Jak to bude, vite nekdo?:(

16.12.2008

Ahojte holky,
jen jsem se chtela zeptat, zda nektera z vas nevite, jak to asi budu mit.. Dva roky ziju a pracuju v Anglii, ale kolem 20.1. se vracim domu. termin porodu mam kolem pulky brezna. Myslite, ze budu mit narok na tu triletou materskou? A kdyby ne, jak se to dela, ze si to napise pritel na sebe a po mesici to prevede na me? Nekde se tu o tom psalo, ale nemuzu to najit :(
Prosim, poradte..
Dekuju, Market :k:

Kliknutím vložíte smajlíky:

resim to same, jen pracuji v Rakousku :) Byla jsem se zeptat v CR na socialce (resp. ze socialky me poslali na socialni odbor uradu prace) a tam mi rekli toto: Pokud nemas pred tehotenstvim odpracovano 270 dni v CR (EU zeme se nepocitaji), dostavas automaticky 4-letou variantu. Musis ale prinest veskere potvrzeni, ktere v Anglii dostanes - co jsi vse dostala (plat, prispevky, podpory..nevim na co vse tam mas narok) a budou to prepocitavat (tak doufam, ze mi jeste neco daji). Pokud jsem vse spravne pochopila, ty mas narok na porodne, na tu 4-letou variantu, pripadne na nejaky pridavek na dite, ale to uz si nejsem jista. Muze se to prevest na pritele, ale musi mit v CR odpracovano tech 270 dni, aby se to prevedlo na nej. Jinak pani na uradu uz se klatila z toho, az tam pak prijdu, ze prej to bude "show" :s: U me to bude jeste trosku slozitejsi v tom, ze mimi se mi narodi tady a zacnu tu i pobirat prispevky. Takze po navratu od ceskeho statu radeji nic neocekavam :( Je to smutne, ale neda se nic delat. Navic jsem chtela mit druhe miminko 2 roky po tom prvnim, ale to mas narok opet jen na tu 4-letou variantu, takze budu pravdepodobne velmi spechat do prace. Preji ti prijemny navrat do CR, ja uz se zpet tesim, jen se trosku bojim te ceske reality... papa :a:
Jo a jeste nevim, jak to budes mit s penizkama od zamestnavatele (myslim, ze se to jmenuje penezita pomoc v materstvi, plete se mi to). Mela bys mit na to mit narok od tveho zamestnavatele, kdyz tam pracujes. V CR na to narok nemas. Na to si taky nech dat potvrzeni, at v CR vidi, co jsi vse dostala. Mne napadla i kacirska myslenka neco zatajit, podle pani ze socialky nejsou ty systemy vubec propojeny. Kazdopadne preji hodne stesti pri vyrizovani formalit :-/)

In reply to by Renecka

Renecko, jsi poklad, dekuju. Hm, tak to mam zjevne smulu, pac pritel je tu se mnou :( Sakrys, to me stve. Tak holt jedine honem do prace a pak na druhy :( To je stejne v prdcicich vid, jednou je to EU, tak co. Zadnej lajdak jsem nebyla, nepracovala na cerno, ani si nevalela sunky doma a nakonec na tom budu (-me) bita :(
Jinak s tim tvym druhym miminkem-vim, ze musis mit odpracovany alespon pul rok, abys pak mela tu triletou materskou, svagrova to tak udelala a vse je v poho :) Snad jsem te trosku potesila ;)
No od zamestnavatele asi na nic narok nemam, pac proste davame k 15.1. vypoved a tim to hasne. Ani nas nenechali dodelat cely mesic, pac se tu dost propousti, tak jsou radi, ze nam nemusej platit za cely mesic, ale jen pulku..
Jeste jednou dekuju, vsem kocicky a opatrute se. Market :k:

In reply to by Mariangela

taky jsem si nikdy nevalela sunky, nikdy nedostala nic zadarmo, a to jak v CR nebo tu v Rakousku. Ale rikam si, ze na chleba snad budeme mit porad a mam fajn rodice, sikovnyho manzela a jeho fajn rodice, tak to nejak urcite zvladnem :) Jen nechapu tu tvou vypoved, kdyz jsi tehotna, nemohou te vyhodit, musis dostavat od zamestnavatele (prip. od uradu prace, kdyz firma zkrachuje) penizky. Samozrejme nevim, jak to je v Anglii, ale tady to s mou firmou vypada taky nahnute a vsichni mi rikaj, at jsem rada, ze jsem tehotna, ze mam jako jedina jisty prijem. Ja dam vypoved samozrejme az bude 100% jasny, ze se stehujeme a ani nerikam, ze po matersky uz neprijdu. Mej se a ahoj :a: R.

In reply to by Renecka

vis, ze mam taky rodice a pritele, ale taky mam neduh dnesni doby a to pujcku. Mesicne na ni dam 3600, ted kde je vedeni uctu, telefon, duchodovy a pojistka.. Takze az spadnu na tech 3800, tak nevim. Jako pritel bude muset platit na maly vsecko sam i ted, ale je mi trapny po nem chtit, aby dotoval jeste mne, to snad chapes..
A asi jsem to nenapsala spravne-ja nedostala vypoved, ale dala ji. Nemuzu preci brat penize od zamestnavatele, kdyz se stehuju zpet domu a uz sem nikdy nepojedu?! Puvodne mi nabidl praci rida v ceske pobocce tehle firmy, ale taky museli propoustet, tak pochybuju, ze me vezmou, kdyz ze me ani nic mit nebudou, jen placeni.. Zkusim se ho zeptat, ale pochybuju :( No je to na hlavu vsecko tohle, ach jo.
Moc drzim palecky, nam vsem :) :k:

AHoj, oni ti to tady holky už všechno asi napsali, ale jen dodatek... Já pracovala dva roky na Novém Zélandu, tak jsem neměla nárok na mateřskou ani na tříletou variantu rodičáku, ale ty, jelikož si dělala v Evropské Unii, tak myslím, že se nemusíš bát. Měla bys dostat jak mateřskou, tak si zvolit z těch tří variant. Taky se zeptej na pracáku. Myslím, že budeš v pohodě. Držím palce pa

ahojky, jak to budeš mít vůbec netuším, ale já jako student nemám nárok si vybrat délku rodičáku, ale sama paní na sociálně nám poradila ať si zažádá o 3letou variantu přítel a že se to pak převede. Musíme za ní dojít a zjistit všechny podrobnosti, ale vím, že to jde udělat....

Pellullinka

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky