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Hele, ale zase na druhou stranu třeba praděda a děda nejedli nikdy zdravě podle současných trendů... jako tuk se na vše používalo jen vepřové sádlo a máslo, většinu času jedli ovar, špek, tlačenku, jitrnice, jelita, uzené, pečené vepřové maso, smažené řízky - jak jinak než na sádle, sem tam bylo o víkendu pečené kuře nebo králík, ale zabíjelo se dvakrát do roka a tak bylo pořád něco vepřového, zelenina - ta se používala velmi okrajově, kořenová do polévky vyvařit, zelí k pečínce a knedlíku, a na chleba se másla nebo sádla dávala na prst vrstva... k tomu se ráno i večer pila šťopička slivovice... a tak to praktikovali celý život... děda se dožil 93 let, praděda 91 roku... babička i teta 87 let... a podotýkám, že byli zdraví, netrpěli žádnými dnešními civilizačními chorobami, jako je vysoký tlak, cukrovka a pod... přežili dvě světové války... jak říkal děda, hlavně na chlebu se sádlem... a pak si vyber... babičky vždy říkala, že mají zdravý kořínek a to je základ... zajímavé je taky to, že byli pořád čilí, dnes si člověk dá nějaké to těžší tučné jídlo a pak nastane totální útlum, jak se s tím tělo pere... čím to je? Jaký je rozdíl mezi nimi a námi dnes? Je to tím, že oni na to byli zvyklí a my to kazíme tou zdravou stravou, ovocem a zeleninou a podobně?

In reply to by Blue Jane

Přesně tak,snažíme se jíst podle dnešních "tabulek" a pak když si dáme něco normálního,přirozeného,tak to tělo nechápe. Já na to kašlu,jim máslo,sádlo,smetanu,zeleninu,ovoce,žádný náhražky a jsem spokojená. Chlesterol nízkej,nadváha žádná-tři kila po porodu,takže mám 54 kg. Já prostě odmítám jíst umělotiny,není to přirozený a navíc je to víc než hnusný. :€z€:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Dihydrogen monoxid... ;) se divím, že se toho nikdo zatím nechytil... vsadím se, že dát na facebook petici proti jeho používání, tak bude mít hooooodně podpisů.... :///:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Jo, ale k téhle se moc lidí nedostane... to chce ten facebůůůůůůůůůůček... hahaha...

Rozhodně a jedině máslo. Já bych margarin nenamazala ani nám. Máme ho v lednici a občas dáváme do pomazánek,ale ne do těch pro malýho. Říká se,že kdyby to mělo molekulu navíc,tak je to plast :s: Jsou to zbytky nějakých rostliných tuků a uměle obohaceno vitamíny (jestli vůbec) a u obyč másla je to všechno "přírodní" :a:

Rozhodně máslo. A my už od 6. měsíce máme do zeleninového příkrmu přidávat máslo nebo olivový olej. Některé vitamíny jsou rozpustné v tucích, tak aby ta mrkývka neprošla jen na prázdno :-)

Já jsem tedy spíš pro máslo, sama nemám margarín ráda (ještě tak pomazánkové máslo). Moje Dr. mi taky vždy říkala, že když budu malé mazat chleba, rohlík tak s máslem. Do vařeného jídla jsem přidávala také máslo (kvůli rozpuštění vitamínů ze zeleniny).

In reply to by RaUuUš

Nevím už přesně, ale řekla bych, že tak od 8-9. měsíce, máslo, lučinu (ta jí chutná dodnes hlavně ochucená), později různé pomazánky. Co se másla týče, tak nemažu velkou vrstvu, ale margarín nesnesu, tak jej nenutím ani malé.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka