Narok na mateřskou...

11.12.2008

Ahoj,ja jsem doma s 2roky a 9mesiacov starým synem a ted jsem v 31tt.27.12.08 bych měla nastoupit na mateřskou.Papíry mam odnest na socialku,kde mi maji vypočitat,či mam na ni nárok nebo ne.A podle toho se uvidi,kolik dostanu.Když mi nevznikne na ni narok,ma mi socialka vyplacet prispěvek v mateřstvi od narozeni druheho mimi.Tym padem mi na staršiho syna prispěvek skonči.Tak jsem taky zvědava ,jak dopadnu.Vy nektera o nějakem podobnem případu,jako jsem ja?Dík.pá

Kliknutím vložíte smajlíky:

než jsem šla na mateřskou měla jsem 10500.-na ruku.No u toho zaměstnavatela mi skončila smlouva 5dni po narodení syna.Takže proto ted nevim,na čem budeme.Ci to budou počitat stejně nebo jinak.No myslim,že méně než 7600.-mi asi nedaj. :? ,nebo můžou?....

pokud jsi při prvním synovi brala mateřskou a pak jsi hned šla na rodičovskou kde jsi doteď, tak na mateřskou nárok máš. Jakmile nastoupíš na mateřskou, tak ti přestane chodit rodičák na prvního syna a bude chodit mateřská na druhé dítě...a po skončení si zase zařídíš rodičák na druhý dítě...ono to nejde brát dvakrát najednou, vždycky jenom jedno. Můžu se zeptat kolik jsi měla hrubého než jsi poprvé otěhotněla? protože od ledna se to mění a ty co měli příjem vyšší než 16700 tak je pro ně lepší začít mateřskou až v lednu...jinak je lepší začít v prosinci

In reply to by bonparka

Jsem hodně podobný případ, jen dceři je 3r. a 1 měs., mateřská se nastoupuje nejpozději 6 týdnů před TP- dle data uzv 9.2.09 a jestli dobře počítám by to mělo být od 29.12.08. To asi neovlivním ten nástup na mateřskou, že? Hrubého jsem měla myslím okolo 26tis., tak by pro mě bylo výhodnější nastoupit na mateřskou až v lednu....myslím???? Děkuji za případné rady, budu fakt vděčná.
Ahoj Jitule

In reply to by cumacek

pro tebe by bylo lepší nastoupit v lednu, ale nevím nevím, protože podle nového zákona musíš nastoupit v tom rozmezí 6-8 týdnů (už to nerozhoduje doktor, ale ty), pokud se nerozhodneš, tak ti mateřskou budou vyplácet automaticky od toho 6 týdne před porodem...takže stejně v prosinci...ale třeba máš ještě termín podle měsíčků o pár dní později... ;)

In reply to by bonparka

Díky! Ještě jeden termín by tu byl, ano, podle měsíčků 14.2., tzn., že bych to možná zvládla podle nového zákona :dance: To jsem netušila, že si ten nástup na mateřskou rozhoduju já (tedy v rámci zákona 6-8 týdnů před TP), čekám papír od doktora a asi tedy nic nedostanu? A kde se zaměstnavatel dozví o mém TP (pokud bych mu to tedy nesdělila já) nebo pak mateřskou začne vyplácet zpětně, až po zaslání rodného listu? Nevíš, kde najdu nějaké kvalitní a srozumitelné informace o tomto, ať stále neotravuju?

In reply to by cumacek

ahoj, vůbec neotravuješ. udělala jsem si stránky o mateřský : www.babyllon.webnode.cz

ale klidně piš. ono to totiž do teď bylo, že to rozhodoval gynekolog, to je podle novýho zákona, že si o tom rozhoduje žena (samozřejmě si jenom určí datum po dohodě s gynekologem). pokud jsi v neschopnosti, tak to stejně ještě většinou rozhoduje on, spíš o tom neví, že do toho můžeš taky mluvit, tak bych ho moc nepopichovala :s: no ale každopádně bych ho tlačila, aby to napsal až od ledna. Protože ten papír, ten ti samozřejmě vystaví on a odneseš ho svýmu zaměstnavateli. Tady se jedná spíš o holky, který pracujou do posledního dne (jako třeba Borhyová) a vlastně nenastoupí na mateřskou, tak jim to nepomůže, protože stát si to automaticky spočítá. pro ty, co by si řekli, nenastoupím na mateřskou v roce 2008 ale až v lednu a mají třeba termín 14.1., tak stejně můžou bejt na mateřský jen 28 týdnů, ALE protože vlastně nejzažší termín je 6 týdnů před porodem, tak vlastně v roce 2009 stejně můžou čerpat už jen 22 týdnů...tak je to v zákoně.

takže zpátky k tobě, normálně ti gynekolog napíše nástup na mateřskou, to dáš svýmu zaměstnavateli a on si to vyřídí se sociálkou. jedinej rozdíl je, že můžeš mluvit do datumu nástupu, ale stejně se drž v rozmezí 8-6 týdnů před termínem porodu, jinak se ti to stejně nevyplatí. a zkus ho natlačit, aby to začalo v lednu, budeš mít o něco větší mateřskou. podle mě podle termínu měsíčků se stejně víc drží než podle ult.

pa

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka