Kdy se vyřizuje žádost o peněžitou pomoc v mateřství?????

10.01.2009

Na gyndě jsem dostala tanhle papír a proto že jsem vedená na pracáku tak jsem to tam odnesla a jenom si to okopírovali a nic víc. Mám s tím zajít i na sociálku nebo kam??? Vyřizuje se to až jak se dítě narodí nebo ted jsem 34tt. Díky za rady

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj holky, já jsem taky na UP a když jsem oznámila že jsem v tom, tak se na mě tam tvářila úřednice nějak divně, tak jsem se jí ptala jak to bude s mateřskou a ona mi řekla, že klidně může jít na mateřskou partner a stanoví si opatrovníka mě a ta mateřská se vypočítá z jeho platu, takže bych mohla dostat víc. No až na to, že jsem se pro jistotu plata švagra právníka a ten mi řekl, že to tak bylo, ale že už to dávno tak není, že to co říkají na úřadech, je většinou zastaralé, protože nechodí na žádná školení o novelách, takže si mám dojít na sociálku s papírem od doktora a vyplnit si tam ty jejich slavný papíry a zaregistrovat se a že prý čím dřív tím líp, protože oni mají ze zákona lhůtu 30 dnů, ale občas to trvá taky 3 měsíce. No ale do porodu nemám nárok na nic a protože jsem vyčerpala podpůrčí dobu, tak nedostávám už ted nic a to jsem v 11 tt takže půl roku bez koruny, takže super a to si to moc nelakuju protože to vidím že budu ráda za minimum co dávají protože jsem za min. rok odpracovala dva měsíce, kdybych měla alespon 200 něco tak bych spadala do jiné tabulky. Slyšely jste o tom, že si polepší maminy co mají příjem větší jak 20000? To je super co? Ty to tak potřebují, dostat víc, to spíš by měli dát víc nám co jsme na UP. No nemá cenu se rozčilovat stejně s tím nic nezměníme, ale říkám, co nejdřív si zajít na sociálku, oni ti úředníci jak mají hnout pr.. tak jim to trvá.

SilvieS

In reply to by Novalja

Nechci být hnusná, ale já bych asi byla dost naštvaná, kdybych s velkou výplatou dostala stejnou mateřskou jako nějaká nezaměstnaná, takže nevím, proč by nemohly maminy s vyšším příjmem dostat adekvátně přidáno. Navíc se to týká jen těch 28 týdnů, což není zase až tak dlouhá doba. Pak budou brát rodičák a pokud se nerozhodnou pro dvouletou variantu, tak dostanou taky jenom 7600.

In reply to by SilvieS

Myslím si, že by každá mateřská měla být vypočítána z platu co se bere před tím než se na ní jde, ale nesouhlasím s tím, že se přidá jen těm co mají vyšší přijmy a ostatní ostrouhají. Má se přidat všem, jak k tomu přijdou ostatí co jsou na UP nebo mají menší příjem? Ty co mají vyšší přijmy tak si jezdí super kočárky a předhánější se ve výbavičče a ještě se jim na to přidá a ty ostatní škudlí korunu aby vůbec mohli něco koupit, to mi přijde nespravedlivé. Ale bohužel tyhle zákony dělají ti, co mají vyšší přijmy a neumí si představit jak ty s nižšími žijou, ty kdyby měli si zkusit žít s nizkým příjmem tak by s prominutím chcípli protože by jim to nestačilo ani na týden při jejich poměrech.

SilvieS

In reply to by Novalja

Kdo má větší plat, odvádí větší daně, a tak má nárok na mateřskou a nemocenskou přiměřenou k tomu, co strká do státní pokladny. Ze které jsou pak placené ty nezaměstnané, které si stěžují, že mají málo.

In reply to by SilvieS

Tak mi si stěžujeme že máme málo jo? To je docela dobrý? Ano odvádíte větší daně, taky máte vyšší přijmy, ale stále máte víc a hlavně na UP se můžou dostat i ty s vyššími přijmy až na to že oni dostanou vyšší podporu. A myslím si, že je nás dost co jsme na UP a pracovat by jsme chtěli jenže není kde, všude se propouští a pomalu nikde nenabírají a ty co práci mají a hlavně berou víc si drží koryta zuby nechty aby o ně nepřišly. Takže taky by měli mít trochu soudnosti s těmi co tu práci nemají a rádi by jí měli. Myslíš si, že super sedět doma a celý dny šmejdit po volných místech a pak když se dostaneš konečně na pohovor, protože všechny firmy tě nevyzvou tam jdeš, zjistíš že tam je dalších x zájemců a pak ti za týden zavolají že děkují ale že si vybrali někoho jiného. Takhle se ti to opakuje delší dobu a máš sebevědomí na nule. Pak ti ustřihnou podporu a můžeš jít žebrat a pak někdo chytrý řekne, že si stěžujeme. Přála bych všem co takhle mluví aby se dostali do stejné situace jako ti co jsou na UP a pak by mluvili jinak!!!

In reply to by Novalja

Novaljo, já si prošla jak zaměstnáním s vysokým platem, tak úřadem práce, a dokonce i situací totálně bez příjmů (a bez partnera, atd)
i přesto souhlasím se Silvou. víš, taky jsem odváděla do státní kasy slušné prachy, a taky mi vadilo, že někteří mají peníze bez práce - já trávila v práci 80-100 hodin týdně. rozhodně bych takové práci neřekla "koryto" - zodpovědnost finanční, práce do úmoru těla i duše, a vysoké nároky na znalosti a zkušenosti (třeba plynulá znalost dvou světových jazyků)

po pohovorech jsem chodila začátkem roku, půl roku celkem, a proto jsem si založila vlastní firmu, protože to jinak nešlo. pak jsem nastoupila do firmy, kde mě sice vzali, ale ne na smlouvu, ale na žl, neměla jsem jediný papír v ruce, a o každou výplatu jsem se musela hádat, strhávali mi prachy a ještě mi platili tak stabilně o dva týdny pozdě. nakonec jsem odešla, a poslední výpalatu jsem dostala o měsíc a půl později...

každopádně závěr je: prošla jsem si jak nadprůměrným příjmem, tak úřadem práce, tak i situací, kdy jsem nevydělávala vůbec ale vůbec nic. ale i tak souhlasím s tím aby se ZVEDLA HRANICE ze které se ještě počítá mateřská, protože, ještě jednou píšu, oni NIKOMU NEPŘIDALI, jenom zvedli maximální hranici, ze které se mateřská počítá. navíc z těch vyšších příjmů berou menší procenta než z nižších příjmů - dívala jsi se vůbec někam na ty tabulky? protože to vypadá, že opravdu moc nevíš o čem píšeš, nezlob se na mě.

In reply to by SilvieS

No ono když se o to malé snažíš delší dobu, vlastně to jsem ještě dělala tak jsi pak štastná že se ti to povedlo i když jsi na UP a zároven jsi neštastná z toho, že od státu nedostaneš skoro nic. Já jsem si říkala, nejde to tak alespon kdyby mi vyšla nějaká práce a jak vidíš tak se to otočilo místo práce budu mít mimi a jsem za něj štastná i když jsem bez práce. Asi holt nemůžu mít vše. Mám kamarádku, ta má rok a půl po svatbě a snaží se a nic, má práci ale za to nemá to co nejvíc chce. holt nemůžeme mít asi všichni vše...

SilvieS

In reply to by Novalja

Já jsem miminko už vzdala, dokonce jsem si našla ještě práci na poloviční úvazek a najednou bác, uplynuly ani ne dva měsíce a na testu //. Taky na tom finančně nejsme moc dobře, ani vlastní bydlení nemáme, ale nějak to zvládneme.

In reply to by Novalja

ale ono se těm s vyššími příjmy nepřidalo, to STOP

předtím byl strop na to, kolik maximálně můžeš dostat, někde níž než je dneska, a oni jenom posunuli ten strop. navíc z platu nad určité peníze se vždy bere méně procent než je ten základ, atd atd

něco jiného je žít z mála, být na to zvyklá, a mít dle toho nastavené i výdaje.
a něco jiného je mít vysoký plat, a najednou spadnout skoro na dno.

já o práci přišla ze zdravotních důvodů, akorát jsem si tehdy myslela, že to zvládnu a nezažádala jsem si o invalidní důchod, když byla možnost, že bych ho dostala slušný... dneska by se mi vypočítával z jiných peněz, takže na to dneska kašlu. jsem bez koruny příjmu od listopadu. ano, měla jsem něco málo našetřeno. ale - jsem bez koruny! příjmů. do dvou týdnů něco vydělám, ale bude to minimum. a pak budu muset pracovat, i kdybych nemohla, abych neumřela hlady já ani mimčo, a abych o mimčo nepřišla z důvodu, že nemám dost peněz na to abych se o něj adekvátně postarala a raději ho šoupnou do ústavu, kde na něj budu muset platit já, místo aby mi přidali peníze abych se o něj měla jak postarat

systém je stavěný na tom, že máš někoho, kdo se o tebe postará a pomůže ti, protože ve většině případů i ty maminky, co jsou hlášené jako bez partnera, tak partnera mají, a finančně jim přispívá. a doplácejí na to ty, které partnera nemají...

In reply to by reina

no vidíš, prostě je blbej celej systém. Ja jsem si taky myslela, ze kdyz si zajdu na sociálku a zeptám se zda by nebyly nějaké příspěvky než budu mít mateřskou tak jsem se dozvěděla že ne a že ještě budou posuzovat zda to dítě dovedu zabezpečit jinak mi ho seberou a abych ted pokracovala v chozenich po pohovorech mi prijde zbytecne, protoze kde zamestnaji tehulku, nikde a hlavne se svými zdrav. problémy by mě stejně po dvou dnech vyhodili, protože až by se mi začla točit hlava a začla bych jim tam zvracet tak na to zvědaví nikdo není a doktoři neví co to je a co s tím, takže se bojím, že až půjdu po mateřské si hledat práci, zase budu na UP nebo kdyz se mi podaří si nějakou sehnat a předvedu jim tam to, tak budu šupem zpět na UP a když to říkám obvodákovi, tak mi přijde že si myslí, že mi nic není a že jsem mladá tak co by mi mohlo být. No docela tě lituju jako matku samoživitelku v téhle době. Vědět že na něj budu sama to bych to dítě raději nechtěla, protože peníze žádné, otec žádný dítě potřebuje oba rodiče. No znám jednu, třikrát rozvedená, tři děti, všechny manžely oškubala a brala alimenty a dítě nevidělo žádné peníze, matinka chodila po buticích a nakupovala jo to jsou holt druhá strana matek samoživitelek a ty druhý nemají ani pro sebe. Ale zas docela dobrá rada jak přijít k penězům.

In reply to by Novalja

ne každý chlap se oškubat dá.
někdo se k dítěti nehlásí, a je schopný se klidně někam schovat, aby nebyl dohledatelný, klidně i do zahraničí
někteří chlapi ofiko nevydělávají a moc se z nich "vytáhnout" nedá

ale takové zlatokopky pak fakt kazí vše těm samoživitelkám, které skutečně nemají ani chlapa, ani alimenty, ani nic. prostě nula. a od státu nula celá nula nula nic, protože se automaticky počítá, že ji podpoří chlap, a že je jenom zlatokopka.

In reply to by reina

Ja když to tak čtu, co to je prosím tě za chlapa? To jsi nevěděla dřív než jsi otěhotněla že je to takovej hajzl? Ja jak jsem psala tak jsem žila pět let s alkoholikem, pak jsem měla roční vztah co zkončil tím, že jsem to nedostala a když jsem to oznámila doma, tak mi bylo řečeno že přeci beru prášky tak jsem říkala že ano, ale že se to nějak zpozdilo, tak mi na to řekl, že to je super, že si z těch peněz budu opravovat barák. Tak jsem nechápala z jakých, tak mi bylo objasněno z těch z alimentů tak jsem si říkala, že z těch bych opravila úplný ho jak jsou velký. A že dítě nechtěl tak se odstěhoval, no naštěstí to byl jen planný poplach, ale aspon jsem viděla co to bylo zač a pak jsem se dozvěděla že s jeho bejvalou se rozešel úplně kvůli stejnému problému. Ale bydlí dvacet km daleko a rodiče jsem znala takže by dohledat snad šel. Ale ten tvůj no síla.

In reply to by Novalja

nechci ti do toho kecat, ale proč by jako holky, co mají před porodem 20 hrubýho neměly dostat víc?
já kdysi měla taky vysoký plat. v té době jsem si pořídila dvě hypotéky a pár půjček. o práci jsem pak přišla, nakonec jsem šla pracovat na ŽL a založila si sro.
představa, že jako samoživitelka, s platem nad 20 či 30 hrubého, jdu na mateřskou 11 tis, platím hypotéku a další, a dostanu pár kaček, je krize

já jsem teda o práci přišla, jak píšu výš, na pracák jako majitelka sro nemám nárok, a teď když už pár měsíců nemám kšefty, ale mám něco nasmlouvané na jaro, jsem TOTÁLNĚ BEZ PENĚZ. i tak to tento stát umí. firmu zrušit nemůžu, kvůli těm dalším kšeftíkům, a nemůžu ji zrušit i proto, že jako samoživitelka z mateřské nevyžiju (7800 mateřská, 5000 hypotéka, 2000 poplatky k bytu.... k tomu internet, telefon, televize, doprava - už jsem v mínusu a ještě jsem si ani nekoupila rohlík a miminu jedinou plínu)

In reply to by reina

ahoj, já nemám nic proti tomu, aby maminám co berou přes 20000 přidaly, mě jen vadí, že nám co jsme na UP nedají nic. Myslím si, že člověk co pracoval a měl měsíční mzdu vyšší jak 20000 a víc (30000, 40000,...) tak měl větší možnost si udělat nějakou zásobu, kdyby náhodou přišel o práci, narozdíl od člověka, který pacoval, vydělal si tak 11000 čistého a byl rád, když měsíčně ušetřil1500 a to jsem zaplatila spotřebu, koupila jídlo a to jen to základní, zaptatila benzín do práce a zpět a když jsem si koupila jednou za čas něco na sebe made in china a to ještě že tu jsou jinak nevím co bych nosila, tak jsem byla ráda, že ušetřím nějakou kačku na horší časy. Jenže pak jsem přišla o práci, měla jsem bouračku a rok jsem byla na neschopence, pak jsem si našla práci, jenže šéf si to pletl s haremem, takže jsem tam zkončila než abych dělala šéfovi dobře a od října jsem doma, chodila jsem po pohovorech a nic, všude okolo 40 zájemců a většinou mi přišly ty pohovory na oko, takže rezervy se vyčerpaly a do toho jsem otěhotněla a nebýt partnera tak nevím z čeho budu žít, protože chodit k rodičům zda mi nepůjčí, když sestra studuje, otec je bez práce a dělá jen matka na to nemám žaludek, takže vysím na krku partnerovi a i to mi je trapně, že nemám svůj příjem a pak se dozvím z TV že si polepší nejvíc maminy co měly příjem vyšší a my z UP ostrouháme tak nevytočilo by tě to? Proč tedy nepřidají všem? Já tedy nemám žádnou hypotéku ani půjčku, protože jsem zastáncem toho, že když na to nemám, tak to mít prostě nebudu, protože půjčky jsou cesty do pekel a vím co čem mluvím, protože partner se zabívá exekucemi a za postední měsíc je nárůst víc jak o 100%. Takže se nezlob za můj názor a přeji ti aby jsi to nějak zvládla.

In reply to by Novalja

já se nemám proč zlobit, taky jsem jenom napsala svůj názor...

víš ono říct, že "když na to nemám, tak to nekoupím" je hlavně u bydlení cesta do pekel. v praze stojí pronájem garsonky se službama okolo 10-11 tisíc. já mám měsíční náklady v garsonce 7 tisíc, a neplatím to "někomu do kapsy", ale na svou budoucnost. když bych nebydlela v bytě který je "banky", tak bych někde platila ještě víc než tady, nebo bych sdílela byt s dalšíma lidma, měla k dispozici jeden pokoj, a ač bych platila, mohli by mě vyrazit. tady mi výpověď z bytu nemá kdo dát, aspoň do doby, kdy budu platit. a bydlet někde musím

jinak - já nemám ani toho partnera, a ani mě nepodporujou rodiče... a jak jsem psala - nemám nárok ani na ten úřad práce.

In reply to by reina

S bydlem vím, že to není lehké, mám kamarádku, sice se vidíme jednou za čas, protože bydlí daleko, ale vzali si s přítelem hypotéku a začli opravovat baráček, narodili se jim dvojčata, mateřskou bere jednu, nikoho nezajímá, že má děti dvě a ten její chodí na dvanácky a jsou rádi, že vyjdou od výplaty k výplatě, taky se dost často hádají, samo že kvůli penězům. Já mám štěstí v tom, že bydlím v baráčku po prarodičích, jenže umíš si představit, starý barák, stále se něco sype, ted jsou mrazy, okna netěsní a topení je na pevná paliva, takže stále chodit do kotelny a přikládat, všude smrad od kouře, ten ted uplně nesnáším, takže mě kotelna ted minula, chodí partner, jenže zase když hodně naloží, abych tam nemusela, tak ten kotel začne vařit a teče mi tu voda z přepadu a bouchá to o sto šest. Nábytek mám ještě starý na nový nebylo, jelikož jsem se z peněz co jsem měla snažila dát do pucu koupelnu a záchod aby jsem nemusela točit kolečkem když chci spláchnout nebo si pustit teplou vodu na bojleru a vedle ve vaně studenou a rukou to promixovat, takže sprchování předtím nešlo. Takže židle vržou, na gauč raději nesedám jinak se propadne atd. O sněhu ani nemluvím, protože chodník je města ale když si na něm někdo zlomí nohu nese odpovědnost majitel což je otec. Takže ještě vymetat a sypat. Proto mě štve, že nám na UP nepřidají alespon tu mateřskou když ted nic nedostávám, protože vidím, jak partner je celý den v práci, ráno brzo vstane, zatopí, odhází sníh, večer to samé a já ani nemám korunu. Do toho mám zdrav. problémy, když neležím kvůli nízkému tlaku, tak se mi motá hlava a zvracím a doktoři si neví rady, měla jsem to i před otěhotněním, byla jsem v nemocnici a nic, stává se mi to obden, takže jsem doma nepoužitelná, když mám něco uvařit tak to je na celej den, protože mezitím si jdu třikrát natáhnout. Ještě že mám tak hodného partnera i když jsem si taky předtím prošla svím, žila jsem s alkoholikem, kterej mě mlátil a člověk je blbej, protože když miluje tak to snáší, ještě že mi to za včasu došlo, protože to co dělá ted ten můj to by tamten nedělal. Na jednu stranu tě lituju v tom, že jsi sama a nemůže ti partner pomoct.

ja sem byla taky na pracaku protoze mi skoncila materska a byla sem tehu a na gynde mi dali ten papir ten si na pracaku taky okopirovali a poslali me na cssz abych se zaptala jestli mam narok na materskou jak se dava pred porodem a tak sem tam jela 20km jak debil a tam mi rekli vy ste tehotna a jdete z pracaku ze jo?tak sem jim to odkejvala a ta urednice zacla nadavat ze jsou tam na tom pracaku uplne debilni ze jsem uz nekolikata a ze na to nemam narok kdyz sem na pracaku a ze mi nemuzou dat ani to potvrzeni ze na to nemam narok ale nakonec mi to tam do toho papiru napsali ale jela sem 20km tam a 20km zpet jak idiot pak sem nemela teda narok na materskou a na pracaku sem byla uz pul roku takze sem uz taky nic nedostavala a dostala sem penize az po porodu rodicovskej prispevek,porodny a pridavky ale tech 2 a pul mesice sem nemela ani korunu ten stat to ma opravdu skvele vymysleny ne?a o tom ze sem si nemohla vybrat kolik let chci bejt doma o tom ani nemluvim :n:

A nevíte náhodou kdy se to vyřizuje,jestli tedkom před porodem s tím musím zajít na tu sociálku nebo až po porodu.????? Já vůbec netuším.

Ahoj, také jsem vedena na pracáku. Tím pádem budu mít stejný problém.
Ale určitě se to vyřizuje přes sociálku.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ten papír ti dají 6až8 týdnu před porodem,ale já protože jsem nikdy nepracovala tak mám jen nárok na tu poslední verzi,tj 7600kč do 21měsícu dítěte a potom 3800kč do čtyř let dítěte.no bude to zajímavé,doufám že muj nepřijde o práci,asi by to bylo na *****.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka