materska-rodicovska dovolena

06.12.2008

ahoj holky, zajimalo by me jak to se mnou bude, po porvni Md jsem nastoupila do prace a zjistila jsem ze sem tehotna, pochopitelne ze tech 270 dnu odpracovat nestihnu... budu mit narok na nejake davky nebo tak? skutecne musim byt na RD 4 roky a skoro celou dobu dostavat jenom 3800,- ?

Kliknutím vložíte smajlíky:

ahojky, teď jsem hledala na netu, ale nemůžu to najít, jednou jsem četla, že buď je to těch 270dní odpracováno a nebo se musíš podílet na nemocenskej 270dní, tak jsem to pochopila, takže když nastoupiš na nemocenskou, tak by to taky tak mělo být :? (PPM + 3roky doma) :? budu ještě hledat, ale takhle jsem to pochopila.

In reply to by ivkahof

Jaké jsou podmínky pro pobírání PPM?

PPM náleží při splnění podmínek uvedených v kap. 15.3 a následujících podmínek:

* těhotenství skončilo porodem (tj. narozené dítě je zapsáno na matrice do knihy narození; při potratu PPM nenáleží);
* žena je účastna nemocenského pojištění, nebo jí trvá ochranná lhůta ze skončeného zaměstnání ještě počátkem šestého týdne před očekávaným nebo skutečným dnem porodu, anebo pobírá nemocenské ze skončeného zaměstnání;
* v posledních dvou letech před porodem byla účastna nemocenského pojištění alespoň po dobu 270 dnů. Do doby 270 dnů se započítávají také dřívější období, v nichž zaměstnankyně v posledních dvou letech před porodem:
1. byla účastna nemocenské péče v ozbrojených silách;
2. byla poživatelkou důchodu ze sociálního zabezpečení;
3. byla účastna nemocenského pojištění osob samostatně výdělečně činných;
4. pobírala po zániku pojištění, popřípadě jiného zabezpečení (péče) nemocenské nebo peněžitou pomoc v mateřství;
5. byla vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání.
Tak jsem z toho jelen a nevím nic :n:

ahojky , tak právě podobnou situaci jsem řešila tak před 14dny. Takže jelikož nesplníš těch 270dní, tak ti nárok na mateřskou nevznikne a budeš mít hned nárok na rodičovskou a to jen na tu variantu 4let 21měsiců 7600 a pak 3800,-,ale je tu jedno možné řešení a to budu využívat já. Pokud jsi vdaná a tvůj manžel splňuje tuhle podmínku 270dní, tak si ten rodičák můžeš na měsíc napsat na něho a tím pádem si můžeš vybrat variantu pravděpodobně ti bude vyhovovat jako mě ta na 3roky, No a po měsíci si tu rodičovskou necháš zase napsat na sebe a už budeš pobírat to co bylo napsáno na manžela, Je tam jedno, že ten měsíc za tebe nikdo nebude platit sociální a zdravotní, tak by bylo dobrý se zeptat na pojišťovně jak to budou řešit. No snad jsi to trochu pochopila já z toho měla taky hlavu jak balon. A kdyžtak si zajdi na sociálku. :a: :one:

In reply to by dadik

počkej mi chceš tvrdit,že po měsíci ,kdy je to na manžela to dám zas na sebe a jede to podle toho manželova....to se mi nezdá....pak by to přeci mělo jít už od začátku ne...to je na hlavu postavený,pokud na to jednou nemám nárok přeci když to přeruším a pak se vrátím mi ten nárok zas nevznikne?,ale v téhle republice je možný vše....schválně se na to zeptám,asi budu za vyžírku a to si zas užiju pohledů stran úřednic,taky vám holky někdy připadá,že na těch dávkách jsou nějaký spec.vyčleněný ženský co jsou echt nepříjemný a tváří se jako by ty dávky vyplácely ze svého?Nic vám neřeknou jen komentují jak jste neschopná,že to máte blbě vyplněný?Ví prd každá tvrdí něco jiného a žádná si není jistá tím co tvrdí....já osbně byla kvůli rodičáku 4krát pokaždé tam byla jiná dáma,a pokaždé chtěla každá jinej doklad a prohlášení nakonec jsem té poslední dala i skoro výpis z trestního rejstříku :s: a stejně si nebyla jistá zda má všechny doklady......jaké máte vy zkušenosti :qu: :qu: :qu:

In reply to by michirigi

No fakt mi to takhle řekla a prostě to jde při rodičáku si můžeš přividělat kolik chceš a tak manžel napíše jako mě takovou tou hlídací a starající se osobou o péši o dítě a pak se to zase na mě přepíše protože. během rodičovské si to mezi sebou můžete měnit jak chcete.Jináč samo nárok na mateřskou nemáš ale je tam prostě ta výhoda, že díky manželovi si můžeš vybrat tu variantu jak dlouho chceš být doma s dítkem. (jako myslím rodičovskou)Páč když to prostě necháš jen na sebe tak ti podle těch jejich novel vzniká nárok jen na rodičák s tou 4letou variantou a nemůžeš si nic vybírat.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka