!!!! Vojtova metoda !!!!

04.12.2008

Prosím, jsem zoufalá.

Byla jsem na kontrole se svou tříměsíční Barunkou. Je to moje první dítě. Poprosila jsem svou doktorku, jestli by mi neporadila co můžu s malou dělat, jako jak rozvíjet její smysly, jak si s ní hrát, jak jí správně držet atd. Jen tak nezávazně. Doktorka mě napsala na rehabilitace, že mi tam ta doktorka ukáže co mě zajímá atd, že je to fajn. Tak jsem se tam vydala.
Vsuvka. Malá už v 5. týdnu pásla koníčky, hodně se zaklání. A teď už přepadává. Brala jsem, že je to moje šikulka:-) moje sluníčko a všude jsem jí chválila.
U paní doktorky na rehabilitaci mě vyvedla z míry. Řekla, že malá má moc silné svaly na zádech, na bříšku slabé, jednu nožičku víc zvedá než tu druhou, atd. prostě asymetrická. To nemluvím o tom, že třeba držela malou za nohy hlavou dolů, šibovala ze stranu na stranu. Pochopitelně Barunka plakala, a já jen čuměla s otevřenou pusou, že je tohle normální postup. Na druhou stranu jí vždy uklidnila, tak jsem to s klidný srdcem rozdýchala.
Objednala jsem se na druhý den k rehabilitační sestřičce, která mi má tedy zotpovědět mé dotazy a ukázat nějaký cviky.
Sestřička, která mě nechala čekat s nahatou Barunkou asi tak 10minut, šla si udělat kafe, vyrukovala na mě s Vojtovou metodou.
Věděla jsem, že něco takové exituje, ale nenapadlo mě to, co to obnáší.
4 cviky, které prý dítě nebolí. U jednoho sviku dokonce malou tlačila svým kolenem k podlozce a rukama jí rvala hlavičku do rovnováhy a ručičku taky. Pochopitelně Barča histericky brečela. Počůrala se, musela jsem jí utírat sliny, jak blakala, nestačila polikat, křičela, z toho jí popraskaly rtíky. Ještě teď ,mám slzy v očích, co jsem jí to jen nechala udělat. Jak jsem mohla jako maminka, její nej osoba tohle dopustit.
Byla jsem v šioku. Sestra s chladnou hlavou plnila své povolání, neutěšovala, jako by to byla panenka. Říkala mi, musíte ten histerický křik ignorovat.
Jsem z toho hrozně špatná. Malá ještě hodinu po tom ve spánku hykala. Psychicky jsem to nezvládla. Mám to potom cvičit 3x - 4x denně aby to bylo účinné.
Příští týden mám jít znovu za tou masochistkou, která výborně odvádí svoují práci, že mě naučí jeden vojtův cvik, u kterého se mi bude trhat srdce.
Ať mi nevykládá, že to nemůžeme mít nějaký psychický následky. Je to na hranicic s týráním. Už nechci tohle malé nikdy udělat.

Prosím, zažil tohle někdo. Jsem tak přecitlivělá, jsem špatná matka? Jsem prostě úplně blbá, nebo fakt tohle neí normální. Nebo blbá rehabilitační sestra? Třeba u jiné sestry by to nebylo tak drastické. rosím napište mi svůj názor, nijak ho nezkreslujte, prosím, chci znát pohled i ostatních maminek.
Třeba opravdu jednám ukvapeně.
Děkuji moc.

* omlouvám se za chyby, překlepy... nečetla jsem si to po sobě.

:a: malena ahoj ja taky chodím cvičit Vojtovu metodu,ale asi máme jiné zkušenosti.Máme výbornou sestřičku,nejprve jsme si promluvily,vysvětlila mi o co jde.Děti to nebolí,jen je to cvičení donutí dělat co sami nechtějí i když by měly.My zatím cvičíme jen tři měsíce,ale pokroky jsou už vidět.Cvičíme každý den 4krát 10min.Zatím máme 4cviky na obě strany.Věř,že děti nijak netrpí pokud se cvičí správně.Ale chápu,že tě to vyděsilo.Malá se mi točila jen na jednu strnu a měla sleželou hlavičku.Vubec tu pravou stranu stuhlou a ruce stále vpěstičkách.No snad to s malou zvládnete.Naše Yasmínka je ted mnohem uvolněnější.

K těm vašim reakcím.
Za svou dětskou zajdu znovu a ještě to s ní prokonzultuji, jestli to opravdu je nutné jí trpit. A když ano najdu si novou sestřičku na tu rehabilitaci a pokusím se o to znovu, ale za tou sadistkou už nepůjdu.
Máte pravdu, že bych si to mohla kdyby nedej bože něco malé potom bylo, tak by mě srdce taky bolelo asi jako u toho cvičení. Ale jelikož jsem sama na malou, tak nebudu mít takovou podporu, ale asi zatnu zuby, ale říkám ASI ://: . Příjde mi to, že to nezvládnu. Že na to psychicky nemám. Co se malá narodila, jsem ještě citlivější a rozpláče mě každá blbost v televizi.

K těm vašim reakcím.
Za svou dětskou zajdu znovu a ještě to s ní prokonzultuji, jestli to opravdu je nutné jí trpit. A když ano najdu si novou sestřičku na tu rehabilitaci a pokusím se o to znovu, ale za tou sadistkou už nepůjdu.
Máte pravdu, že bych si to mohla kdyby nedej bože něco malé potom bylo, tak by mě srdce taky bolelo asi jako u toho cvičení. Ale jelikož jsem sama na malou, tak nebudu mít takovou podporu, ale asi zatnu zuby, ale říkám ASI ://: . Příjde mi to, že to nezvládnu. Že na to psychicky nemám. Co se malá narodila, jsem ještě citlivější a rozpláče mě každá blbost v televizi.

In reply to by Chiquita

zajdi za dr. najdi novou terapeutku, ale uvidis ze ty cviky jsou vsude stejne... i kdyz to od jine treba bude vypadat jinak. to je jako kdyz ti doktor napise paralen na horecku.. napise ti ho i dalsich pet doktoru....
ja sem na maleho taky sama a vim ze to neni lehke. ale holt radeji zatnu parkrat zuby ted, nez si to potom celej zivot vycitat s pohledem na postizeny dite !!!!!

Ahoj, já tě chápu my to cvičíme od narození holek. Také mě to příde drastické, ale prý jim to pomůže. S Klárkou už cvičit nemusím, ale s Karolínkou ještě ano je na pravou stranu línější, ale prý se to srovná. Když jdeme na kontrolu a sestra nám ukazuje nové cviky, taky to těžce nesu. Ale podle toho jak píšeš o sestře, tak to je asi pěkně studenej čumák a nemá cit. Ta naše je v pohodě a holky pokaždé pochová a pochválí. Tak se drž a pevné nervy.

maminy kamarádka je dr., jedna z deseti doktorů v čr, kteří mají "aprobaci" na vojtovku.. taky říkala, že to děti nebolí, že se vztekají, protože s nimi dělají neobvyklé věci.. jak tu někdo psal, raději teď pár slz tvých i toho tvého sluníčka, než pak probrečené noci, že jsi měla s malou cvičit a udělat pro ni víc.. držím pěsti, ať to brzy zvládnete a opravdu to dotáhni do konce, dr. tě tam neposlala z dlouhé chvíle! :k:

Ahojky a malá má nějaké omezení? jako že je v něčem pozadu nebo tak? Jestli ne jak bych tam vůbec nešla když je zdravá a tohle bych asi nemohla dělat.POkud je zdravá radši se jí věnuj hrej si sní a uvidíš že se bude malá smát a bude to por ní rozhodně lepší než jí takhle nechci říct ubližovat ani týrat prostě trápit. Tvoje náruč a to že se jí budeš věnovat bude pro ní vším krásným. To je můj názor :-)

In reply to by Chiquita

Ale ale, Ty jsi skutečně přecitlivělá maminka. Cvičím Vojtovku už 2 měsíce. Aby byly cviky účinné, měly by se provádět bez přestávky, proto ne to mazlení. To až po cvičení, a to už zvládneš Ty, od toho tam není sestra. Ta je úplně normální a nic zlého jí neprovádí. Neboj.
Moje to zvládá perfektně. Sice při cvičení pláče, no jasně, to pláče každé mimi, ale po cvičení jakoby se nechumelilo, a už je to zase to moje "staré" zlaté sluníčko. Nelam si hlavu a buď taky trochu hrdinka. Ty to zvládneš. Zase taková hrůza to není, cviky se drží třeba půl minutky, párkrát zopakuješ a potom jedeš ve své dráze, jako dřív - mazlinkování, líbaní a tak. Nezapomeň na to, co je nejdůležitější! Vojtova metoda je super účinná, je výhodné cvičit kvůli dalšímu vývoji mimi. Jde to dost rychle a mimi ze začátku piští a pláče daleko víc.. časem si zvykne. Psychické následky si určitě nenese. Tobě je taky líp po cvičení, nebo ne?
To, že bylo mimi hlavou dolů je klasická vyšetřovací metoda. To nebude každé cvičení, neboj. Sestra ale musí zjistit, jaké má mimi reakce. Miminko se při tom nebude smát, ale rozhodně bude později SPOKOJENĚJŠÍ!!! A to je důležité. Asymetrie není dobrá, chce to s tím něco dělat. Daleko víc by ses potom trápila, kdyby se Ti nepřetáčela popř. nelezla a nedej bože nechodila!!! Nebo měla "jen" křivá záda.
Srovnej se, hlavu vzhůru a kdybys cokoliv potřebovala - třeba si jen poztěžovat, klidně napiš na b1eruska@seznam.cz.
Mně to taky není příjemné, nemysli, že jsem nějaká tyranka, miluji svoje miminko a chci pro něho jen to nejlepší, ale dokážu pochopit, co je pro něho nezbytné a dobré!!! To Ty jistě taky.
Výměnou sestry se svého závazku nezbavíš.
Držím pěsti, drž se Ty i Tvoje miminečko a hodně síly a zdaru.
Pá L

In reply to by Chiquita

pak to ale bude trápit tebe.. odpověděla jsi jen na příspěvek, který ti hrál do noty.. nebuď "sobecká" a cvičte, ať na sebe můžete být obě pyšné! a tu vřelou náruč jí můžeš poskytnout jak před cvičením, tak po něm, aby malá věděla, že jí máš ráda..

In reply to by Chiquita

většina chlapů se cvičení nezůčastňuje si myslím, ale to nic nemění na tom, že budeš pyšná, že jsi to sama dokázala a tvoje holčička je zdravé děťátko :-) a to je myslím dostačující satisfakce.. jsem ráda, že jsi mi to napsala a opravdu se snažte cvičit, přece kvůli tvým pocitům ji nepřipravíš o zdravíčko :c: držím pěsti!!!

Vím,že to asi celé vypadalo jako týrání,ale věř,že to prováděli správně,ono to tak musí být a musíš to cvičit pravidelně,jinak to nemá smysl.takže se zklidni a choď tam,snaž se obkoukat co nejvíc,jsou to profíci,i když to vypadá chladně a přístup je zvláštní.Pevné nervy a neboj-zvládnete to.Mamka se mnou cvičila krček-prej sem u toho řvala jak tur,ale díky ní teď nechodím s hlavou na bok, a to se v tehdejší době ještě o Vojtovce nemluvilo

Ty cviky deti opravdu neboli.. dite je 4x odolnejsi nez dospelej clovek !!!!
Ja ji musim cvicit protoze malej nezveda hlavu vubec. jsou mu dva mesice a naopak od tebe mame svaly na brise a na zadech ne...
Deti placou protoze je to nebavi, protoze jim natahujou svaly a slachy, ale prosim te ... cvic... ja mam kamaradku a ona na to kaslala... prej malej jen spatne pase koniky.. to se casem nauci... klukovi je sest let a nemuze chodit,protoze nema vyvynute svaly a slachy.. ma je zkracene jako male miminko. takze je v porad v takove krecovite poloze... je to strasnej pohled... a za tech par slz mit zdrave dite stoji....
deti z toho nemaji rozum a placou protoze se s nima dela neco co normalne ne.. nechapou co se deje... neni to bolesti...
vim jak ty cviky vypadaji a ja malemu treba skoro propichuju plici, ale jak rikam.. je to neboli a za zdraveho chlapecka mji to stoji !!!!!! lepsi nez kdybys mela za par let litovat... cas nevratis....

In reply to by Beni

No jo no... vybiram si to proste plnejma douskama... :( Ja jen doufam,ze se to zlepsi, protoze to cvicime sice teprv 14 dni ale vysledky jsou v nedohlednu.
a kdyz sem dneska vlezla do poradny sestricka uz se jen smala, ze takhle casto jako ja tam nikdo nikdy nebyl :)

In reply to by Hanina.Vohánková

Neboj, výsledky budou znát brzo :h: :k: . Oni se musí naučit zapojovat ty správné svaly a pak to bude pohoda :one: . Většina dětí, které cvičí Vojtovku, jsou potom i napřed ;) Já s ním cvičila 5x denně - už jsem měla pocit, že jenom krmím a cvičím - ale stálo to za to :) :k: A kdybysme chodili hned k té druhé, tak cvičíme jen do půl roku - tak se nám to protáhlo :00:

In reply to by Beni

kdyz ja sem vdecna za kazdou neprobrecenou chvilku a tim cvicenim ho akorat donutim plakat. zase :( ja vim ze se musi, ale je to pro me horsi nez pro nej. :( jeho tyhle cviky nemuzou bolet. fakt mu jen stimuluju spousteci body na tele.
me mama lamala pres stul. to bylo horsi. urcite.
a David je naopak o 14 dni opozdenej. ma to z te alergie na mliko. nez sme na ni prisli tak vlastne 14 dni jen brecel a nemohl se vyvijet jeko normalni miminka. ale snad to brzo dozene :)

In reply to by Hanina.Vohánková

Hani neboj, :h: za pár chvil bude lepší než ostatní miminka (je přece tvuj :h: :h: :h: ) A možná pláče i proto, že měl někde nějaký problém a svaly ho bolely. Mě starší taky hodně plakal (přímo řval - a i to je slabé slovo). A po nějaké době, co jsme cvičili, se začal trošku srovnávat a pak byl moooc spokojené miminko - dokonce bych řekla, že byl klidnější a usměvavější než je Adámek. Ten chce být pořád na rukou a když není, tak řve mama mama - no, nezvedni ho, že? Ale je mu skoro půl roku a má přes 8 kg - a já jsem si nějak zablokovala rameno - takže každé zvednutí je se slzama v očích. Sice mám manžela, ale zaváží nápoje a ráno vstává tak ve 4 a vrací se až kolem 17. hodiny - a chce si taky odpočinout - takže je to, jako bych na něj byla sama. On u něj už ani nechce moc být, protože si zvykl jen na mě (a to mám mít 13.12. vánoční večírek z práce) :00: :00: :00:

In reply to by Beni

place proto ze nema dobre vyvynute svaly na zadech, takze mu je vlastne tvorim a natahuju. neni to prca ale radeji to zvladnu ted nez abych se pak koukala na zmrzaceny dite...
Jak rikam, me mama lamala pres stul a ja rvala jako krava... a sem ji vdecna, ze to zvladla,protoze chodim a jsem zdrava....
a s ramenem te chapu. ja mam od porodu v obou zapestich zanety jako krava a nezabiraj ani injekce ktere mam jednou tydne. a zvednout a udrzet toho ubrecanka pet a pul kilo uz zacina bejt fakt problem...
a chovani?joooo taky ho porad nosim... vzhledem k tomu, ze sme oba u porodu malem umreli a on pak prorval 15 dni v bolestech sem ho chovala a chovala a on si zvyknul az moc... ted se snazim ho hodne odkladat, ale kdyz ho nechovam dela silneny sceny.... :) proste rozmazlanek :)

In reply to by Hanina.Vohánková

Haninko, to znám. Starší byl moc vymodlený (povedl se po skoro 6ti letech urputného snažení) - a díky špatně vedenému porodu jsme o něj málem hned přišli :r: Naštěstí jim JIPka fungovala líp než porodnice, tak mu na porod zůstala "jen" vzpomínka v podobě zablokovaného krku a hlavy. Na to ovšem taky v porodnici nepřišli, domů nás pouštěli po 14 dnech - tak se nám hezky zafixoval a už od začátku se mu vyvíjely všechny svaly špatně (krk, bříško i záda) :r: :r: :r: Bylo to strašné období - ale zmákla jsem to ;) :) A jak jste tady už psaly - tatínkové nejen že necvičí - ani ještě peskují :c: :n:

Ahojky Chiquito, já jsem musela Vojtovku cvičit se starším synem až do 1,5 roku :r: Bylo to strašné období - ale malý měl úklon a záklon, tak jsem zatla zuby a cvičila a cvičila ... Dítě se musí držet pevně, proto ti to asi připadalo sadistické, i když je možné, že rehabka nbyla moc citlivá. Já tu první měnila - neměli jsme žádné výsledky a přitom je náprava důležitá a 100%ně možná tak do roka dítěte. A my měnili v půl roce :jawdrop: Ale natrefili jsme na super paní - a Martínek je dnes rovný, páteř má jak má mít - jen pánev se mu nepřeklopila tak, ak měla, takže má nožky do X (ale co, hlavně že nemá hlavu nakřivo jako Zeman). Říkají, že když se začne pozdě - nebo nezačne vůbec - dítě si polohu zafixuje a pak se špatně vyvíjí. Tak nevím. Švagrovka se na to vyprdla a malá je taky O.K. - ale ta jen ukláněla hlavičku.

Bohuzel nemam ted cas se rozepisovat, tak posilam aspon odkaz na jednu diskusy tykajici se vojtovky do ktere jsem prispivala svou kapkou do mlyna, tak se jukni aspon tam jestli ti to trochu pomuze. Jinak kdybys mela jeste nejake dotazy tak mi urcite napis, rada ti odpovim az budu mit trochu casu... a hlavne az to tu bude trochu rychlejší :00:
http://www.mojetehotenstvi.cz/vojtovka

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka