15 nejčastějších otázek o porodu, možná se někomu bude hodit :-)

02.12.2008

15 nejčastějších otázek o porodu

Těšíte se na příchod miminka a jediné, co vám trochu kazí radost, jsou obavy z blížícího se porodu? Trápí vás stále dokola řada otázek? Buďte v pohodě! Zeptali jsme se odborníka za vás…

Už jste pročetla všechny knížky o těhotenství a porodu, které máte doma, poradila se se zkušenějšími kamarádkami-maminkami, ale stále si nejste jistá, jestli opravdu poznáte, že už „to“ přichází? Jestli stihnete včas dojet do porodnice a jak to vlastně všechno bude probíhat? Hlavně se nestresujte! Pohodlně se usaďte, relaxujte a čtěte…

1. JAK POZNÁM, ŽE RODÍM?

Pro prvorodičky může být rozpoznání nastupujícího porodu problém. V posledních týdnech těhotenství obvykle už mají (někdy méně, jindy více) pravidelné bolesti v podbřišku (poslíčky, často zaměňované za porodní stahy), odchází hlenová zátka (někdy zaměňovaná za plodovou vodu), a tak se často stane, že cesta do porodnice napoprvé „nevyjde“. Pokud však pozorujete pravidelné kontrakce, jejichž interval je minimálně 5 min a dále se zkracuje, které nabývají na intenzitě nebo při nich dochází k odtoku plodové vody či tlakům na konečník, je velmi pravděpodobné, že již jde skutečně o porod.

2. KDY MÁM VYRAZIT DO PORODNICE?

Vždy, když u sebe budete pozorovat výše popsané známky běžícího porodu. Dále byste se tam měla vypravit, pokud dojde k odtoku plodové vody (a to i bez přítomnosti stahů), pokud začnete krvácet nebo se děťátko hýbe velmi málo, resp. vůbec, nebo naopak velmi hodně. Tedy kdykoli budete mít pocit, že se děje něco neobvyklého s vámi či miminkem.

3. CO DĚLAT PŘI ODTOKU PLODOVÉ VODY?

Samotný odtok plodové vody ještě nemusí znamenat, že bezprostředně rodíte, ale vždy je důvodem se co nejdříve přesunout do porodnice (zvláště je-li zkalená). Většina rodiček během následujících 24 hodin skutečně porodí.

4. KDO MĚ MŮŽE DOPROVODIT K PORODU?

To, kdo vás doprovodí k porodu, záleží jen na vás. Měla by to být osoba, která je vám blízká a která je schopna vás po celou dobu porodu fyzicky a psychicky podporovat. Může to být například manžel, jiný příbuzný (maminka, sestra) či kamarádka, ale také vyškolená dula, porodní asistentka nebo lékař.

5. BUDE SE MNOU MOCT BÝT PARTNER PO CELOU DOBU O PORODU?

Přítomnost partnera u porodu je dnes v naprosté většině našich porodnic samozřejmostí.

O tom, zda s vámi bude celou dobu, tak rozhodujete především vy sami. Jsou muži, kteří si nepřejí být přítomni v průběhu druhé doby porodní. Někdy si to nepřejí samy rodičky.

Do určité míry to může také ovlivnit vlastní průběh porodu (např. při akutním císařském řezu partner nebývá přítomen).

6. PŘIJDE KE MNĚ V PORODNICI PORODNÍ ASISTENTKA PORODNÍ VŽDY, KDYŽ BUDU POTŘEBOVAT?

Moderní lékařská péče se opírá o individuální přístup a právě péče o ženu v průběhu porodu je toho jasným důkazem. Ve většině našich porodnic je snahou, aby jedna porodní asistentka pečovala o jednu, maximálně o dvě rodičky.

7. BUDU SE MOCT NAPÍT NEBO NAJÍST, KDYŽ BUDU POTŘEBOVAT?

Porod je fyzicky náročný děj, při kterém rodící žena vydá spoustu energie. Během této doby obvykle nemá příliš pomyšlení na jídlo. Dostatečný přísun tekutin je tím spíše naprostou nutností. Pití v průběhu porodu je proto dnes bráno jako vhodné (nejlépe opakovaně po malých doušcích).

S jídlem je situace složitější.

Plný žaludek se totiž může stát komplikací pro anesteziologa při nutnosti provedení akutního císařského řezu (který hrozí kdykoli v průběhu jakéhokoli porodu).

8. MÁ CENU SI SESTAVOVAT PORODNÍ PLÁN?

Porodní plán vám i vašemu partnerovi může pomoci získat představu o tom, co vás asi čeká v průběhu porodu, a do jisté míry se tak můžete aspoň teoreticky připravit na neočekávané situace.

Ošetřujícímu personálu navíc umožníte ještě více individualizovat péči o vás.

9. JAKÁ JE NEJLEPŠÍ POLOHA PRO POROD?

Jednoduše řečeno ta, která nejvíce vyhovuje vám.

Obecně jsou vhodnější polohy vzpřímené, kdy sestupu plodu porodními cestami napomáhá gravitace, a naopak nejméně vhodné jsou polohy vleže na zádech, kdy může docházet k tlaku těhotné dělohy na dolní dutou žílu, který se projevuje nepříjemnými pocity na omdlení a sníženým přívodem krve do placenty.

10. BUDE MI POSKYTNUTO TOLIK PROSTŘEDKŮ PROTI BOLESTI, KOLIK BUDU POTŘEBOVAT?

Tlumení bolesti patří mezi základní prvky moderní péče o rodící ženu. Je proto snahou lékařů a porodních asistentek vést porod co nejméně bolestivě. Dnes je k dispozici celé spektrum možností. Vybrat si můžete od nefarmakologických (masáže, aromaterapie…) až po dnes velmi často používanou epidurální analgezii.

11. JE MOŽNÉ, ŽE MI EPIDURÁL NEPOMŮŽE?

Epidurál neboli epidurální analgezie je metoda tlumení bolesti, kdy se místní anestetikum podává pomocí jehly do prostoru, který se nachází zevně od míšních obalů. S přibližně 90% účinností patří k nejspolehlivějším metodám tlumení bolesti. K dosažení této účinnosti je potřeba jak spolupráce rodičky, tak i její vhodné fyzické dispozice. Vyšší pravděpodobnost selhání je proto u nespolupracujících či obézních těhotných.

12.SKUTEČNĚ MI MŮŽE UNIKNOUT STOLICE BĚHEM PORODU?

Stát se to může, zejména pokud na začátku porodu žena odmítne přípravu, tzn. ať už klasický klystýr, nebo roztok Yal.

Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že hlavička postupující porodními cestami tlačí na tlusté střevo, a proto obvykle žena v závěrečné fázi druhé doby porodní mívá podobné pocity jako při vyprazdňování stolice, přičemž ke skutečnému odchodu stolice vůbec docházet nemusí.

13. JAK DLOUHO BUDE POROD TRVAT?

Délka porodu se individuálně velmi liší. Obecně lze říct, že prvorodičky rodí v průměru déle než vícerodičky. Uvádí se, že první doba porodní (otevírací) trvá u prvorodičky 10-12 hodin, druhá doba porodní (vypuzovací) 30-60 minut, u vícerodičky je to přibližně 8 hodin, resp. 15-30 minut. Třetí doba porodní, vypuzení placenty, se děje obvykle krátce po porodu, nejpozději však do 60 minut po porodu plodu.

14. JAK SE MŮŽU VYHNOUT CÍSAŘSKÉMU ŘEZU?

Neexistuje doporučení, které by vás absolutně zbavilo rizika císařského řezu. Existují však studie, které potvrzují snížení procenta císařských řezů při přítomnosti doprovázející osoby při porodu. Tato přítomnost se také projeví např. snížením spotřeby léků na tlumení bolesti v průběhu porodu.

15. MOHU ODMÍTNOUT NÁSTŘIH HRÁZE?

Nástřih hráze se už dnes ve většině našich porodnic neprovádí rutinně. S jeho provedením by měla rodička vždy vyslovit souhlas, a proto má i právo ho odmítnout.

Měla by ale vědět, že nástřih nechrání jen ji před komplikovaným poraněním hráze, ale v určitých situacích pomáhá minimalizovat stres pro rodícího se novorozence (např. předčasné porody, při známkách dušení se plodu, při spontánním porodu koncem pánevním nebo porodu dvojčat).

4.6.2008 | Mirka Koníčková a MUDr. Miroslav Verner

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahojda, díky, že jsi sem vložila tenhle článek, je moc zajímavý a poučný. Se zájmem jsem ho přečetla až do konce. Díky moc papa :-)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka