dnešní výlet na Holoubek

17.05.2008

tak dodávám nějaké fotečky z dnešního výletu na zříceninu hradu Holoubek.....kdyby jste se tam chtěli jet podívat, tak budete muset na Dalešickou přehradu....a je tam moc krásně. akorát by mě nenapadlo, že mě totálně zničí užužlanejch 6 kilometrů :00:
no a tady je nějaké info o Holoubku :s:
Zřícenina hradu Holoubek stojí na skalnatém ostrohu, který je ze tří stran obklopen romantickou hladinou Dalešické přehrady. Zřícenina hradu Holoubek se nachází na Třebíčsku v kraji Vysočina. Hrad tvořil jediný palác na konci malého nádvoří a mohutná kulatá obranná věž – bergfrit – nad příkopem, přes který vedl dřevěný most. Z hradu se dochovalo dosud vysoké torzo věže, zbytky hradeb a základové zdi paláce. Hradní zříceniny jsou volně přístupné.
Hrad, nazývaný i německým jménem Taubenstein, dostal své jméno podle letícího holuba, kterého měli ve znaku jeho zakladatelé – bratři Konrád a Bohuš Payerové ze Starče. Hrad vznikl zřejmě v 1. třetině 14. století. V roce 1392 jej koupil bývalý brněnský mincmistr Martin z Radostic. Za husitských válek držela hrad většinou katolická posádka, která odtud často vyrážela k loupežím. V roce 1440 se moravští stavové rozhodli, že dají Holoubek spolu s dalšími opevněnými sídly v okolí, které sloužily jako bašty loupežníků, zbořit. Hrad Holoubek byl zbořen v roce 1446 a od té doby zůstal ve zříceninách.

In reply to by dupka

tak vyraž, dá se až skoro tam dojet i s kočárem.......ale cca 200m od té zříceniny už kočárek neprojede. jinak ty lesní cesty tam jsou normálně proježděný autama, takže na výlety s mimískem naprosto ideální

In reply to by dupka

tak třeba někdy......ale tahle přehrada fakt stojí za to. neni tam moc lidí ani chatiček a je tam spousta krásnejch míst na courání, roste tam mraky hub a je tam spousta rybářů.....jo a taky tam jezdí parník :-)

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka