Losos se špenátem zapečený v listovém těstě

23.12.2008

Podělím se s vámi o recept, který jsem dnes vyzkoušela. Bylo to opravdu výborné, syté jídlo, přitom ale s křehkým masem lososa. Určitě se u nás tento recept zabydlí. :)

Ingredience: Losos (čerstvý filet nejlépe, my jsme koupili v Tescu balený), špenát (listy, ne tu drť, používám mražený od Bonduelle, půlka balení stačila), česnek, sůl, pepř, kousek másla, trocha oleje, žloutek. A listové těsto. Já jsem z balení použila jeden plátek ze tří.

Špenát by měl být omytý a suchý, já jsem se z toho mraženého snažila vymačkat co nejvíce vody a bylo to v pohodě. Těsto jsem rozmrazila a plátek rozkrojila na dva díly. Každý vyválela do čtverečku - asi tak 15x15 odhadem.
Do středu těsta se dá hrstka španátu, na něj losos (jeden filet jsem rozpůlila, takže jsem měla dva čtverčky). Lososa posolíme a opepříme a česnek na něj buď utřeme nebo nakrájíme tenké proužky, jak má kdo rád. Přidáme kousek másla a nahoru opět špenát. Vše zabalíme do těsta, já jsem z toho měla takové jakoby bochníčky.
Do keramického pekáčku jsem nalila trochu oleje a dva bochníčky dala do něj a potřela nahoře žloutkem. Péct se to má 20 minut na 180°C.

Co doporučit jako přílohu ani moc nevím, my jsme si udělali hranolky, ale nějaká zelenina by asi byla vhodnější.
Já jsem snědla půlku toho bochníčku, po rozřezání to vypadalo moc pěkně, a měla jsem dost, manžel po celém bochníčku pěkně odfukoval. :)

In reply to by Andělína

Je to docela podobné, ale o něco složitější než ten můj, lososa musíš první smažit. A tenhle je myslím také kaloricky méně náročnější bez sýra a smetany. :)

Mňam, to vypadá výtečně. Lososa miluji, ale nevím jestli bych se tím zavděčila tomu mému. Špenát nemá rád. Ale zkusím to někdy udělat a neřeknu mu o něm ;)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky