Dotaz

21.01.2010

Ahoj holky, chtěla jsem se poradit. Mám výborný recept na zapečený brambory s nivou, jenže vím, že nivu nesmíme, ale nevíte jak je to když je niva zapečená? Jestli i tak je možnost nákazy listerií? Neptal jste se na to někdo dr, jestli to platí i pro tepelnou úpravu?
Pokud ano, radši si je odpustím :r: Děkuju :s:

to teda taky nevěděla, ale mi to švagrová, která dělá hygienu potravin řekla, tak mi to moc radost neudělalo :-) ne, vážně, když už to člověk ví, tak se mu moc do toho nechce, ale jednak si myslím, že v malém množství to nevadí, protože i infekční dávka by event .byla malá a navíc - pokud je jídlo tepelně zpracované, tak to prostě ta listerie nepřežije... takže já si teď v těhu odpustila takový ty majonézový saláty pultový prodej a ten hermelín a tak (ale spíš kvůli kvasinkám, páč jsem na to normálně hodně trpěla, tak jsem měla strach, aby mě to nepotkala, přece jen, je to plísňový sýr), ale normálně jsem si dala hermelín v bramboráku a normálně nivu zapečenou - to je fakt tepelně zpracovaný, tak bych se toho absolutně nebála... tak dobrou chuť :-)

Ahoj holky, koukám, že se nám tu rozjela pěkná diskuze. Určitě, co člověk, to názor a je to na každém, jak se k tomu postaví. Já osobně k tomu přistupuji tak, že pokud vím, že by se něco nemělo viz.nepasterizované sýry, hermelín, niva, atd. Tak si to prostě radši odpustím, než abych si pak něco vyčítala. Klidně si dám kafčo, v jídle se neomezuju, jím na co mám chuť, ale proč to zrovna tímhle pokoušet. Pro ty, co o téhle bakterii nic nevi a které to zajímá, vkládám kousek informace:
Kdo je nevíce bakterií ohrožen:
- těhotné ženy. U nich je až dvacetkrát vyšší pravděpodobnost nákazy listeriózou než u běžné zdravé dospělé populace. Přibližně třetina všech listerióz se vyskytne u těhotných
- lidský plod / novorozenec. Při nákaze těhotné listerií hrozí novorozenci těžší poškození než samotné těhotné
Lze listeriózu léčit?
Když se listerióza objeví u těhotné ženy, lze ihned podanými antibiotiky většinou zabránit nákaze plodu. Někdy však i v případě okamžité léčby nelze vyloučit úmrtí plodu či osob s oslabenou imunitou.
Doporučení pro osoby ve zvýšeném riziku:
- vyvarujte se měkkých sýrů ( typy Niva, Camembert, atd...). Tvrdé sýry a sýry, které prošly tepelnou úpravou většinou nepředstavují riziko
- důkladně tepelně opracovat syrové potraviny z hovězího, vepřového a drůbežího masa
Ministerstvo zdravotnictví ČR

In reply to by kaacka

jenze dřív to taky nevedeli ze se niva nema jist a jedli ji a potvrdil nekdo ze postizené ditko je z nivi? :s: dríve jedli i syrove maso a ted by te doktor poslal na vypumpovaní zaludku :s: :s: :s: :s: "jak se ríka nic se nema prehanet!! :a: :a: :a:

In reply to by pimpa29

To mi nepřijde jako dvakrát rozumný argument, dřív se nevědělo a neznalo spousty věcí. Například se nechodilo ani na utz, mohli bychom také argumentovat, proč tam tedy teď chodit?! Ale dřív se také bohužel, kolikrát z neznámých důvodů, rodilo více postižených dětiček.

In reply to by kaacka

...... A JE TO TAKOVÉ NEKONČÍCÍ TÉMA BEZ KONCE...PROTOŽE JE TO O LIDECH A POSTOJI JEJICH SAMOTNÝCH, PAK SE NASKÝTÁ OTÁZKA...PROČ SE NA TO PTÁŠ, KDYŽ SI ZA SVÝM NÁZOREM STOJÍŠ A MÁŠ STRACH. CO BYLO KDYSI BYLO, CO JE DNES- TAK BUDEM JEDNOU ŘÍKAT BYLO, U PRVNÍHO JSEM SI ULTRAZVUK PLATILA A BYL JEDNOU ZA TĚHU, U DRUHÉHO KLASIKA...DNESKA JE 3D PLACENÉ A ZA 5LET BUDE KLASIKA....CO KDYSI JEDLI JEDLI, ALE BYLY JINÉ NEMOCI...A KDO TVRDÍ, ŽE NÁSLEDKY BYLY Z JÍDLA...A NEBYLY Z ŽIVOTNÍHO STYLU, NIKDO NEVÍ V ČEM A JAK BYDLELI A HYGIENA....TO SAMÉ I DNESKA....JÁ JSEM PRO TO, ŽE IZOLOVAT A MÍT SKORO ZE VŠEHO STRACH(- TAK NEMŮŽEŠ JÍT VEN, DÁT SI JÍDLO V RESTAURACI-VENKU A IZOLUJEŠ SE JEN NA SEBE MIMI A DOMÁCÍ STRAVU A NEJLÉPE SVOU VYPĚSTOVANOU...PROTOŽE NIKDY NEMÁŠ 100% ZÁRUKU Z TOHO-CO SI KDE KOUPÍŠ, ZE ZÁRUKY,A CO TO V SOBĚ MÁ A NEMÁ), MÁ SNAD I VĚTŠÍ DOPAD...NEŽ JÍST A POKRAČOVAT DÁL, NA CO JE ČLOVĚK ZVYKLÝ....TO ČLOVĚK PŘEHODNOTÍ, ZAČNE JÍST JINAK A TĚLO NA TO NENÍ TŘEBA I UZPŮSOBENO, MŮŽE S TÍM BOJOVAT A TEDY I TVÉ MIMI, VĚDA JDE DOPŘEDU, LIDÉ DOPŘEDU A DNESKA SE VŠE MOC ŘEŠÍ. VIZ. H1N1..A KDE TO SKONČILO? JÍDLO E TO SAMÉ,...A NÁKAZA..VŽDYŤ TO NEMUSÍ BÝT JEN V TĚHU I NORMÁLNÍM ŽIVOTĚ...A JÍŠ TO, JÍŠ...! MY JEDLI TVAROHY, MLÉKA A MNOHO VĚCÍ, DNESKA TO DĚLÍ A SKORO TO VYVRACEJÍ- A HLÁSÍ JAKÉ MLÉKO-KRAVSKÉ...ČI JINÉ, TVAROH, PLNOTUČNÉ, KALÓRIE.... JE TO SAMOTNÝ POSTOJ KAŽDÉHO ČLOVĚKA, CO CHCE, CO JE SCHOPEN PRO TO UDĚLAT, DO JAKÉ MÍRY SE IZOLOVAT A OMEZOVAT- A CO TO DĚLÁ S MÝM ZDRAVÍM A ZDA CO POCIŤUJI. PAK KDYŽ SI ALE STOJÍM ZA SVÝM, JE TATO KOMUNIKACE ZCELA BEZPŘEDMĚTNÁ A POSTRÁDÁ SMYSL...JDE TADY PAK..PODAT A PRODAT SVŮJ NÁZOR. ??!!.. MOŇASEK :-) OSOBNĚ JSEM NÁZOR NASPALA A SOUHLASÍM S _kathleen I pimpa29 A I S NÍŽE NÁZORY.

In reply to by moni.bed

moc pekne napsany! :qu: nedokazu si predstavit ze bych se tak bala toho si tu nivu dat, ale kdyz uz bych z toho mela takovej strach, tak bych to nejedla ani tepelne zpracovany.... ale to je vazne nekonecny tema. ja bych snad jen v tomhle pripade poradila nejist zadny jogurty, nepit mliko, absolutne se vyhnout mlecnym vyrobkum(mas to tam taky) a nechodit nikam na jidlo pac nevis co tam dali... sedet doma o suchym rohliku a ciste vode.

In reply to by moni.bed

Ano, máš pravdu, já si za svým názorem stojím. Ale neptala jsem se tu na názor, zda jíst či nejíst to a to, ale zda se listerie zničí tepelnou úpravou. Takže nikterak neprodávám svůj názor. Respektuji, že každý má svůj názor na tohle téma a je to věc každého, jak se ke svému těhotenství a případným rizikům postaví. Tím bych to asi ukončila :a:

:jawdrop: TÝ JO, VÍŠ- JE FAKT, ŽE NEJSEM MAMKA, KTERÁ BY STUDOVALA- CO MOHU A NEMOHU, VŽDY JSEM SI JEDLA TO, CO MI CHUTNALO A I TO CO SE ASI NESMÍ, MÁM TŘETÍ MIMI V BŘÍŠKU...DVĚ NA SVĚTĚ...A NIKDY JSEM NĚJAKÉ PROBLÉMY NEMĚLA ANI DĚTI, ANI MIMČA MOJE.! :w: :w: A TO JÍM TATRÁKY, MASO, SPOUSTY VĚCÍ, JSEM NEDIETNÍ TVOR A NIKDY JSEM NECHLEDĚLA NA BIO STRAVY, ZDRAVOU VÝŽIVU ATP., V KLIDU 53KG, TAKŽE ZVAŽ...A JISTĚ SI MYSLÍM, ŽE JSI UŽ VE 25T. A TO UŽ TAK OBR VLIV NA TO NEMÁ...A NAVÍC...V MÍŘE TI TO JISTĚ NEUŠKODÍ. :-) TAK ZVAŽ! PÁ :a: MOŇASEK :-)

In reply to by moni.bed

uplne s tebou souhlasim, uz jsem to tu psala vcera... cim vic se budes necemu branit tim spis si myslim ze to na tebe vleze... ja to asi do puli tehotenstvi nevedela vubec ze nemuzu tatarak a hermelin a nivu a normalne jsem to jedla. i ted i kdyz uz ne treba v takovym mnozstvi...:-D myslim ze cim vic budem opatrnejsi tim hur. (cim vic maminky drzi miminko ve sterilnejsim prostredi tim je nachylnejsi na kdejaky alergie a nemoci...)

ahoj,slyším prvne že se niva nesmí!mam 2 deti a vzdycky jsem nivu jedla v tehotenství,kluci jsou zdraví!!!a ted pri malej ji taky jim!!ono moc informací škodí!! :a: :a: :a:

ahoj ja ji taky jedla tyjo nebuj, a vsecko mame v pohode za tri tejdny rodim a bez komplikaci :) a recept hned pozejtri zkusi,..zni to zajimave bych si dala hned z fleku :DD a dobrou chut* paa

nevim jak vase ale moje mamka a jeji mamka atd atd to neresily a deticky v poradku takze si myslim ze nesmime byt zensky tak desne opatrny.... jasne ze si davam pozor ale vseho s mirou...

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ahojky, děkuji moc za radu :s: Já jím na co mám chuť, to jo, ale zase si říkám, proč to zbytečně pokoušet a souhlasím s tebou, že v těhotenství je opravdu náchylnost k této bakterii daleko větší. Nerada bych si pak něco vyčítala. Ale je to dobrá informace, takže děkuju moc :one:

To záleží na tom,proč nivu nesmíš.Jetli kvůli těhu,tak bych řekla,že nevadí.Já jí v těhu jedla a četla jsem v letáčku že nevadí.Jinak listerii můžeš mít i v salátu a není zrovna častá,tak bych ji neřešila :) To bychom pak nemohli jíst nic :s:
Tou tepelnou úpravou ji urcitě zlikviduješ,i kdyby.

Ale můžeš nám sem hodit ten výborný receptík :hu:

In reply to by Iveta K

Holky, děkuji za vaše názory a tady posílám moje pokušení-mimochodem je to mňamka :hu: :s:

Suroviny:
1 kg brambor
8 stroužků česneku
150 g nivy
1 zakysaná smetana
200 ml mléka
lžička soli,lžička pepře, tuk a strouhanka

Postup:

Očištěné brambory nakrájej na tenká kolečka cca 0,5 cm, česnek nakrájej na plátky a nivu nastrouhej. Zakysanou smetanu smíchej s mlékem a opepři. Zapékací misku vymaž tukem a vysyp strouhankou. Na dno rozlož vrstvu brambor a osol. Pokračuj plátky česneku, které posyp nivou. Postup zopakuj a nakonec přilij smetanu smíchanou s mlékem. Peč v troubě předehřáté troubě na 180 stupňů asi 45-60 minut

In reply to by kaacka

Tak přesně tenhle recept na zapečené brambory s nivou mám taky a je fakt výborný :a\|: . Už jsem ho několikrát dělala i teď během těhotenství, moc mi to chutná a nebojím se, že by ta niva mohla vadit. Myslím, že když se to takhle zapeče, tak není žádný problém. Stejně tak si dám občas i hermelín, ale samozřejmě že ne každý den. Myslím že i tady platí všeho s mírou a odpírat si to jen ze strachu z listeriózy je podle mě zbytečné. Ta nákaza spíš hrozí z jiných jídel, majonézy a tak, tak bych se nebála a určitě si na tom pochutnala :) .
:a:
________________________________
http://alenkasuchankova.blog.cz/

ahoj ja teda nevim jak to je s tepelne zpracovanou(ale jako vyucena kucharka bych rekla ze tepelne zpracovany to musi byt zbaveny skodlivych bakterii) no kazdopadne ja jsem jedla i hermelin a nic nam neni... nesmis to bastit porad a kvanta a myslim ze to bude v poho ;-)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka