CESKY RODNY LIST PRO DETI NAROZENE MIMO CR

09.08.2010

Ahojki,
potrebovala bych poradit ohledne vyrizeni ceskeho rodneho listu pro malou, ktera se narodila v Anglii. Chci to vyridit doma a ne pres embasadu. Mate s tim nekdo zkusenosti? Kam mam jit, co s sebou, jak dlouho to trva,....Diky moc

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj, tak hlasim, ze mame vyrizeny rodny list, vcera tam zasla moje mamka, chybel mi tam jeden papir, tak jsem tam podepsala plnou moc, aby mi to mamca vyridila. Zaroven ji nechala v Praze Zadost o zapsani do matricni knihy nebo tak neco, bez datumu, ten ona vcera doplnila. Vydali ji osvedceni o ceske statnosti a pak sla hned do vedlejsi kancelare (urad Vodickova, Praha 1), tam predala tu zadost, ostatni dokumenty si pani okopirovala z kancelare, ve ktere nam vydali to osvedceni, rekla, ze rodny list prijde do mesice a tot vse :-) Takze nakonec celkem jednoduchy proces, spis musis mit vsechny potrebne dokumenty s sebou!!!!!!

Monika Mon (neověřeno)

In reply to by Gianna

Ahojda, muzu se optat jestli ten rodny list ti vyrizovala mamka pro malou a jestli ano. Tak co jsi pro to vse musela mit a kam jit? Potrebovala bych poradit. Chtela bych to vyridit drive nez se vratim do CR a nechci to vyrizovat pres ambasadu.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ja myslim, ze je to vsude stejne.... 500 za rok.

Nase mala se narodila na konci prosince v Nemecku, ma nemecke obcanstvi a ja ji sla vyridit i ceske. V breznu jsem kvuli tomu jela do Prahy na tu Vodickovu, kde mi vystavili potvrzeni, ze ma mala na obcanstvi narok a s tim jsem jela do brna na zvlastni matriku, pozadat o rodny list. V te Praze se me jeste ptali, jestli chci uvest pro malou nejakou ceskou adresu a ja rekla, ze ne. V Brna se pak nikdo na nic neptal. Po mesici mi prisel rodny list a bylo to. V kvetnu jsem si sla pozadat o porodne, a zjistit, jak to bude s pridavkama, az mi je prestanou vyplacet v nemecku (tady dostavam po dobu jednoho roku 300 EUR - fixni castka, jelikoz jsem tu nikdy nepracovala, ale bydlim tu). Porodne mi v CR bez problemu dali, na rodicak ale mit narok nebudu, jelikoz manzel pracuje v Nemecku a predpoklada se tedy, ze se o nas stara Nemecko.

Na konci cervna vola zdesena mama (mam trvaly pobyt v CR nahlaseny u ni - v Brne), ze prisla upominka, ze za malou dluzime za popelnice a ze to musi byt do tydne uhrazeno. Tak jsem to vytelefonovala a zase jela do Brna a zjistila jsem, ze tim, ze ji vydali rodny list, tak ji automaticky prihlasili k pobytu tam kde me. Nikdo ma na to neupozornil, proste to tak je, nejaka ochrana deti ci co. Dokud nema obcanku, bydli automaticky tam kde ja.
Jedine reseni je teda ji zase odhlasit, coz jsem udelala, nejde to ale zpetne, takze za toho pul roku, co byla v CR nahlasena, ty blbe popelnice musim doplatit.
Nektere obce pry nedelaji problemy a ten poplatek pro to dite zrusi, nebo ho vubec nechteji nebo ci co. Brno je ale tak striktni, ze tam se to opravdu doplacet musi. To mi rekla primo pani na magistrate, ktera ma dceru taky v Nemecku. Ze oni bydli za Brnem a tam ze nebyl problem ten narok zrusit. Holt Brno jako statutarni organ jedna opravdu podle zakona (snad pry dokonce jako jedine...)

Takze se na to urcite zeptejte. Me to stoji jen ten pulrocni poplatek, ale aspon ze ty upominky posilaji tak brzo. takyjsem to mohla zjistit az by male byly tri roky a to bych musela doplacet vsechno....

In reply to by macouch

Ja mam takhle prihlasenou holcicku uz pres rok a zadny popelnicovy poplatky po me zatim -zatukavam - nikdo nechtel- ani teda za me a to mam trvalej pobyt porad hlasenej v CR? tak doufam ze to tak i zustane. ;) to Brno je opravdu striktni - myslim ta matrika a nekdy se v ty svy striknosti tak zamota ze z toho nakonec vyleze uplnej blabol, uplne mi zbli rodny list pro malou takze vlastne neni pravdivej ale musi to tak byt. muj muz si trochu neobvykle z nekolika duvodu rozhodl vzit moje jmeno a aby nam to tu mohli oficialne zapsat do oddaciho listu ze ma moje jmeno musel tu oficialni zmenu prijmeni provest pred svatbou. No a ja chtela na rodny list dcery aby zapsali jeho rodne jmeno a potom jeho jmeno po uzavreni snatku (tak jak se to pise u zenskych kdyz si zmeni snatkem jmeno) no ale oni ze ne ze to nejde kdyz uz si me vzal s mym prijmenim tak musi mit jako rodny prijmeni to jmeno ktery mel pred snatkem tj to moje co uz si zmenil, no proste uplna kravina ale jinak to pry nejde, takze to nakonec vypada jako kdybych si vzala pribuznyho ....no cvokarna) nevim jestli je to z toho myho zamotanyho vysvetlovani srozumitelny ale snad jo;)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Nejde jen o rodny list. Jde taky o obcanstvi. Mala na ne ma narok, tak proc ji to upirat. At se sama jednou rozhodne....
Navic manzel je taky Cech a nikdy nevime, jeslti se do CR nevratime, tak by to i pro ni pak bylo jednodussi.

A jinak ta tvoje kamaradka je uplne jiny pripad. Ona je polka, dite je nrozene v polsku, tak nema zadny titul k ziskani ceskeho rodneho listu pro dite. Ja jsem ceska, dite se mi ale narodila v zahrnici. Takze rodny list samozrejme vystavi tam, kde se dite narodilo a ja pak muzu pozadat i o cesky z toho duvodu, ze mala je po mne ceskou obcankou. Je jedno kde bydlime.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

V Nemecku se popelnice neplati tak jako v CR, my mame pornajaty byt a je to proste v najmu jako vedlejsi naklady - u nas dle velikosti bytu.

Musis se zeptat, jeslit ma mala v polsku na ten rodny list narok, ale mela by mit - po tatovi. S tim obcanstvim je to tak, ze pokud o nej nepozadas, ale dostanes ho - tak dve mit muzes. Mala to nemecke proste dostala, protoze byla splnena podminka toho, ze je tu jeden z rodicu nahlaseny uz 8 let.
Jak je to s polskem nevim, to se musite zeptat tam.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka