Screening ve druhém trimestru

08.12.2008

Tak jsme byli v pátek s manželem v Olomouci na screeningu ve druhém trimestru a máme všechno OK! Tak jsem šťastná jako blecha. Akorát podle UZ je malej o dva týdny menší, tak snad je všechno v pořádku. Doktor všechno přeměřil, koukali jsme i na srdíčko, byl to mazec tam pozorovat jak pracují chlopně.
Manžel byl se mnou na UZ poprvé, tak koukal a byl z toho trošku na měkko (samozřejmě to nepřiznal). jen se trošku rozčiloval, že já i doktor jsme toho našeho prcka viděli trojrozměrně a on jen dvoj.
Já jsem se těšila, že už ten náš potápěč/potápěčka ukáže výbavičku a že budu moct konečně udělat nálet na obchody, a ono nic. Doktor si zpočátku myslel, že je to kluk, ale pak znejistěl a říkal, že neví, jestli to nebyl mezi nohama jen pupečník... Malý mělo skrčený nohy, potvůrka a nic nešlo vidět, tak doufám, že až půjdu zítra normálně do poradny, tak že se mimčo předvedev plné kráse.
Jinak už mi konečně trošku narostlo bříško a pomalu i cítím pohyby, tak je to fajn. Ale zatím jsem ještě nic nepřibrala, tak nevím, jestli je to normální a zvhledem k tomu, že je mimčo menší než odpovídá týdnu těhotenství, tak se trošku znepokojuju, jestli si ode mně bere dost živin. Jím dost, ale zatím jsem přibrala jen kilo, který jsem na začátku těhu shodila. Tak se chci poradit, jestli je to normální a jestli jste to některá taky tak měla.
Díky.

hele, holky, co je to ten screening? uz sem o nem nekolikrat cetla, jako ze nekdo na nem byl, ale ja nevim, co to je. a jak casto za tehu se dela?

In reply to by weru.n

a dělají se kvůli odhalení vývojových vad a různých syndromů (Dawnova, Turnerova, Edwardsova...). Na ten první tě tvůj doktor ani poslat nemusí, protože ho nehradí pojišťovna a platí se za něj. Screening v prvním trimestru se skládá z odběru krve, tu ti vezmou dva týdny před tím, než na něj jdeš a pak se spolu s ultrazvukem, na kterým doktor měří všechno možné zkompletujou výsledky. Nevím to jistě, ale myslím, že ta krev se bere od 11 do 13. týdne a ultrazvuk se dělá od 12 do 14 týdne nebo tak nějak kolem.
A druhej ultrazvuk je to stejný, berou ti taky předem krev na triple testy a integrovaný test a pak ti zase dělají UTZ, kde doktor měří nuchální řasu, nosní kůstku a tak. A za tohle už se neplatí, to hradí pojišťovna. Jo a ten druhej se dělá až ve druhým trimestru, takže krev tak od 16 až 18. týdne a ultrazvuk kolem 20. týdne.

In reply to by Madla

diky za vysvetleni, ja jdu na dalsi kontrolu v 15 tt, kde mi prave maji delat nejaky odbery, tak to bude asi ono. tak uz aspon budu vedet, do ceho jdu. jeste jednou diky a at jsou tvoje vysledky a cele tehu podle tvych predstav.

Ahojky,
tak to moooc gratuluju. Je super, že je všechno v pořádku a držím pěsti, aby to tak bylo i dál!!! Jsi byla v Olomouci na screeningu u p. mudr. Poláka? jestli teda ano, jaké to bylo a jaký je p. doktor? Jsem měla jít na screening příští týden, ale naše mimi je taky nějaké menší, tak půjdem asi snad až po novém roce.
S tím přibíráním a tak, jsem teda o pár týdnů pozadu, ale tak jsem zatím nic nenabrala a asi to je normální jak tak i tady koukám a čtu ohlasy ostatních maminek, že se nemusí hnedka od začátku přibírat. Šak ono to určo příjde a mimi poroste jako z vody :) Tak přeju hodně zdravíčka!!!

In reply to by mala Jana

dr. Poláka. Je to příjemnej mladej doktor, oba ultrazvuky neodflákl. Byla jsem u něj i na screeningu v prvním trimestru, za ten jsem platila 1 400 Kč. Jediný, co mě tam hodně vadilo, bylo strašně dlouhý čekání, tak se na to připrav. Já u toho prvního screeningu byla objednaná na pět hodin odpoledne a přila jsem na řadu až skoro o půl sedmé. Prostě děs, ujel mi tehdy kvůli tomu vlak :-)
No a k tomu přibírání, taky jsem si tím ze začátku moc hlavu nelámala, jenže teď jsem už za půlkou těhu, tak mě to přeci jen trošku trápí, protože už by bylo asi na čase začít něco přibírat. Pupík mi teda pomalu roste, ale fakt nevím z čeho ...

In reply to by Madla

Tak to jo, to je fajn, že to nefláká :) no uvidím, jak tam půjdu. A na to čekání jsem zvyklá. u mojí dr. jsem sice vždycky objednaná, ale vždycky tam tak hoďku posedím ://:
no tak snad pár kilo nahoru přibude a malý pěkně poroste. Aby se pak nemuselo do špitálu...

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka