Je mi z toho hrozně

09.01.2009

Ahoj holky, cítím se hrozně. Dneska jsem byla na kontrole a doktor mi řekl (po 5 týdnech nervů), že mi výsledky tripple testů dopadly špatně a mám vysoké riziko Downa a že se mám objednat na vyšetření do Genettu. Tam mi ovšem řekli, že na odběr (předpokládám, že měli na mysli biochemii) už je pozdě. Vůbec nevím, co mám dělat. Bude mi 35 a z tohoto důvodu jsem si na vlastní náklady nechala udělat screening a UZ v 12. týdnu a teď ve 20. týdnu mi UZ taky dopadl dobře. Riziko jsem měla cca 1:18000. Jsem z toho zmatená, volala jsem lékařce, která mi dělala vyšetření v 12. a 20. týdnu a ta říkala, že důvody, proč to takhle vyšlo, mohou být různé. Nicméně, že je nutné rizika zkombinovat. Po zkombinování to vychází 1:4000, prohlédla ještě jednou UZ a nenašla nic neobvyklého. Řekla, že záleží na mě, zda budu chtít podstoupit amniocentézu, nicméně, že při tomto riziku nevidí důvodu. Prý je mám v Genettu požádat, aby udělali integrovaný screening, tzn. započítali i hodnoty ze screeningu z 12. týdne. Mám z toho všeho strach, přeju si, aby byl mrňousek v pořádku. Bojím se amniocentézy a potratu. Poraďte, co byste dělali, vyšlo vám to někomu taky tahle špatně? Co mám dělat, chce se mi brečet, nejradši bych to tady v práci zabalila a šla domů. Krom toho už se mi začal zkracovat čípek, mám CS1 a jestli budu mít tyhle nervy, tak opravdu nevím.....

Moc vám všem děkuji za podporu. Určitě se ozvu, jak to dopadlo. Nicméně pořád mám dilema tu amniocentézu podstoupit, bojím se o mimi.

nemuzu ti nijak poradit,ale moc ti drzim palecky,aby bylo vsechno ok..Chapu,ze mas o miminko strasny strach,taky bych mela,ale urcite to dopadne dobre.Tvoje miminko je v poradku,uvidis!!Drzim pesti!!

teď budu trochu tvrdá, ale to je přesně ten případ, kdy já říkám, že pokud těhulka podstoupí Kombinovaný test (musí být na certifikovaném pracovišti, jinak je na nic!!!) ve 12 tt, tak má Triple test odmítnout, protože to je jako nechat se vyšetřit na onkologii na rakovinu, a pak si to ještě jít potvrdit k zubaři. Kombinovaný test je na 95%, kdežto Triple test jen na 65%. To o něčem svědčí. Mně je 38 let a po dlouhém snažilkování jsem poprvé těhu a moji doktorku ani nenapadlo mě posílat ještě po KT na TT! Pokud ti KT vyšel negativně a UZ ve 20-23 tt taky, tak bych to fakt neřešila! Pravděpodobně ti to samé řeknou i v Gennetu, ale budou se krýt a říkat, že těch 5% tam je. Budu držet palečky! :h:

In reply to by sionka

Díky moc za uklidnění, o tom testu ve 12. týdnu můj gynekolog vůbec nevěděl, šla jsem dobrovolně, abych měla klid :-g( , vůbec mě nenapadlo, že by to mohlo dopadnout takhle.......

:h: Ahojky, prosím tě, hlavně nepanikař a snaž se uklidnit, škodí to miminku :-) Takže já jsem otěhotněla v 35 letech, ve 12tt ultrazuk naprosto v pořádku a v 16tt mi vyšly testy na genetiku špatně, pravděpodobnost Downova syndromu 1:60, což je mnohem vyšší než u tebe. Málem jsme se složila.... doktor mi ale vysvětlil, že tyto testy nejsou moc spolehlivé a že se od nich bude brzy upouštět, že je může ovlinit řada faktorů, třeba stáří těhotenství, které ti nikdo úplně přesně neřekne, vícečetné těhu nebo prostě vyjdou takhle špatně a nikdo neví proč.... šla jsem tedy na amnio a vše vyšlo v pořádku. Mám nádhernou, zdravou devítíměsíční přinceznu :-)
Možná bych tedy pro klid na amnio šla, není to nic hrozného, ale fakt nevím, jestli je to třeba, když máš riziko takhle nízké.... Vše bude ok, uvidíš, moc držím palce a nenervuj se :h:

In reply to by plachticka

Ahoj, díky za podporu, z krve mi zjistili 1:80, to 1:4000 je zkombinované. Obávám se, že už mi amnio.. neudělají, když tam k nim půjdu, tak budu v 22. tt a na výsledky se čeká 2-4 týdny, umělé přerušení je možné do 24 týdne. Zkusím věřit, že bude vše v pořádku, dívám se na fotečku toho našeho pindíka a vypadá úplně normálně, ale jsem jenom laik :?

In reply to by snoopy

Já jsem na výsledky čekala přesně 14 dní a byla jsem v 17tt. Ale pokud jsi těhotná už déle tzn.20tt a víc, řeknou ti předběžné výsledky s pravděpodobností 99% do druhého dne, opravdu, takhle nám to říkal doktor, který to prováděl, v čekárně po zákroku, Vy volejte zítra, Vy za 14 dní.... Byla jsem na amnio taky v Gennetu, ale ne v Praze, v jejich pobočce v Liberci. Tak jestli bys chtěla, myslím, že stojí za to tam zavolat. Záleží na tobě. Každopádně moc držím palce :-)

ahojik, a neni mozny ze kdyz si cekala tak dlouho na vysledky triplu ze to tam pohnojili? je to prece kravina kdyz mas vse utz v poradku tak najednou tohle... byt tebou tak radi zapplatim vse mozne a necham si to prezkoummat jeste jednou ato v tom centru - tak si na to davaj vetsi pozor a prec jen tomu asi jeste o neco vic rozumi nez klas.gyn (on tomu zaky rozumi ale prece jen ti dr. v centru sou na to skoleni a vyskoleni) Jinak moooc drzim palecky at je to v poradku a t to zhnojili v u toho triplu oni :)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky