Jsem tu nová

19.11.2008

Ahoj jsem tady nová. Jsem z českých Budějovic a ve 12tt. Příští týden jdu na ten nadstandartní screening. Napřed sem tam nechtěla jít protože když sem se různě vyptávala tak tam nikdo z mých známých nešel. Ale je to prý nový tak možná proto. Moje doktorka říká, že od ní jde na to každá. No tak jsem se objednala. Ublížit nám to nemůže a aspoň budu klidnější když budu vědět, že je všechno vpořádku. Chci se zeptat jestli by nám mohli říct pohlaví, ale ne každý doktor to prý chce říkat tak brzo. Tak ráda bych si už chtěla koupit nějaký ten hadříček ale pořád se nějak bojím. Tak zatím pa a doufám že si budeme psát a zkušenější maminy mi i poradí jestli budu mít nějaký dotaz. :||):

že jdeš na to v tom 12 tt (Kombinovaný test), protože to je na 95% na certifikovaném pracovišti. V tom 16 tt je to jen na 65%, takže falešná pozitivita je fakt vysoká, a pak těhulky zbytečně honí na odběr plodovky!!! A tam je 1% potratu, což není málo! Takže jsi udělala mooooc dobře! :one: Bohužel naše pojišťovny zatím proplácejí ten 16 tt (tzv.Triple Test - nenechávaj se na něj poslat!!!). Tak budu mooc držet palečky! :h:

Odpověď lékaře pacientce, která absolvovala jak Kombinovyný test ve 12 tt, tak Triple test v 16 tt:
Dobrý den,podobných otázek tu již byly řádově stovky...co dodat,opět musím opakovat to samé: v ČR běží dva testy paralelně - přesnější - dosud neoficiální kombinovaný test a méně přesný ( časté sporné výsledky -viz vás ) tripple test. V okolních vyspělých státech postačí kvalitní kombinovaný test, tripple test se při jeho negativním výsledku NEDĚLÁ. Jenže kombinovaný test musí mít kvalitu,ta se pozná podle níže uvedených kritérií. Není-li splněno, má přednost tripple test - více viz http://clanky.gynstart.cz/article.php?sid=154&mode=thread&order=0
Ve vašem případě lze očekávat jen velmi malé riziko abnormálního vývoje plodu, které opravdu "umí" docela dobře rozpoznat kvalitní UZ vyšetření 20-24.týden, dříve nemá smysl,není nic vidět. Amniocentéza není nutná.
MUDr. Michal Koucký
Porodník

Více na: www.porodnice.cz

In reply to by andulicek

co to je, u mě to ještě vidět v tom 12 tt nebylo, ale řekni si o to, mně to řekli až v tom 21 tt (to je genetický UTZ, kde se ještě jednou kontroluje, zda mimísek má všechno na svém místě a správně funngující). Triple test je taky odběr krve, který je momentálně oficiálním testem na ty stejné nemoci jako Kombinovaný test, na který jdeš, jenže je horší, protože je nepřesný. Odběru plodové vody se říká AMC nebo amniocentéza. Pokud bude všechno negativní, tak není důvod, abys šla na plodovku, v opačném případě si tě pozvou na genetiku a tam se s tebou domluví, co dál. Tak ať se vše povede k tvojí i mimískově radosti a spokojenosti! :a:

Ahoj,vitam te tu,jsem taky z Ceskych Budejc,obcas delame i sraz,ale moc se nas nesejde,tak budem radi,kdyz se k nam pridas.Mam doma 5letou slecnu a ted bysme tu sestricku,2krat jsem uz potratila a ted musim cekat na zabrani leku,mam imunitni alergii.Kam jdes na ten nadstandart?K Čutkovi?

Já tam taky šla (člověk sice vyplajzne 1 400 Kč, ale je pak zase klidnější). Mě pohlaví řekl normálně můj gynekolog při klasickým UTZ (tehdy ještě vnitřně) už asi ve 12. týdnu. sama jsem se divila, že už je to vidět. Ale samozřejmě to není na 100%, takže pro jistotu ještě nic nenakupuju. Na tom screeningu mi o pohlaví nic neřekl, jenom mimčo poměřil a zkontroloval, jestli je vše OK. Takže ještě teď (jsem 19 tt) s jistotou nevíme, jestli máme opravdu chlapečka nebo holku.
Pěkně si to užij, určitě z toho budeš dojatá, já tehdy byla úplně šíleně a taky mě štvalo, že jsem s sebou neměla manžela. Byla jsem tam jediná bez partnera :-( Ale za dva týdny jdeme na screening ve druhým trimestru a tam ho konečně beru.

:a: Ahojky tak tě tady vítáme. Jsem ve 33.tt. Na screeningu jsem také byla. Jsem z Dubé okres Česká Lípa a na tom vyšetření sem byla v Praze . Nejdříve na krev a pak asi za 14dní na ultrazvuk. S krve mi zjistili že mám štítnou žlázu zvýšenou ze 3,5 na 5,6 takže mi hnedky nasadili letrox 50 a když sem jela na kontrolu k endokrinologovi tak mi ještě dávku zvýšili a beru 75 1 tabletu denně. Takže sem ráda že sem na tom vyšetření byla. Co se týče pohlaví tak sem se také ptala ale řekli mi že je to ještě brzo že až tak ve 20.tt. Jinak mimi je v pořádku. A pohlaví už tedy víme před třemi týdny mi potvrdili holčičku. Doma už mám dva kluky 5 let a 18 měsíců. Je dobré že ses obědnala. A věcičky si zatím můžeš koupit neutrální. A až se dozvíš pohlaví tak pak už budeš vědět jakou barvičku. :) Zatim se měj hezky papa

In reply to by zuzkapabiskova

Ahoj! No to mi totiž přijde divný že mi doktorka ještě neudělala odběry. Prý až jak dopadne ten ultrazvuk. Když sem dostala povídání o tom nadstandartu tak tam bylo napsaný že odběry se dělají mezi 10-11tt. Přijde mi to opravdu zvláštní :dance:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

no já taky beru sebou přítele. Zrovna má volno tak se to hodí. Moc se na to oba těšíme. Už nejsme nejmladší tak to tak bere jinak. Mě je 29 a příteli 33. Myslím si že čím je člověk straší tak má větší strach aby všechno dopadlo dobře. Ptala sem se doktora i na natočení DVD ale prý v tu dobu co tam půjdeme tam bude moc lidí tak si udělá na mě čas jindy a natočí mi to je to super. Ještě nevím kolik to bude stát ale asi tak okolo 300 myslím. Za ten nadstandard budeme platit 1000.

a věřím, že se Ti tu bude líbit. Já jsem také byla tom nadstandardním screeningu a byla jsem pak ráda, že jsem tam šla, alespoň jsem měla klid, že je vše jak má být. Nám chtěl říct pohlaví doktor až v 19tt, ale mojí kamarádce to Dr. řekl už v tom 12tt na tom screeningu, ale hodně záleží jak bude mimi natočené, ale jinak to tak brzy říkat nechtějí, aby se právě nespletli. Tak Ti gratuluji a přeji hodně zdraví Tobě i miminku. Měj se Lucka*

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky