Co dál??:( ÚP, Rodičovská, nebo práce?

24.11.2014

Ahoj holky,

prosím o názory...
Možná jste někdo v podobné situaci.

V prosinci mi končí rodičovská, mám 2 děti a mladší budou v dubnu 2015 3roky.
Přemýšlím co dál.
Práci mám jen 2 dny v týdnu( a od ledna se mnou na 70% nepočítají), jen jdu na pár pohovorů, uvidím, jestli se něco vyvrbí)

Mám 3 možnosti: :00:

1) Prodloužit si rodičák s tím, že budu dostávat každý měsíc cca 800Kč a při tom si hledat brigádu ( nevím kolik mohu pracovat hodin týdně při rodičáku?)

2) Jít na pracák s tím, že dostanu cca 9tis kč asi 5 měsíců. Ale je to nejistý, nabídnou mi práci a odmítnout jí asi nemůžu že....

3) Jít do jakýkoliv práce na částečný úvazek

Školku jsem sehnala jen od 8-13h za minimální poplatek, takže s tím si můžu najít jen hodně zkrácený úvazek.
A krom toho mám neustále nemocné děti, takže mě stejně brzo odkudkoliv vyhoděj:( Mám super tchýni, která ale už není nejmladší a moc často hlídat nemůže, takže to není 100% pomoc při nemocných dětech...

Jak to máte vy? co byste dělaly v mém případě..?
Celé noci nespím a přemýšlím co dál :( :( :(

Díky moc

P.

Kliknutím vložíte smajlíky:

a proč ti končí rodičovská v prosinci, když malé budou tři až v dubnu?

Já teda měla kliku, zaměstnavatel mi vyšel vstříc, takže chodím do své práce na zkrácený úvazek. Rodičák jsem si nechala posílat 8000 měsíčně s tím, že až skončí, tak prostě skončí. Těch pár měsíců s mojí poloviční výplatou nějak překlepeme. Dcerce budou tři v červnu 2015, spoléhám na to, že od září 2015 se dostane do městské školky, v práci už počítají s tím, že mi úvazek zase navýší na celý. Tento školní rok dcerce dva dny v týdnu platím soukromou školku (50 Kč za hodinu hlídání + 50 Kč stravné za den), a dva dny v týdnu jí hlídá babička, je OSVČ, tak si upravila svou pracovní dobu.

Osobně si myslím, že z 800 měsíčně se vyžít nedá a ani jsem si nevšimla, že by bylo až tolik možností přivydělat si nějakou brigádou. Ideální by byl ten zkrácený úvazek ale to bych taky řekla, že moc zaměstnavatelů nedává. Já bych asi šla na ten pracák. Podle mě musejí brát ohled na to, že máš malé dítě a nemůžou ti vnutit kde jakou práci, když malou nemáš kam dát.

In reply to by ha.nka

Měla jsem špatné informace, na pracáku dostanu jen 3tis a nemohu si přivydělávat. Na rodičovské sice nedostanu skoro nic, ale můžu si přivydělávat, už jsem si to na úřadě zařídila.
Myslím, že když člověk chce, tak si práci najde. Jsem z Prahy, takže tu možnosti jsou....
Dnes jdu na pohovor na poloviční úvazek, tak uvidím. Držte mi palce!:) :a:

PS: a vmyslela jsem to tak, že malou dám do zařízení, kde může být za necelé 3tis od 8-13h a když budou holky nemocný, mám hlídačku za 70kč/h. Jen ještě aby to vše klaplo a fungovalo jak si přeji!!!

Ahoj, dle mého je ideální protáhnout rodičák co nejdéle a přitom si najít nějaký "vedlejšák" - Vzhledem k tomu, že není omezeno kolik vyděláš ani to jestli tvé dítě je ve školce nebo ne. Já mám rodičák na 4 roky a přitom si brigádně přivydělávám v kavárně a na DPP jako lektorka volnočasových aktivit a přitom dálkově studuji - a děti už mám obě ve školce. Já jsem v klidu, protože když děti onemocní, můžu s nimi být doma a zároveň mám dost času na hledání práce až mi rodičák skončí.
Pokud budeš chtít pracovat, něco najděš i na částečný úvazek, nebo brigádku :) Tak hodně štěstí!

Já teď ještě tedy jsem na rodičáku, do ledna, ale už teď v říjnu jsme nastoupila na rána(5h denně)na zkr. úvazek, celý měsíc v pohodě, problém nastalkdyž mě malá v pátek ráno měla horečku a já nemohla do práce, takže jsem volala, že nepřijdu, nastoupila jsem a šéf Doktor na onku, že si to mám nějak zařídit s hlídáním malé.Uběhl další týden a já s malou skončila s Laryngitidou v nemocnici, hrůza co bylo když jsem se po týdnu vrátila do práce!!!Takhle, že to nejde, takže si budou hledat novou sestru.Byla jsem tam 2 dny, malá 39,5C zánět ledvi, pak se k tomu přidali průdušky a jáuž přestala nějak práci řešit, mohla bych ale nechtělo se mě po tom chování, manžel směnuje, týden raanní, týden odpolední, takže jeden týden klidně jsme se mohli střídat v hlídání, ale nebyl důvod, stejně by jim to nestačilo..Je to příšerné jaký je v dnešní doběpřístup k matkám co mají děti a bohužel prostě onemocní!Mamka když to říkala v práci tak nechápali, prý se takto u nich v nem. nechovají a vždy se to nějak udělá, když někomu onemocní dítko, ne že by za to hned sestru vyhodii...Takže teď po rodičáku, půjdu na pracák a uvidí se co bude pak dál, jak malá bude zvládat školku...

In reply to by urca

Přesně toho se bojím:( Někam nastoupím a po pár dnech mě vyrazí, že musím být doma s nemocnými dětmi:((( Ve školce, kde pracuji mi taky říkaj, že s mými nemocnými dětmi mě nikde nevezmou:(( To jsou vyhlídky :r:

Já teda nevím odkud jsi ale třeba u nás nějaký částečný úvazek neexistuje. Já pořád přemýšlím, co dělat a už mi hrabe. Přemýšlím už i nad dodělání VS jenže bude to něco platné? Říkám si, jak to půjde dál :r:

Tak to jste daly:((( Já myslela, že se to počítá z předchozího platu?? 60% z minulého zaměstnání? takže ne?:( Firma zkrachovala, takže tam už žádná domluva není:-/
Je rozhodnuto, prodloužím si tedy rodičovskou a budu hledat brigádku. Budu na tom sice hůř než jsem byla, ale líp se to asi ani vymyslet nedá:(
Díky :k:

při rodičáku si mužeš vydělat kolik chceš,kdežto u pracáku jen 4200 a to pouze v době kdy už nebereš podporu,jinak s tím pracákem jak už bylo zmíněno budeš brát pruměr z rodičáku což je od cca 3500 do 2500,ono se to postupně snižuje,teda pokud se tam nedomluvíš na tom ukončení.Jinak s těma nemocnýma dětma je to děs,mě končil rodičák loni v květnu,do podzima jsem byla na podpoře,pak jsem si našla brigádu kde mi vyšli vstříc,takže jsem měla spoustu peněz bokem a kdykoliv malá marodila nebyl problém,letos už je to s nemocností lepší a já si konečně našla práci na hlavní pracovní poměr a jen na ráno,ve středu nastupuju tak se hrozně těším.No s prací s malýma dětma je to těžký,já teda i když chlapa mám tak se o malou postará jen ráno a 90% prací je na směny :00:

tak mi končí rodičák teď v pátek :00: dvě děti ve školce, takže častěji doma kvůli nemocem, sice se zatím drží lépe než loni, ale kdoví, co bude.... No a tady u nás moc práce není, tak vůbec nevím, co budu dělat :00: a hlavně to skloubit s vyzvedáváním a voděním do školky!

ahoja,myslim,ze jsme na tom stejne.nevzali mi malou do skolky,rodicak mam do jejich 2.5 let a vezmou ji az od zari,tzn.pul roku tam bude taky slepe misto kdy mi ji nevzali,a tim padem nesmim ani do prace,kdyz nemam skolku zajistenou,ani jine hlidani.me rekli,ze n pracaku bych dostavala neco malo pres 3 tisice,pak ke konci uz necele 3.000,- :( Taky nevim,jak z toho ven a nedovedu si predstavit,co budu delat v tom zar,kdy by mi skoncila podporaz pracaku,ktera j uz tak smesna,a treba 3 mesice pak nenajdu praci a budu doma zadarmo.nespim z toho taky uz dlouho.ted je prace relatine hodne i pro me,ale nastoupit nemuzu kdyz nemam to hlidani :O
nenapada me reeseni naseho problemu,nez jn doufat,ze hned jdeme praci po skonci RD :? ,jinak se muzeme jit past :r:

Ahoj,
1) při rodičáku si můžeš vydělat kolik chceš
2) jak víš, že bys brala podporu 9tis.? Já jen, že pokud tě zaměstnavatel po rodičáku nezaměstná aspoň na jeden den (prostě aby prac. poměr nekončil současně s rodičákem), tak tě na ÚP berou tak, jako by jsi před rodičákem nikdy nepracovala :( Řešila jsem to v březnu, tak o tom něco vím a naštěstí mi v práci vyšli vstříc a ukončili mi poměr 2 dny po skončení rodičáku - ale dostala jsem odstupné, takže podpora byla vyplácena s 3 měsíčním odkladem..
3) částečný je super, ale bohužel ho moc nenabízejí :(
Já jsem na ÚP od března, kdy mi skončil rodičák, za celou dobu mi poslali 1 nabídku práce. V létě jsem normálně řekla, že nemám pro malou hlídání, když je školka zavřená a nic mi nenabízeli. A teď jsem těhotná, takže už mi kor nic nenabízí.
Je to prostě těžký najít práce po dětech, kor když často marodí, to znám...

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky