matika - odčítání

15.09.2014

Holky, můžete mi někdo poradit, jak se učí odčítání stovkových čísel ve škole? Mám svůj systém, ale nejsem si jistá, jestli se to tak učí.

Př.: 526-219=

Dokáže mi někdo poradit? Děkuji moc :a:

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj, pro mne je matika spanelska vesnice :-D . Pamatuju si, ze jsme tyto priklady pocitali pod sebou. Syn je teprve ve druhe tride a pomalu se desim az bude ve vyssi a bude tot muset pocitat. Dulezite jsou zaklady. A tobsi dite nemuze jinam vypocitst priklad pod sebou a pote napsat vysledek? V jake je tride? Ja bych nejdriv odecetla stovky. Takze 500-200 = 300 a kolik je 19 do 26 ? = 7. Vysledek je 307

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Oni to počítají také tak, ale je to pomalejší a já bych jim měla do hlavy narvat ten rozklad, který úspěšně nechápou...a já se ani nedivím. Já to taky nikdy nechápala... :n:

In reply to by femme.fatale

To se má počítat zpaměti. Takže to mají mít vedle sebe.
Vím, že nejdřív se mají počítat stovky, pak desítky a pak jednotky. Jak to ale funguje při přechodu před desítky a stovky, to ale nevím.
Příklad 345-114 se dá spočítat v pohodě: (300-100)-(40-10)-(5-4) = 231

Při příkladu výš už ale nevím, jak to naučit správně. Nějaký rozklad či co?

In reply to by DenyPu

A co je to za třídu? V tomhle asi neporadím :( Já mám vystudovanou češtinu, ale ted dělám asistenta v šesté třídě. No a tam zatím opakují sčítání a odčítání - dneska dělali desetinná čísla a docela jim to šlo. A teda pokud jsem si všimla, když to nedělali písemně pod sebou, ale měli počítat z hlavy, tak šli taky "od začátku", jakože od stovek, resp. desítek. Ale museli si to sami převést hlavě, když se to lámalo přes desítku a stovku...
Nicméně na to musí být nějaký metodiky...našla jsem, ale nečetla:
http://clanky.rvp.cz/clanek/c/z/10847/JAK-UCIT-SCITANI-A-ODCITANI.html/
.
http://dumy.cz/material/12030-odcitani-v-oboru-do-100-metodika
.
http://books.google.cz/books/about/Mal%C3%A1_metodika_po%C4%8Dt%C5%AF_p…
.
https://www.google.cz/search?q=metodika+od%C4%8D%C3%ADt%C3%A1n%C3%AD&oq…

Každopádně držím palce ;)

In reply to by femme.fatale

Děkuji moc. Já si našla na to svůj systém, ale to je učit nemůžu :( Já se s matikou nikdy nekamarádila, spíš s češtinou a tak v tom teď trochu plavu. Bohužel mám děti, které ty základy neumějí a já je musím tedy doučit nejdřív ty nižsí ročníky. Je to mazec!

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky