obezita ?

07.02.2016

holky naší malej budou 3 roky a váží 21 kilo při 98cm, pila hodně UM a včera jsem ho zrušila ,, myslím že je to tím mlékem. nevím jestli to nemám řešit s dr.

Ahoj, já se teda nebudu vyjadřovat k sunaru ani jídle - už tu toho padlo dost. Jen chci napsat, že mi malá nepřipadá nijak obézní - aspoň podle fotky ne - je buclatější,hlavně v obličeji, ale obezitu teda nevidím-pěkná holčička *smile* 

ahojky,tak zas po dlouhé době vášnivější diskuze :) vím,že jsi tady malou už řešila několikrát-za mě-myslím,že je to opravdu velkou částí způsobeno tou UM,jako jednu,dvě dávky denně,proč ne,ale trojnásobek už hje fakt hodně... kor,jestli k tomu má normální stravu :( takže určitě vysadit UM-jestli chceš,nech jí třeba jednu dávku,ale určitě bych nedávala na noc,spíš ráno k snídani,víc určitě ne.Co se týče toho jídelníčku,je to u dětí hodně ožehavé,určitě to nechce nějak měnit či zmenšovat porce,je důležité se zaměřit spíš na skladbu stravy-tudíž opravdu ke každému jídlu porci ovoce nebo zeleniny,žádné uzeniny,pozor na přílohy-knedlíky a hranolky vyměnit za těstoviny,rýži,pohanku,bulgur apod. Zaměřit se i na zdravější úpravy jídel-dušení,pečení,vaření,omezit smažení (nejen trojobal).Smetanové jogurty vyměnit za normální (3,5% tuku),vynechat mléčné výrobky typu pribináček či Lipánek-pokuď to vyžaduje,tak nedávat jako jídlo,ale jako mlsku-tudíž prostě jednou za čas.A nebo připravit svůj domácí z tvarohu a pudinku... určitě nedávat žádné slané blbinky typů brambůrků,tyčinek apod. Sladké bych určitě omezila,ale zase je chybou to nedat vůbec,dítě bude akorát nešťastné.Určitě není chybou,když si v neděli po obědě dá kousek buchty nebo pět gumových medvídků.Ale zase přemýšlet trošku nad tou kalorickou hodnotou,je jasné,že dort plněný máslovým krémem bude něco jiného než bábovka nebo koláč s tvarohem.... Gumoví medvídci asi budou taky lepší než přeslazená čokoládová tyčinka... Prostě si s tím jídlem pohrát tak,aby malá tak nějak netušila,že se něco děje a byla spokojená :) A pozor teda na pití,tam úplně odbourt sladké pití a pokuď to extra vyžaduje,zkuste třeba citronádu s medem,lehce oslazený čaj,naředěný džus nebo hodně slabou šťávu... A neboj,malá není žádný extrém,je pěkná,ale že by byla obézní,to si fakt nemyslím :€s€: :€s€: nicméně zdravá strava jí určitě neublíží,i kdyby z toho časem vyrostla :) No a samozřejmě pohyb,tpo je základ,určitě každý den ven,n jaře a v létě pak pokuď možno venku celodenně :€s€: ale žádné posedávání na písku,hezké dlouhé procházky,jízdy na kole,dovádění v bazénu atd. :€s€: 

In reply to by lucininenka

moc ti děkuji za tenhle příspěvek :) ano přesně tak jsem přemýšlela že to udělám .. sladké opravdu jen výjímečně , nekupovat sladké pití ale budu sebou vozit čaj doma udělaný, hodně pohybu. ježíšek nám přinesl odrážedlo,budeme chodit do lesa na prochazky, zruším kočár.. musí být změna a fakt mi štve jaké jsem byla v tomhle nezodpovědná a malé dopřávala až moc

In reply to by jana03

hele úplně chápu,že tě to štve,ale zase na druhou stranu tě docela chápu,přeci jen je a bude tvoje jediná a je samozřejmé,že prostě chceš,aby byla šťastná a spokojená... proto jsem ti psala,co jsem psala-udělej to pomalu,nenápadně,neodtrhuj jí od pusy,ale na druhou stranu o tom jídle přemýšlej,kombinuj,poznávejte nové chutě-jídlo jí musí bavit a nesmí mít pocit,že prostě tohle a tohle musí a tamto nesmí... tudíž,když půjdete někam na návštěvu,ať si tam ten kousek dortu nebo bonbon dá,ale třeba nepeč každý den,nechodtě každý den kolem stánku se zmrzlinou a tak dál... Kočár to chce určitě zrušit a chodit,chodit,chodit,ona si časem zvykne,když nebude chtít,musíš jí na něo nalákat-vymýšlet pěkné výlety,zábavné stezky v lese,procházky s kamarády,kde se vylítá,až bude umět jezdit,vemte si klidně kolo obě-ty pojedeš pomalu,v létě na koupaliště,na podzim na houby,v zimě na hory,zkuste brusle,plavání,hokej,tanečky,najdi nějaké pohybové kroužky v okolí... a nejlepší je jít vlastním příkladem,takže ať i ona vidí,že se hýbeš,že máš ráda pohyb,že si raději dáš rajče než sladkost,rýži než knedlík atd. Je to o celkové změně celé rodiny a uvidíš,žetě to časem začne i bavit a zvyknete si,ani ty a ani malá to nebudete brát jako nějaké hubnutí :one: :one: 

vím čím to je, vše jsem si zavinila sama, jsem kráva.. dopřávala jsem jí slaské pití, nechala sníst ........Klid matko:-)  Děláš jak kdyby holce bylo 30 a měla 200kilo. 6x dávka UM + normál stava za den je asi opravdu moc, ale určitě se to řešit ještě dá. 

In reply to by jana03

To zvládnete neboj:-) U syna do jednoho roku jsem se taky pozastavovala nad jeho váhou ( oproti ostatním dětem byl o dost vypapkanější) a jak už jsem níže psala, dnes v 7letech je to takovej huběňour,že i džíny slim mu padaj:-)

 

my měli UM asi do 3 let ale jen ráno a večer,když jsem si přečetla co vypila malá tak je to určitě tím mlékem,naší bude v květnu 6,má 23kg a asi 120cm,ono se to časem při správné výživě určitě srovná ale sklony k obezitě bude mít celý život,měla jsem takhle macatou druhou dceru,později mi doktorka řekla že tukové bunky se vytváří asi do roka a pokud je dítě v té době přecpávané tak k tomu sklony už bude mít pořád a je fakt že dneska je dceři 19 a je plnější.

In reply to by Zdenda3

určitě bude mít sklony k obezitě :( máme to v rodině ale já i přílel jsme z toho vyrostli.. malá měla v roce 10 kilo.. v roce a půl 13 kilo, ve 2 letech 16 kilo a ted už 21.. pila mléko ale vždy jsem dávalay  méně odměrek než byla podle dávkování. poslední 3 týdny 2 odměrky na celou flašku,veřím že ted na jaře a vlétě stím nějak zabojujem*smile* 

Jak pisou holky, zajit za lekarkou...hlavne upravit stravu. UM to urcite nebude. My meli taky UM do 3 let a maly ma ted 21kg a to je mu 6,5 roku. 

Ahoj no já bych to asi probrala i s dětskou lékařkou, co Ti poví, poradí... zkusila bych to, je lepší to řešit dřív než když už to pak půjde hůř v pozdějším věku.,. Moje skoro 7 letá dcerka váží 20 kg,.takže asi bych možná u Tvojí dcerky zvýšila pohyb, a upravila stravu.  Nevím, prostě někdy to bývá i rodokmenem, dědičností.

Těžko říct zda je to po UM a nebo ne. Můj syn ho měl do 4 let a nikdy tlustý nebyl, ba naopak. Teď má 7let je to dlouhán a váha 24. Já v dětství byla na sunaru a do zhruba 4 let jsem byla koule. 

Určitě bych se poradila s doktorkou a malou nechala vyšetřit. Teď tohle řeší také známá. Její malá se ve dvou letech nevejde už ani do kočárku. Dělaly se testy myslím na cukrovku. Vše v pořádku, jen se musí upravit jídelníček. Je pravda, že známá malou krapet překrmovala. 

No dle toho bych se zařídila a klidně malou trošku zaměstnala sportem- pohybem. I pro tak malé děti jistě něco seženeš. Já chodila se synem na cvičení s balóny od roka. Pokud se vám podaří váhu zastavit, ( určitě bych nezahájila nějakou dietu,aby malá zas nehubla) tím jak poroste, se to určitě srovná. Je ale potřeba důrazněji sledovat jídelníček. 

Ahoj, hlavní je, že sis to uvědomila. To je pak na dobré cestě*wink*  Moje dcera má necelých 5 let, 118cm a váží jako tvá holčička. V 6 měsících měla 9,5kg a bylo to z UM, naštěstí jsme to odhalili a zvládli a hned jak jsem jednotlivé dávky um začala nahrazovat bílým jogurtem, bananem, zeleninou atd, váha se začala rovnat. Hodně štěstí:a: 

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky