Malý se staví na nožky

04.01.2009

Ahojky,malému jsou 2,5 měsíce a když mu dám prsty tak se drží a snaží se přitahovat do sedu.Krásně drží hlavičku a jak tak jde krásně do sedu-samozřejmě na chviličku a sám se do něj nedostane :cc): tak se snaží i postavit na nožky.Je to nějak brzy ne?Co vy? Jak vaši mimískové?

Kliknutím vložíte smajlíky:

Páteř kojence je na rozdíl od páteře dospělého rovná, nemá typické dvojí zakřivení, které se vytváří až v průběhu dalšího vývoje. Navíc kostra kojence je ještě z velké části chrupavčitá, měkká a vyvíjí se souběžně s celkovým vývojem dítěte, jeho pohybovou aktivitou a rozvojem svalové hmoty. Když posadíte malého kojence na pohovku a obložíte ho polštáři, aby drželo vsedě (do té doby se samo neposadilo), netušíte, jak mu ubližujete. Nejen, že se dolní část páteře nepřirozeně vyklene, ale také se tlakem břišních orgánů vyklenou spodní žebra, stlačí se tak hrudní orgány (srdce, plíce), a tím se dítěti hůře dýchá. Nemá totiž ještě svalstvo tak vyvinuté, aby tíhu hrudního koše udrželo. Následkem takového rodičovského nešvaru je potom deformita hrudního koše, kdy dolní žebra odstávají a střední část hrudníku je plochá (podobně je tomu u křivice při nedostatku vitaminu D). Deformita hrudníku může být v pozdějším věku dítěte jednou z příčin častých zánětů průdušek, v důsledku zhoršené plicní ventilace.

In reply to by babinka

tak to máš jistě pravdu...ale s tím posazováním na pohovku, to třeba u nás takhle nevypadalo. Sice seděla, ale ne úplně do pravého úhle, ale třeba na mě a to lehce pololeh. Když jsem jí položila, přitahovala hlavičku a než ji nechat plakat, tak jí raději přizvednu. Na to hopsání na nožičkách a stavění jsem se ptala. Nenutím jí do ničeho, dělá to sama, tak jí přece ta nohy nesvážu.

Ahojky, tak to je rychlík. My máme doma taky takovou hyperku :) Ne 6ti týdenní prohlídce se doktorky chytla za prsty a za pár dní jí to šlo jak po másle. Řekla bych že ve dvou měsících jsme ji mohli zvedat úplně s přehledem bez držení hlavičky. Vždycky se zapřela a hlavička jí šla krásně s tělem. Posazování milovala, jak mohla, chtěla sedět. Dokonce i v kočárku dělal jak blázen...Když jsme byly ve 4.5měsíční, tak když zkoušela přitahování do sedu, malá se jí zapřela nohama o břicho a postavila se. Doktorka se divila. Nemohla jsem jí přece říct, že malá se staví. rajtuje na nožičkách jak fík. I když by ještě neměla...jakmile může přitáhne se a postaví... Hlavně aby jí to vydrželo :)

In reply to by jane.sed

A není to nebezpečné pro páteř?Malý se taky zapře a táhne se do stoje.Nerada bych mu tím ublížila.V poradně mi na to přitahování do sedu řekla doktorka,že můžeme -posiluje tím zádové svalstvo i svaly na ručičkách a bříšku.Samozžejmě ho nenechávám sedět nijak dlouho,chviličku a dost.Ale začal se tahat i na to stání a to fakt nevím.Jdeme do poradny za víc než týden...

In reply to by trdlo3

když prý to udělá sama, mám jí nechat...to mi bylo řečeno... Ale naopak kamarádce doktorka řekla o přitahování do sedu, že do 6měsíců musí prostě jen ležel...takže každý má jiný názor

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky