Můj třetí porod - preklampsie a Hellp syndrom

22.01.2016

Dlouho jsem přemýšlela zda sepsat svůj poslední třetí porod, ale mám tu už dva předešlé a to nejhorší je skoro zapomenuto, tak proč ne.

Termín porodu našeho třetího bobečka jsme měli 18.1.2016. Miminko bylo sice neplánované, ale moc jsme se těšili, doma na něj čekala starší sestřička a bratříček. Začátek těhotenství probíhal celkem pohodově, díky chození do práce a práci doma okolo dvou malých dětí, vpodstatě jsem si kolikrát ani neuvědomila, že jsem těhotná :€s€: Ve dvacátém týdnu jsme zjistili, že čekáme chlapečka a já z toho byla naprosto nadšená. Jen s vybráním jména jsme měli s manželem opět problém, ale ten se vyřešil na porodním sále *smile* 

Od dvacátého týdne jsem začala pomalu otékat, z čehož jsem nebyla vykolejená, protože u obou předešlých těhotenství jsem otékala o trochu víc než ostatní těhulky. Postupem času mi začly otékat i ruce a kolem33 - 34.. týdne mi otekl i obličej. V poradně bylo ale prý vše ok, moč v pořádku, tlak celkem taky (i když už byl celkem hraniční), tak prý dobrý. Další kontrola za 14 dní, tj. v 36. týdnu, na kterou jsem již nedorazila. Jelikož jsem za posledních 14 dní přibrala 5 kilo! tak jsem si k našim došla změřit tlak a ejhle, koukám, tlak mám celkem vysoký, zatím jen cca 145/95, tak jsem si v pátek vzala tlakoměr domů, že se budu monitorovat. V sobotu tlak vystoupil ještě víš, tak jsem se rozhodla, že v neděli se nechám hned ráno odvézt manželem do porodnice, ať na mě radši kouknou. V noci už jsem nespala, začli mi celkem velké bolesti břicha v oblasti žaludku a pod žebry, takže jsem se pořád jen převalovala a hekala. Ráno jsem vstala a tlak jsem měla už 178/116, tak jsme jeli hned. V porodnici po testu z moči jsem bílkoviny na nejvyšší možné hranici,  a po prohlídce paní doktorka naznala, že si mě tam určitě nechají. Na ultrazvuku byl malej hlavičkou nahoru (tak jako po celou dobu těhotenství) a ještě si tam seděl nějak na kolínkách, takže to na normální porod zatím bohužel nevypadalo :n: Po krevních a dalších různých testech mi byl zjištěn k Preklampsii i bohužel Hellp syndrom. takže v podnělí ráno při vizitě mi doktor sdělil, že ještě dnes musím porodit, takže následoval ultrazvuk, aby se zjistilo, jak tam malej nakonec je a ten se umoudřil a otočil se hlavičkou dolů, takže hned na porodní box, zavést tabletu. Při tom se mi celkem rapidně zhoršilo vidění na pravé oko, takže vyšetření ještě oční doktorkou, při kterém mi byl zjištěn otok sítnice a následně i lehký otok mozku nejspíš. Porod se začal hned rychle rozbíhat a když mi porodní asistentka praskla polodové obaly, chvíli mě u toho vyšetřovala - tedy celkem dost bolestivě a zjistila, že tam malej nacpal ručičku, což prý rozhodně není dobrý, takže se na mě vystřídala další asistentka a doktor, kterej naznal to stejné a hlavičku už prý necítí, tak dovezli ultrazvuk a malej se produ zalekl a otočil se v bříšku napříč!!! Takže okamžitě na aktutní císař, z kterého jsem radost opravdu neměla, ala nešlo bohužel už nic dělat. Jen jsem si vyprosila celkovou anestezii místo narkozy, což díky tomu, že jsem tam měla již 1000 krevních testů tak šlo :-)

Malej se tedy narodil 21.12.2015 v 13:50 hodin s váhou 2690g a mírou 47cm, měl se čile k světu :h: Ukázali mi ho v rychlosti a šli s ním na jipku. Zatím se jal pan doktor mi břicho dávat dohromady a sešívat, což mu asi moc dobře nešlo, a řízl do čeho neměl, takže bylo vše ohozeno a mě začlo být celkem dosti špatně. Pak už si moc nepamatuju, jen to, jak u toho celkem nadával, vyhodil manžela, který tam ještě seděl a pak už mám vše jen v mlze. Nakonec mě dali nějak dokupy a odvezli i díky Hellp syndromu na aro, kde jsem si poležela další dva dny. (Leželi tam se mnou i další dvě maminky, které postihlo to stejné, prý se to tak někdy nahromadí :00: ) malého jsem po celou dobu neviděla, ale manžel mi posílal alespoň fotky a videa :h: Tam jsem se postupně dala dohromady, nakonec se mi i díky transfuzy udělalo tak dobře, že jsem po dvou dnech byla schopná vstát z postele, aniž bych šla do mdlob. Syndrom mi totiž spotřeboval i téměř veškerý hemoglobin, takže to opravdu bez toho nešlo. Po třech dnech jsem byla převezena tedy na jip šestinedělí, kde mi sestřička z jip dovezla ukázat malého a nosila na kojení :h: Malej byl moc šikovnej, takže jsme se i přes všechny patálie rozkojili plně do 24 hodin :one:  Můj zdravotní stav se také začal pomalu dávat dohromady, začla jsem pomalu odpuchávat, takže teď měsíc po porodu mi zbývá shodit už jen 6 kilíček z celkových 24kg!!!!! Byla to vesměs samá voda :-) Tlak si ještě léčím, ale postupně už také můžu snižovat léky, takže doufám, že za další měsíc už budeme úplně fit :one: 

Nakonec můžu říct, že stát se mi tohle při prvním těhotenství, tak další děti fakt neplánuji. Ale asi to takhle mělo být, i když jsem možná s tím mohla i trochu počítat, protože moje mamka když čekala mě měla také preklampsii, což jsem se dočetla na netu může být i dědičné :00: 

Ale malej je naprosto úžasnej a jsem přes všechno ráda, že jej tu máme :h: :a: 

ahoj,moc gratuluji k chlapečkovi :one: :one:  jaké jméno jste nakonec vybrali?Jinak malej míry krásné,je šikulka,že to takhle hezky zvládl :h:  Hellp syndrom je pěkná mrcha,kamarádka skončila takhle dost podobně,jen těch transfůzí měla o dost víc,byla  ráda,že se z toho vůbec vyhrabala :( malého rodila ve 28. týdnu,takže pak měla ještě nervy s malým,který nebyl úplně OK :( ale nakonec to všechno oba zvládli a dnes jsou zdraví a spokojení :€s€: tak držím palce,ať už je vše ok :one: :one: 

In reply to by lucininenka

Já zapomněla na jméno :-) Jmenuje se Kryštof :-) Jak mě píchali epidurál a žíly na císař, tak manželovi to bylo úplně jedno a vyhrál tedy můj návrh :€s€: No tak to měla kamarádka ještě horší :-( My jsme rodili přesně v 36+0, takže dle doktora už to bylo OK *smile* 

Tak hlavně,že je malý v pořádku a ty už se taky uzdravuješ :-) přeji hodně zdravíčka tobě i malému a ať vám dělá jen samou radost :-) a jak se malý teda jmenuje?

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka