Poraďte prosím

09.01.2009

Jsem v 31 týdnu a na gyndě mi řekli,že si mám zajít na matriku nechat uznat otcovství-pokud chci příjmení po otci,že to budu potřebovat do porodnice.A když chci aby mělo miminko příjmení po mne,musím tam zajít i tak?? moc díky

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahojky, pokud chceš, aby mělo malé PŔÍJMENÍ po OTCI, musíte s občankou a rodnými listy na matriku, kde vám vystaví souhlasné prohlášení rodičů o určení otcovství. Jinak otce můžeš uvést i bez jeho souhlasu! Pak, pokud by to chtěl nějak popřít, řeší se to soudně- určení otcovství,náklady platí prohrávající strana. Ještě jedna dobrá rada- na matrice Ti všechno řeknou a určitě i poradí jak postupovat v dané situaci. ;-)

Pokud vím, tak přiznání otcovství a volba příjmení jsou dvě odlišné věci. Otcovství si můžeš nechat přiznat a dítě se klidně může jmenovat po tobě. Na to, aby mělo příjmení po tobě, nikam chodit nemusíš - pokud není uvedeno z matriky jinak, má dítě narozené mimo manželství příjmení automaticky po matce. Pokud chceš příjmení po otci a nejste sezdáni, musíte oba na matriku s rodnými listy a tam vyplnit papíry ohledně příjmení. Řešíme teď to samé - chceme, aby mimčo už při narození mělo příjmení po partnerovi.

pokud chceš mít zapsanýho otce v rodným listu dítěte, tak musíš mít papír z matriky o uznání otcovsvtí i když chceš nechat mimču svoje příjmení, jinak ho tam nenapíšou, pokud nejste manželé... malej má příjmení po mě a stejně jsem to vyřizovala, protože jsem chtěla přítele do rodnýho listu, dá se to zařídit i potom po porodu , ale je to zbytečný papírování a lítej s miminkem po úřadech... trvá to chvíli, nic neplatíš, prostě přijdete oba na matriku s občankama a oni vám vystaví prohlášení o otcovství a na jakém příjmení dítěte jste se dohodli, podepíšete se a hotovo... :-)

In reply to by jajaxy

moc díky,já jsem s přítelem úplně v pohodě, ale chci ať má příjmení po mne a otec je zapsaný v rodném listě dítěte.Takže zajdu na tu matriku-díky moc za radu!!!!!!:)

kvůli příjmení tam nemusíš, ale pokud chceš, aby měl mimísek v rodném listu i tatínka (a ty nárok na to, aby platil výživné), tak tam s ním na tu matriku zajít musíš...
já tam byla taky a teď s odstupem času (malému je 8 měsíců) vidím, že jsem tam chodit neměla... tatínek je kokot, na malého neplatí a na to, abych se s ním tahala po soudech, nemám čas... a z toho, že by ho zavřeli, bych nic neměla :(

Ahoj. Tak tohle jsme resili s byvalym taky.Museli jsme na matriku, kde nam dali papir, jde se muselo vyplnit jmeno a prijmeni miminka. Pry kdyby jsme to nemeli,neuznali by ho jako otce. Nevim jak to mas s pritelem ty, ale radsi bych se na te matrice pro jistotu stavila a oni ti reknou coajak.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky