Jak si s miminkama zacvičit?

12.01.2009

Vkládám cvičení pro miminka a maminky (1.měsíc)
---------------------------------------------------------
1.měsíc
----------------
Cviky mají za účel na dítě zapůsobit jemnými dotekovými, polohovými a jinými podněty, které mu umožní navázat kontakt s neznámým světem. Dítě si jimi zvyká na pohyb a hlavně na pohyby hlavy. S dítětem cvičit 3-4 krát denně po 5-8 minutách v době, kdy dítě bdí a není ani těsně po nakrmení, ano před ním :s: ...

1.CVIK: UCHOPOVÁNÍ DO NÁRUČE V LEHU NA ZÁDECH
-Dítě leží na stole na zádech. matka uchopí nahé dítě obnyženými pažemi do náruče tak, aby leželo na zádech a hlavou na pravém předloktí. Pokládání a uchopování, které je velmi vydatným cvikem, opakujeme 3-5 krát.

2.CVIK: UCHOPOVÁNÍ DO NÁRUČE V LEHU NA BOKU
-Cvik se podobá cviku 1., avšak dítě leží v náručí na boku, t.j. obličejem vpřed a zády k matce. Matka vysune hlavičku dítěte přes své předloktí tak daleko, aby ji dítě ještě udrželo.

3.CVIK: UCHOPOVÁNÍ DO NÁRUČE V LEHU NA BŘÍŠKU
-Cvik se opět podobá cviku 1.,avšak dítě leží v náručí obličejem dolů a zády vzhůru. Čím lépe dítě udržuje hlavičku, tím více může hlava přesahovat přes matčino předloktí.

4.CVIK: UCHOPENÍ DO SEDU NA PŘEDLOKTÍ OBLIČEJEM K MATCE
-Matka uchopí ležící dítě a posadí si jej na pravé ohnuté předloktí tak, aby hrudník dítěte ležel na matčině hrudníku.Dítě tudíž na matce leží, dívá se ji přes rameno a jeho páteř je minimálně zatížena.Levá ruka matky leží na lopatkách dítěte a tiskne ji mírně na matčinu hruď. pak dítě opět položí na stůl, znovu uchopí a posadí na levé předloktí

5.CVIK: OTVÍRÁNÍ A ZAVÍRÁNÍ RUČEK
-Hladíme a jemně se dotýkáme zaťaté ručičky na hřbetní i vnitřní straně. Když dítě prsty rozevře, vsuneme mu svůj malíček do dlaně a dítě malíček uchopí. jemně malíček vytáhneme a opakujeme totéž s druhou ručkou. Místo malíčku můžeme do dlaně vsunout držadlo chrastítka, kousek gumové hadice apod. Nejde o to, aby dítě předmět dlouho drželo, nýbrž aby ručky otvíralo a zavíralo.

6.CVIK: LEH NA BŘÍŠKU, ODRÁŽENÍ NOŽKAMA
-Matka si lehne na gauč nebo sedne do křesla a hodně zakloní trup, takže spíše leží než sedí. Položí dítě bříškem na svou hruď tak, aby nožky se vzpíraly o matčin klín. Paže dítěte jsou skrčené, pěstičky pod ramínky, lokty u boku. Dítě na měkkém teplém matčině těle brzy začne nadzvedávat hlavičku a nožkama se bude odrážet jako by chtělo lézt. Leží-li hlava nehybně otočena stranou, otočíme ji obličejem dolů, dítě pak hlavu nadzvedne, otočí a položí. Čím méně textilu mají dítě a matka na sobě, tím lépe si cvik daří. Poloha se cvičí 1-3 minuty.

7.CVIK: KOPÁNÍ NOŽKAMA DO MÍČE
-Dítě leží na zádech, matka mu vsune svou dlaň pod zadeček, mírně nadzvedne pánev a tím i nožky dítěte, aby neležely patami na stole. nad nožkama drží velký nafukovací míč na provázku. Dítě reaguje na jemné doteky míčem natahováním a skčováním nožek-kope do míče. Stejné kopání matka vyvolá, když se nahne nad dítětem, aby se nožkama dotýkalo jejího břicha.

8.CVIK: ROZTAHOVÁNÍ A OHÝBÁNÍ PRSTŮ NOHY
- Matka pohladí ukazováčkem chodidlo dítěte u paty:dítě roztáhne prsty podněcované nožky. Když se dotkne chodidla u prstů, prsty nohy se silně skrčí. Vloží-li sirku přes spodní část roztažených prstů nohy, dítě sirku uchopí. Opře li matka své prsty o špičku chodidel, dítě silně pokrčí prsty se nožkama rytmicky vzpírat. Přizpůsobí-li se matka rytmu pohybů dítěte, dosáhne, že dítě živě skčuje a natahuje nožky.

-

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky