Mám já to ale trápení...

29.12.2008

Tak už zase nespím, protože se vyskytli lidé, co mi chtějí dělat problémy. Já už chci mít klid a rodit a mít naši princeznu u sebe. :(

Lidičky, tak jsem chtěla prodat svůj družstevní byt, ale totálně se to posralo. Svěřila jsem se do rukou realitní makléřky, fajn ženská, měla jsem s ní zkušenost už z dřívějška. Ta poměrně brzy sehala zájemkyni, slečnu, co pochází ze Slovenska a přišla sem do Brna pracovat a zřejmě i trvale žít.
Nu slečna si vyřídila hypotéku a podepsaly jsme Smlouvu o smlouvě o převodu členských práv a povinností k družstevnímu bytu. Souhlasila s tím, že nájemníky, mé známé (kterým se teď 21. 12. narodila holčička), zatím v bytě nechá - hned vedle se jim staví byt a stěhovat by se měli na jaře. Potud dobré.
Peníze mi přišly na účet na základě této smlouvy o budoucí smlouvě, už jsem na ně docela čekala, protože nám stály platby za byt, který dokončujeme a kam se budeme SNAD-UŽ-KONEČNĚ v lednu stěhovat.
Pak jsme šly na družstvo, že tedy uděláme převod, ale ouvej - ten se těm, co nemají trvalý pobyt na území ČR, nepovoluje. Takže se vymyslelo, že já udělám převod do osobního vlastnictví a následně mohu takto byt slečně v pohodě prodat. Jenže převod do OV se dělá jen 2x do roka a ten podzimní jsme prošvihli. Další až v létě, ke konci června, myslím. Jenže slečna zase potřebuje doložit bance, že byt je její, podle její smlouvy o hypotéce si ho měla následně sama převést do OV. Na družstvu mi řekli, že výjimky nedělají, že opravdu jen 2x do roka. Ona prý musí potvrzení dodat k 1. 6. 2009, což se tedy asi nestihne.
Po těchto komplikacích jsme ještě uzavřely dohodu, že s bytem vlastně nesmím nic dělat, že já dála platím služby a aby se jí kompenzovala hypotéka, kterou už musí splácet, tak mí známí souhlasili s tím, že budou jí platit nájem. Na to byla podepsána smlouva.

Problém tkví v tom, že stále platí smlouva o té budoucí o převodu práv, kde je napsané, že se převod má udělat do 30ti dnů, což tedy z výše popsané překážky nešlo.
A teď sranda - včera mi volala maminka oné slečny (což asi musí být hrozné ťululum, když za sebe nechá jednat máti), že jak to teda vyřešíme. Slečna Janka přitom byla slyšet v pozadí, jak mamince napovídá. :D A maminka že to musíme nějak vyřešit, že přijedou do Brna a zajdeme na družstvo a že se musí udělat ten převod do OV a že musí udělat výjimku - to vše do konce roku. Haha. Dívala jsem se na stránky družstva a úřední dny mají teď zrušené, otvírají zase až 5. ledna (jak je to teď skoro všude). Maminka tedy tvrdila, že tam určitě budou, že před koncem roku dělají administrativu, čemuž bych i věřila, ale nevím, jestli nás vůbec pustí dovnitř a jestli bude někdo ochotný se s námi bavit. Já teda nejsem moc ochotná bavit se s ní, ani také nemusím, s ní žádnou smlouvu podepsanou nemám, že...

Teď je teda otázka, koho je celá situace chyba (já jsem to o tom trvalém pobytu nevěděla, podle mě to měla vědět realitní makléřka a ve smlouvě je napsané, že budoucí nabyvatelka se má seznámit se stanovami a směrnicemi družstva :) ). A taky co mám dělat s takovýma tupýma lidma, když jsem se zavázala, že byt je její, i když administrativně ještě nebyla věc dořešena. Maminka se mě snažila trochu tlačit ke zdi tím, že její dcera má právo od smlouvy odstoupit a že bych jim musela peníze vrátit.
Já bych ráda na družstvu tu výjimku vyjednala, pokud by to jen trochu šlo, aby se ten převod udělal dříve nebo by možná šlo i nějakou výjimku zajistit v bance, ale teď opravdu nemám chuť to řešit a zabývat se tím. Nevím, proč to musí hrotit teď.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ahoj,no to si tedy měla opravdu smůlu.............Zase bych se do nich tak nepouštěla.Můj manžel je Slovák a zabedněnec z jeho nejbližšího okolí mi tedy nepřipadá vůbec nikdo......Také jsem měla tu čest se setkat s lidmi různých národností a myslím,že Slováci nejsou zrovna ti,o kterých bych musela mluvit nějak hanlivě.........Hold je to o tom,na jaké lidi natrefíš....

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Jsem zdravotní sestřička a pracovala jsem na jedné pražské klinice,takže vím,o čem mluvíš :) Zabedněnců je všude dost a dost..... :s:

Jěště jsem si všimla ....... že píšeš že jsi ty prašulky už využila.
Z toho si nic nedělej, v případě že by slečna chtěla odstoupit a penízky vrátit - obrať se prostě na realitku, resp. onu realitní makléřku.

Buď te s mimískem v pohodě.

Lisa

Ahoj,
moji rodiče prošly něčím podobným. Chtěly prodat Družstevní byt, pak si vzít ještě půjčku a koupit RD. Už je to pryč - naštěstí. Stálo je to hodně nervů. Žila jsem v té době mimo ČR, a jejich "pláčky" do telefonu mě ubíjely.
Česká legislativa má spoustu dir a kliček, na každém úřadě, v každé instituci povídají něco jiného a to dává dost příležitostí spoustě lidí využívat lidi bez znalosti.

DOPORUČUJI řešit to právní cestou, právníci totiž ty kličky znají a nebo je záhy odhalí. Vím že právník něco stojí, ale na druhou stranu Vás to může stát daleko víc.

Jak píšeš, někteří lidé jsou tupí a na tupé lidi dle mých zkušenosti neplatí nic jiného než právní cesta.
Ona slečna ze slovenska se nejprve měla informovat na cizinecké, jak je to s jejím pobytem v ČR a jejími právy všeobecně.
Stejně tak ona realitní makléřka si měla zajistit všechny potřebné informace ohledně všeho co je spojeno s prodejem družstevního bytu cizinci.
Ty přeci té realitce zaplatíš za její služby, ať už formou procent či pevně stanoveného poplatku, a nejen proto si myslím že by služby měly být odpovídají.

Hlavně se nestresuj, a ani s onou slovenkou či její matkou neduskutuj. Jednou byla uzavřená dohoda, byť ústní.
Prostě bych to dala právníkovi.

Přeju Ti pohodový zbytek těhu a zdravé miminko a do nového roku spoustu radosti.
Lisa :-)

In reply to by Ivka

Právě jsem se snažila vyzkoumat, jaké jsou podmínky k udělení trvalého pobytu a je tam 5 let pobyt na území ČR, což slečna nesplňuje, protože je tu teprve pár měsíců, takže ho nedostane.

Ahoj, tobě nezbývá nic jiného než se obrátit na realitku, která makléřku zaměstnává. ona se vždy vyvleče ze svých povinností, aby svou chybu ukryla pěkně to obkecá. Tohle totiž není tvá starost, od toho je makléřka, aby si takové věci uhlídala. Kdyby jsi jednala sama musíš si to hlídat ty. Ale ty jí platíš za tyhle služby. A toto je jedna z prvotních podmínek, které se makléři školí hned na začátku. (Ještě si to pamatuji :qu: ) Takže nenech se obalamutit. Nemám vaší smlouvu na očích, ale pokud naskočí nějaké sankce za dobu než se vyřidí občanství je povinna hradit veškeré náklady s tímto vzniklé RK. Pokud máš někajé otázky jsem tady.

In reply to by natalek07

Díky za nabídku. Já vlastně s tou RK žádnou smlouvu uzavřenou nemám a neplatím je - provizi si brali od té slečny. (Což také byla sranda, potože slečna na to neměla a zahrnula to do hypotéky, takže když mně přišly peníze, tak jsem tu provizi musela vybrat ze svého účtu a dát ji paní z RK :D Takže to bylo jen na mé dobré vůli, nikde to nebylo stanovené ve smlouvě).

In reply to by Leian

já nějak nechápu na co tu makléřku má, ty peníze měli přijít na účet makléřky a pak jste měli jít na družstvo a tam po podepsání ona ty peníze předat tobě, aspoň takhle sme to měli my

In reply to by Monča K.

Ona ty peníze pro makléřku prostě neměla, což jí řekla někdy pozdě, myslím, protože já jsem se to dozvěděla také až nějak těsně předtím, než mi měly přijít.
Původně se to celé mělo řešit úschovou u notáře, ale pak to nějak změnili na to, že se podepíše tahle smlouva o smlouvě budoucí a tím je to jištěné.

Taky si myslim, že chyba na makléřce a taky tak trochu na tý slečně, makléřka by měla vědět, že to je problém, když je cizinka a být jí, tak bych se taky před koupí tak trochu informovala, co že jako vlastně můžu a na co mám právo jako cizinka... jí už asi došly slova, tak to vzala do svých rukou maminka, sice s ní mluvit nemusíš, ale jí chápu, že si jí vzala na pomoc, já se taky často obracela na rodiče, když jsem něco řešila a nevěděla si rady. Hlavu vzhůru, to nějak dopadne :)

no tak chyba je to makléřky a taky té slečny, a vy tam máte nějaké penále za to když od smlouvy odstoupí?

Ta slečna je chudák, docela s ní cítím. Chyba je určitě na realitce a jestli ta slečna od smlouvy odstoupí a ani bych se nedivila, tak by měly následky nést právě oni. Každopádně na družstvu jsou pěkní blbci, protože nějaká výjimka by určitě udělat šla, ale jen pro ty správné lidi.
Takže se Ti to všechno sere pěkně před porodem, když máš být v klidu!!! Mysli na malou a držím palce, ono prý nic není tak horké, jak to vypadá, tak snad to bude i Tvůj případ. :k: :k: :k: Drž se.

In reply to by Andělína

Já bych se s nima mileráda domluvila, kdyby na mě netlačili a nechtěli to právě teď. Nechápu, proč si myslí, že za poslední tři dny roku něco vyřeší. :O Ale jestli si chtějí přijet do Brna až z Helpy, tak ať si přijedou... Myslím, že na družstvu narazí jedině na zamčené dveře.

Dobré ráno, tak určitě se stala chyba v realitce, tak největší, taky trochu udělala chybu slečna a taky trošinku ty. Nikdo to jste to netušil. Ale kdo by mě teda nejvíc naštval jsou ty kozy na družstvu, předpokládám, že jde o ženský, co nejsou schopny pohnout prdelou a udělat někomu laskavost. Dalo by se to asi řešit trošku drsněji, ale proč si dělat problémy. Nevím, jak moc ty peníze za byt potřebuješ, ale v nejhorším bych nechala slečnu odstoupit od smlouvy a našla někoho jiného. Je to hrozný, když ti někdo začne kazit poslední týdny tvého těhotenství... Malá mi tu začala řvát, tak doufám, že brzo usne...

..taky jsme si s manželem užili při koupi bytu, ale trochu jinak, u nás to všechno kazila neschopná RK, které jsme dali zálohu a oni se neobtěžovali podepsat s původním majitelem smlouvu, ten chtěl dohodu zrušit, že to vyřešíme bez RK, ale ta nám nechtěla zálohu vrátit, i když vůbec nevěděla, že s původním majitelem jednáme sami.
Nejhorší je, když člověk potká blbce a mám s ním něco řešit, to máš pravdu ..trď místo abys byla v pohodě, tak se tahle trápit, co a jak ..já si osobně myslím, že je to vina té slečny,ona si měla zjistit, jak je to v jejím případě s převedením do OV, takže si myslím, že jsi v právu ty a ona od smlouvy odstoupit nemůže.A co výpis z katastru?Nám po zaplacení bytu/vyřízení hypotéky a tedy splnění smlouvy přišli potvrzené nějak smlouvy katastrem a jsme přepsaní jako majitelé bytu, to ta slečna už má vyřízené?

Dobré ránko, tak to naštve, když si člověk myslí, že bude vše v pohodě a ono nic. Já myslím, že pokud je ve smlouvě, že se musí s těmi stanovami seznámit, tak jsi z obliga ty i makléřka, hlavně kdyby šlo do důsledku, tak jsi nemusela vědět, že má st.obč. SR..... Přeji pevné nervíčky, tohle jsou fakt blbý situace...

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky