DOTAZ - prvni prikrmy

07.01.2009

Ahoj holky, prosim mam dotaz na prikrmy. Mame 5 mesicu a 7 dnu. Dr.mi rekla, ze mam zacit davat masozeleninove polevky hotove v presnidavkach, ty teda zatim nemuzu sehnat, tak davam zatim masozeleninove presnidavky od 4.mesice. Zatim pry nemam varit sama z toho, co je v obchodech. Pak mam davat caj po obede a vecer kasi. Tak davam 1/2 male presnidavky na obed 50-80ml caje a vecer 60ml ryzove kase zalite zatim mym mlikem, casem asi Nutrilonem. Myslite, ze davam akorat to mnozstvi vseho (1/2 presnidavky,50-80ml caje a 60ml kase)? Malej zatim vypada spokojene, te kase by mozna vypil vic, ale chtela sem, aby mi pak dopijel jeste moje mliko, at se mi jeste dela. Chtela bych kojit aspon do 1 roku. Moc diky za zpravy.

j, ma dvakrat denne mliko, jeden orikrm a jedni kasi. Ale zatim ten prikrm nesni cely, tak se dorazi mlikem, ale postupne to mam resit ten obed jen prikrmem bez mlika, tak nevim, jake mnozstvi

No já právě nekojím :n: :r: A dr mi říkala, že postupně mám jedno polední mlíko úplně nahradit zeleninou a tak nevím, myslím si že jedna sklenička bude málo a tak mam asi dávat jednu a půl co? No, je ot věda, to papů :00:

Ahoj holky, chtěla jsem se vás ještě zeptat-než jste začali to polední jídlo nahrazovat příkrmem, vypila vaše dítka 180-210ml. No a ty lhvičky když už je sní celé mají jen 125g, to jim to stačilo? Janina mi jí zatím jen půlku skleničky a doráží se mlíkem, tak abych věděla, jak to pak dělat, až sní celou. Děkuju za odpovědi

In reply to by habiniki

Ahoj Habi, to je fakt zajimavy, ze Ti rekla nahradit v poledne mliko uplne prikrmem. V knizce pisou, ze i deti na umele vyzive ma dostat prikrm a jeste k tomu umely mliko, ale me moje doktorka taky rekla neco jinyho, nez je v knihach, tak to je fakt tezky :( Ja mam davat rovnou zeleninovomasove polecky. Malymu to zatim jede a nic mu z toho neni, jen ma uz smradlavejsi a kasovitejsi kakani, ale vypada celkove zdrave :) Je to fakt veda to papani

Tak vám povím,že mám třetí dítě a pamatuji si kulové.
Za tenhle dotaz jsem moc vděčná.Dávám 1 s obrovskou hvězdičkou.

Ahojky, nám bude 18.1. 5 měsíců a týden už máme příkrmy. Zatím jsme zkusili Hami první lžičku mrkev a květák-ten jí moc nejede. Mám na zítra připravenou brokolici a pak začnem kombinovat s bramborem nebo třeba květák+brokolice a tak. Po těch 5 měsících dáme už masíko. A jako poslední jídlo máme kaši-baští rýžovou nestlé, a sunarku rýžovou s banánem a rýžovou s kukuřicí a všchny jí moc chutnají. Jsou to kaše mléčné, protože nekojím.
Jinak žanet, my máme se spaním opačné problémy, asi měsíc a půl nechce spát jinak než na ruce. Dnes jsme nastolili nový režim usínání o samotě v postýlce a za hodinu a půl se zadařilo :qu:

Já jsem syna plně kojila 6 měsíců, od začátku 7. měsíce jsem začala s poledními příkrmy. Taky jsem začala se skleničkami - od Hami - První lžička mrkev, brokolice, květák, pak kombinaci mrkev s brambory, špenát s brambory apod. - vše od ukončeného 4. měsíce. Každou zeleninu jsem zaváděla po 3 až 4 dnech, pak jsem začala dávat kombinace dvou zelenin a asi po 3 týdnech i příkrmy masozeleninové (taky od ukončeného 4. měsíce). Malý hned napoprvé snědl asi 10 lžiček, druhý den asi 1/3 skleničky (té malé 125 g), třetí den polovinu a čtvrtý den už zbaštil celou skleničku. Po každém příkrmu jsem ho ještě dokojila mlíčkem. Po měsíci od zavedení zeleninky jsem začala dávat dopoledne ovocné přesnídávky - taky skleničky od Hami, nejdřív malé od ukončeného 4. měsíce (první lžička jablko, hruška atd.) a pak i ty větší 200 g, které jsem mu dávala ze začátku na dvakrát a teď už mi sní i celou sklenku. U těch masozeleninových příkrmů jsem postupně přešla taky na skleničky od ukončeného 5. měsíce (telecí s bramborem, nebo mrkev s bramborem a hovězím) a teď od 8 měsíců jsem přešla na ty velké 190 g skleničky, které už mají větší kousky masa.
Malý zatím papá nádherně, ráno kolem 9. hodiny mu dám ovocnou přesnídávku (200 g), pak kolem půl jedné oběd (masozeleninový příkrm 190 g) a dokojování začínám nahrazovat jinými tekutinami - zkouším po obědě převařenou vodu a čaj, ale to zatím moc malý nechce, nejradši má moje mlíčko. Odpoledne kolem 16. hodiny ho zase nakojím a večer kolem 19. hodiny ho taky ještě kojím. Kaše mu zatím na noc nedávám, protože Honzík spinká hezky, většinou se budí až kolem 5. hodiny ráno, kdy ho zase nakojím - a taky mám dost plnotučné mlíčko, po kterém prospívá až až (v 7 a půl měsících už měl 10 kg), tak nevím, jak by pak přibíral po kaších, které jsou prý ještě sytější. Kojit chci taky min. do 1 roku
Tak to byl trošku obsáhleji popsán náš jídelníček v 8 měsících - malý je zatím spokojený, tak doufám, že jsem něco nezanedbala.
Pa :a:

In reply to by Alenas

jo máš to ukázkový. Takhle to často čtu. Plně kojit 6 měsíců. Napřed zeleninka, pak ovoce. Pár lžiček na zkoušku a změna po 3-4 dnech. Kaše jen když nestačí zeleninka, ovoce nebo mliko.
Super, taky to tak chci dělat. A je mi jedno co říká doktorka. Stejně se ti doktoři neshodnou a přece by žádný neublížil :a: Žana a Amálka

In reply to by zaneta.111

Doktorka mi při kontrole v poradně v 6 měsících sice říkala, že ho už od 6 měsíců můžu přikrmovat jak zeleninou, tak masem, ovocem a kaší - vyjmenovala to všechno najednou. To se mi hned nezdálo, že bych malému měla z plného kojení dávat hned vše najednou - vždyť by to byla strašná zátěž pro trávení, které bylo do té doby zvyklé jen na mlíčko, tak jsem si na stránkách www.kojeni.net našla rady od laktační poradkyně, jak postupovat při zavádění příkrmů a to mi přišlo daleko rozumnější - nejen kvůli nenavyklému trávení miminka, ale i kvůli tomu, že kdybych hned vynechala 3 kojení ve dne, že bych pak měla strašně nalitá prsa a byl by to docela šok i pro ně.
Takže se radši řídím tím, co mi přijde rozumnější a pro dítě šetrnější, než tím, co mi řekla doktorka. Ale to záleží fakt na každé mamince, jak se rozhodne.
Ale ty stránky www.kojeni.net můžu jen doporučit, je tam podrobně popsáno vše.
Ahoj :a:

Moje kamarádka dělá chemika - kontroluje potraviny. Podle vaší doktorky to máš dávat asi ve skleničkách, protože firmy si hládají dusičnany, to se u kupované čerstvé zeleniny nedělá. Takže pokud seženeš nějakou kvalitní zeleninu tak si to můžeš vařit sama a máš to samý co ve skleničkách. Jinak určitě ze začátku je lepší dávat míň než víc. Kvůli alergiím, bolavým bříškům a tak. Prostě ať si bříško zvyká. Na můj vkus toho má teda hodně novýho najednou.
Kdy se malej narodil? 31. 7. ?Žana a Amálka

In reply to by zaneta.111

asi ma, ale dr.to tak rekla, tak davam a zatim se zda, ze je malej v pohode. Narodil se 1.8. Jo a v 5.mesicich na kontrole mel 70cm a 8090g, ale vecer se dost budival, nez mi vsechno vysal. tak dr.rekla radeji kase a je ted malej klidnejsi, v noci zatim kojim 1x.

In reply to by rafik

Naše Amálka se taky narodila 1.8. takže jsou stejně staří a velcí :s: :dance: S tím kojením to vydržím ještě měsíc a pak začnu ty kaše. Budí se mi na kojení často, ale neplače. Jen hledá prso a mlaská dokud se nepřisaje.
Nějak na ty příkrmy nespěchám i když mi je doktorka poradila taky. Zkoušela jsme mrkvičku, brambor a kedlub.
Jen pár lžiček a ne každý den. Kdyby mi plakala hlady tak začnu přikrmovat. Už se na to trochu i těším,je to celkem jedlík. Žana a Amálka

In reply to by zaneta.111

:) je to je pekne a v kolik hodin my 12.40 :) jako taky jsme mohli jeste pockat, ale radeji budu poslouchat dr, at pak nenadava :) ada uz prave na nas dlouho mlsne kouka u stolu, takze, jak jsem mu zacala davat jidlo s nama, tak byl strasne rad :) uplne mava rukama a noham, kdyz jdu se lzickou :) malej taky moc v noci neplace, ale spis vecer, nez mi vysaje obe prsa do mrte, tak to se mi vzbudi i 3 x za vecer, tak to dr. rikala, at ho netrapim a dam mu, at klidne usne

In reply to by rafik

Jo tak to mi jsme starší. Ráno v 6.47 v Přerově. Taky byl u vás ten den takový pařák?
Dobře že pak ten váš líp spinká. Taky jsme chtěla zkusit kaše kvůli spinkání, ale někdo mi říkal, že to stejně nezabralo.
A mě to kojení v noci nevadí, už jsem si zvykla a stejně se budím.A je asi jedno jestli začnu příští měsíc. Žana a Amálka

In reply to by zaneta.111

My byli v Ivancicich u Brna a taky bylo sileny vedro, sem byla mokra, jak mys. Malej nakonec musel ven cisarem. Prenasela jsem uz 12 dnu, mela zelenou vodu a malej mel spatny ozvi pri vyvolavani porodu. Jinak tuto noc se mi taky malej vzbudil 2 x na kojeni, jako to mi to nejak zvlast nevadi, aspon se mi tak porad dela vic mlika. Me spis vadilo to, ze vecer se mi vzbudil treba i 3 x, nez sem ho poradne nasitila :) ale asi je moje mliko vic na najzeni, nez ta kase, pac po tom vecernim neustalym kojeni pak spal treba do 5 a ted pije nekdy ve 23, nekdy ve 3 a nekdy i v oba casy :)

In reply to by zaneta.111

nám ty kaše zabraly, ale asi jenom na první 4 dny...pak se vrátil do starých kolejí....ale nevim, jestli to neni tim, že tu kaši nedávám hned před spaním, ale asi tak hodinu a půl před ním. přijde mi divný jít spát s nacpanym žaludkem....před spaním dostane jen moje mlíčko :-)

In reply to by Tesa

znám holky co to zkoušely všelijak. Já jsme to zkusila teda jen jednou. Nezabralo to. Prdím na to.
Jak bude mít 6 měsíců. Začnu s příkrmem, zelenina maso ... Bude toh opostupem víc. Tak se to spaní třeba zlepší.
Ale u kamarádky se to nezlepšilo. Stejně v noci kojí dvakrát a to ten její baští už snad všechno.
Někdo má prostě jedlíka a někdo spáče.Žana a Amálka

Ahoj Rafíku. Já myslím, že to množství je o.k. Já taky tak začínala-půlku skleničky na oběd a večer kašičku. Dávala jsem jí myslím pak už i víc. Jen jsem teda začla pouze mrkví a pak čistou zeleninou a maso jsem dala až později. Myslím tak v 7mi měsících. Kojím pořád-tak 5x denně i s nocí a malýmu je 9 m. a týden :)

In reply to by Zuzu

Ahoj Zuzu, dekuji za zpravu. Myslis, ze mam postupne tedy kasicky davat vic a vic az do tech 120 ml a kdy se mam na tech 120 ml dostat? Nechci ho zbytecne cpat, kdyz mam jeste i svoje mliko, ktery taky pije i po kasi. Jinak se mejte krasne :) papa

In reply to by rafik

Já mu to zvýšila celkem rychle. Teď mu dělám kaši ze 150 ml a pak ještě prso. Zbaští všechno. Miky je velkej jedlík. Nemusíš se bát, že bys přišla o mlíko, ale pokud mu to takhle bude stačit, tak to zvyšuj pomaličku ;)

ahoj Rafiku, já teda začala nejdřív zeleninou a pak až masem, ale co dr. to jiný názor :-) jinak na jídlo jsem najela stejně jako ty - oběd zelenina (+ maso) večer kaše. akorát teda dělám tu, co se zalívá vodou. jinak během dne kojim a v noci taky. vypadá to u nás asi takhle: 6-7 kojení, 9-10 kojení (ode dneška ovoce), cca 12.30 oběd, cca 15.00 kojení, cca 17.30 kaše, cca 19.00 kojení, pak kojení 22.00, 0.30, 3.30
jinak množství co zbaští tvůj synek asi bohatě stačí, toník jí už měsíc a zbaští kolem 120g, první dny snědl jen pár lžiček...
a prosím tě, jak do něj naláduješ ten čaj? já mu ho cpu po obědě a večeři, z flašky neumí, z učícího hrnku taky ne, lžička s čajem ho nebaví, když už z uč. hrnku do sebe něco dostane, tak to nechá vytéct....uklidňuju se tim, že kdyby měl žízeň, tak by snad pil :n:

In reply to by Tesa

Ahoj Tesi, diky za zpravu. No my to mame ted asi takto rano zhruba stejne jako vy 6-7 kojeni, 9-10 kojeni, okolo 12 obed s cajem a jeste nekdy dokojeni, dle jeho chuti, pak okolo 14-15 kojeni, pak okolo 17 kase, nekdy az pred spanim v 19 zbytek kase a kojeni. V noci ted kojeni jen okolo 3 hodiny, ale to se porad meni. Kdyz nebyly kase, tak bylo kojeni nekdy 23,3,5,7. Nekdy posledni ve 20 a prvni az okolo 4. Uvidime, jestli se to ted s tou kasi a obedem trochu ustali, fakt se to dost meni ten rytmus jidla, davam mu opdle toho, jak chce on. No caj mu delam granulovany, ale hodne slaby, at neni sladky a pije pekne z lahvicky, ucici hrnek jsem dnes koupila a zkusila ho vecer, ale moc nevedel, co s nim, porad ho okusoval okolo, ale nepil :) zkusim to jeste na obed, ale je to hrnek az od 8.mesice :( jiny nemeli :( asi je to, jak pises, pil by kdyby mel zizen, me malej po tom obede pije pekne, jen samotnou vodu nechce, ale zitra ji zase zkusim :) Tak se drzte, Tesi a zase pisni :) papa Lucka rafik

Ahojky, my jsme tedy začínali prvně zeleninou. Samotnou mrkví a pak mrkev s brabmorem. Potřech týdnech jsme zavedli přesnídávky. Ty kaše zatím ne. Maso taky ještě nedáváme. Koukám, že každá doktorka má jiný názor. Ale asi určitě bych prvně začala jen tou mrkvičkou.
Ale je to jen můj názor. Tak ať vám hlavně chutná, nám moc. Ahojky :a:

In reply to by rafik

To je dobře, že jsi vzorná a držíš se rad doktorky :) , já jen, že všude čtu a slyším, že se má začínat zeleninkou.
Ze začátku jsem dávala jen tak pár lžiček a teď už je to množství jako je v těch skleničkách. Myslím 125 g. Vařím mrkev, brambor, brokolici a celer. Sice to není slaný, ale taky mi to chutná. Malýmu taky a tak nám u toho skoro pokaždé usne. Čajík mu dám , ale míň než 50 ml. S masíčkem už taky začneme. Mám králíčka, tak jsem na to zvědavá. Mějte se krásně. Jo a máte stejné křesílko jako my. :) :a:

In reply to by martinace

marti, ja to taky cetla o te zelenine, ze se ma prvne davat jen zelenina a pak zacinat s ostatnim, ale kdyz dr rekla takto, delam to takto a malymu to jede. Mate vlastni zeleninu? My ne :( a z obchodu mu pry davat nemam :( uvidim, co rekne priste. Ty jo davas cajiku min, malej mi ho v poledne chlasta, jak o zivot a to je jen slabounkej, takova brecka podle me, ale on ho chlasta naruzive :)

In reply to by rafik

My kupujeme zeleninku, já vím není to bio, ale je pěkná. S tím čajíkem, to taky vypijeme víc, ale po obídku moc nechce. Pije hlavně v noci.To se budí, tak mu dám cucnout čajíka a spinká dál. Přemýšlela jsem taky o těch kaších, ale nevím jestli jsou účinné. Někdo říká to a druhý tohle. Ale když to nezkusím, tak nic nezjistím viď? A s tím usínáním, je to u nás asi stejné. Musím ho nechat chvíli spinkat v tom křesílku, protože v postýlce přes den prostě spát nebude. Unavenej už je hodně, ale očička nezavře. To bude raději plakat a kňourat, prďolka malá. Teda dnes se stal zázrak, to mi usnul v náručí, tak krásně. Najednou mu padla havička a spinkal. Jinak v kočáru spí jak medvídek i 3 hoďky.

In reply to by martinace

asi casem taky zacnu zeleninu z obchodu, ale zatim to necham na doktorce. Je davas v noci caj? Ja jeste v noci kojim, mozna ho taky zacnu casem sidit cajem uvidim. Jasne zkus kase a uvidis. Pak pisni. No me malej dacan chce porad usinat u kojeni :( v 1/2 roce bych to uz mela zatrhnout :( v kocarku taky usne vozenim i po balkone a spava tam tak 60-90 minut, ale doma jen tim kojenim :( nebo nosenim, sam nee :r: :n: jen vyjimecne :§)
Zatim jdu spat, ale vsechno si prectu priste papa

In reply to by rafik

co já bych dala za to kdyby mi malá usnula při kojení. Je to tak krásný. Dřív to dělala, ale teď už mi strašně dlouho neusnula na rukách. Chce spinkat jen sama v postýlce. A já bych se sní tak někdy ráda pomazlila až do usnutí :r: Žana a Amálka

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky