Křeče a brnění v ruce

27.12.2008

Ahoj holky, chci se zeptat, jestli nemáte někdo podobnou zkušenost. Mám 8-týdenní holčičku, kojím a už čtvrtou noc mě v noci budí křeče a brnění v pravé ruce. Někdy se přidá i levá. Je to podobné, jako když "máte v ruce mravence" a dneska to třeba trvalo s přestávkami od 1 v noci až do 9 do rána. Mám problém přebalit malou, jak tu pravou ruku téměř necítím. Asi mi v těle chybí nějaký prvek nebo je to od páteře? Nevíte někdo?
Díky, Marťa

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj, já mám podobnou zkušenost a to dokonce třikrát. U všech dětí, mám tři, mě takhle brněly ruce. Bylo to hlavně v noci. Přes den ne. Nikdy jsem s tím nikam nešla, a do těch třech měsíců to vždycky přešlo. To ale neznamená, že nemáš jít třeba k doktoru.Já jsem měnšího vzrůstu( 150cm) a myslim si, že to je od páteře. Taky mě bolí záda jak čert a vždycky to tak bylo. Až začne malej pořádně běhat a já ho nebudu tolik zvedat, tak to zase přejde. Já nemam nikoho na hlídání a manžel pracuje různě a tak nemůžu chodit někam na rehábky, ale myslim, že by to pomohlo.

Ahoj, pokud ti pomáhá, že si zvedneš ruce nahoru a přestanou brnět, tak je to přetížený mm. scaleni - tedy krční páteř a tím pádem i horní žebra. Pokud nepomáhá nic, tak je pravděpodobné, že je to karpální tunel. U prvního je příčina z hora dolů u druhého obráceně. Každopádně si s tím zajdi k rehabilitačnímu lékaři.
Můj názor je ten, že sis přetížila krční páteř, máš teď jiné pohyby, pořád zvedáš miminko a taky kojení (teda spíš to držení při kojení) ti moc nepřidá. Pro vysvětlení - jsem fyzioterapeut.

In reply to by Romanca

ahoj a děkuji moc za odpověď. Nepomáhá mi právě nic, zvedám ruce nahoru, zkouším je dávat do všech možných stran a pozic, ale nic, vždycky se mi tak na 2 sekundy uleví (při změně pozice) a pak zase křeč a brnění. Ještě mě napadlo: přes den kojím vsedě, ale v noci ještě vleže, možná to může mít souvislost. Každopádně si s tím po svátcích někam zajdu. Děkuji moc!!!! a hezký nový rok.

In reply to by Marťulík

S těma rukama nahoře jsem myslela, jestli třeba když sedíš na gauči a dáš si ruku na opěradlo tak se ti uleví. Neznamená to, že si pořád zvedáš ruce nahoru a dolů. Víš ono to má hodně souvislost s tím, že v těhotenství se ti vše roztahovalo a teď se ti to zase zkracuje, takže sis mohla něco zablokovat úplně blbým pohybem, který jsi udělala, který by ti dřív nevadil. Musela bych tě vidět, jaké postavení páteře a třeba i ty pohyby které děláš abych ti uměla dobře poradit. Každopádně když si zajdeš k doktorovi tak tím nic nezkazíš.
Zkus si protáhnout prsní svalstvo, velké kruhy pažema, nebo ze zapři do futer, protáhni si páteř kočičím hřbetem, trochu se ti uleví. a snaž se mít záda rovné a nehrbit se, ramena tlačit spíš dolů jak do zadu.

In reply to by Romanca

Jo, to je fakt, že si to ženské často dělají samy špatnou pozicí při kojení - přitom první zásada dobrého kojení je, aby si mamina na kojení udělala pohodlí a dobře si sedla. Já, protože vím, jak se mi blbě sedí na posteli i sedačce, kde mám za sebou polštáře, ale ne žádnou vysokou pevnou oporu, jsem si koupila i křeslo s podnožkou. Je i hojdací, tak se na něm třeba bude i dobře uspávat. :)

In reply to by Romanca

Ahoj!!!Tak já toho rovnou využiju,když jsi fyzioterapeut.Po prvním porodu se mi zablokovala páteř u pátého žebra.Poprvé mi to zapříčinila rehabilitační sestra,která mně otáčela na břicho a pravou ruku mi zatlačila moc doleva.Dostala jsem obstřik,který vůbec nepomohl a podruhé se mi to stalo,když jsem kojila malého,takže vlastně stejný pohyb,pravá ruka moc dopředu doleva.Měla jsem zákaz zdvihání mimča.Další obstřik mi už pomohl,ale od té doby se mi to docela často ozývá.Mám strach,že se mi to zpět vrátí právě při tom kojení.Není nějaký cvik,kterým bych tomu mohla předejít?Neuroložka mi kdysi radila kočičí hřbety a rehabilitace,ale nechtěla jsem ochudit mimčo,tak jsem se na rehabilitace vykašlala.

In reply to by kockral

Jojo, příčin může být hodně, problém je v tom, že neznám tvou kartu, ani jsem tě neviděla (jako jak vypadáš). Každopádně - pokud máš zablokované páté žebro tak máš stoprocentně zablokované taky ty čtyři horní. Takže se první musí oblokovat krční páteř, SI skoubení (bederka) a prsty u nohou, pak se odblokují ta žebra. Otázka je, jaký mýváš pohyb při zvedání mimča - nebo jsi měla. A jak říkala Andrejka, jak jsi kojila, v jaké poloze. chce to každpádně navštívit rehabilitaci už z preventivního hlediska, aby tě naučili školu zad. Jinak žebra se dají úplně v pohodně odblokovávat i v těhotenství. Nejlepší je na to metoda L. Mojžíšové, takže pokud si najdeš někoho kdo ji umí (pokud možno dělal zkoušky u paní Volejníkové, nebo přímo u Mojžíšové, tak máš vyhráno). Cviky ti řekla dobře, je to kočičí hřbet, přetáčení v kleku (klečíš a zvedneš jednu ruku do strany a pak druhou na druhou stranu - za rukou se podíváš.) Můžu ti cviky poslat mailem jestli chceš.

In reply to by Romanca

No ono to nebylo právě nepohodlným kojením,to vůbec ne!!Kojila jsem dobře,problémy jsem neměla.Prostě se mi to stalo určitým rychlým pohybem pravou rukou dopředu doleva.Dodnes se mi to ozývá,když třeba sedím dlouho shrbeně,nebo udělám takový pohyb.Ale dám se vždycky dokupy tím,že sedím třeba 10 minut úplně přímo.Neuroložka mi to vysvětlila tím,že se mi váha ve předu přenesla rychlým růstem prsou na horní část páteře,takže mi radila ne rychlé pohyby a spíš chodit hodně rovně až zakloněná,hlavně se nepředklánět. Ony se mi totiž nalily prsa z C tak na F,nevím,jaké písmeno je dál,zkrátka na mně nebyly pomalu ani kojící podprdy.Kdyžtak mi pošli ty cviky na mail,zkusím si to kockral@email.cz.Díky moc!!!!

In reply to by kockral

doktorka ti to řekla dobře. prostě se vše v tvém těle změnilo a jak jednou začneš mít problémy se žebry, tak už budou stále. Můžeš to zmírnit jen tím cvičením. Cviky jsem ti poslala, jsou to všechny cviky podle Mojžíšové. Můžeš cvičit vše, nic tím nezkazíš.

In reply to by kockral

Stačí jednou denně. posílám ti ty cviky ještě jednou, víc rozpesané, ale seká se mi to, takže chyba je v mém posílání, ne v tvém příjmu či adrese.
Já vím, že tě to moc nepotěšilo, ale bohužel. Navíc u žen je to opravdu ještě zhoršeno tím těhotenstvím, kdy se ti mění tělo. Můžeš to zamezit jen cvičením a správným držením těla.

Ahoj, to spíš budeš mít od páteře nebo se tomu myslím říká i syndrom karpálního tunelu. Buď s tím zajít k doktorovi nebo by pomohly masáže a také se správně naučit ohýbat k malé a zase se zvedat.
Kdyby to byl nedostatek hořčíku, který se předepisuje na křeče svalů - klasika v těhotenství - tak si myslím, že bys to pociťovala i v nohách.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka