Postřeh, co si o tom myslíte????

30.08.2013

Ahoj holky, chci se s vámi podělit o vlastní zkušenost a ráda si přečtu, zda jste zažily něco podobného, nebo naopak.... Jedná se o to, že od mala (dcerka 21m) preferuji zdravou stravu a opravdu výrazně omezuji sladké u dcery, jediné, co jí ze sladkého je, ovoce, piškoty domácí marmeládu na chleba a med a domácí koláče, sladkou snídaní má cca 2X týdně a jedná se o to, měla jsem ji sebou tento týden 3X v práci, máme dárkovou prodejnu s kvalitní čokoládou a malá si nenápadně ukradla a dala do pusy, nějak jsem to neřešila( byla to výjimka a čokoláda je opravdu čokoláda) jenže ten den měla ráno také sladkou snídani a teď k věci, dcerka je úplné zlatíčko a nikdy se nevzteká a zlobí a co ten den prováděla no hrůza, další den jsem to opět neuhlídala a zase se to opakovalo, hyperaktivní, protivná vzteklá vůbec jsem nevěděla která bije :? Ve středu jsem dala vše z jejího dosahu a dávala pozor, aby se nehoda neopakovala a sladké neměla a celý den opět mé zlatíčko a včera jsem měla velké vyřizování ve městě a pak jela ke známé, já blbec jsem ve spěchu zapomněla pro malou svačinu a pití, koupila jsem ji šáteček a pitíčko, neměli nic neslazeného(doma pije vodu s citronem a nebo neslazený čaj) a jela k známe, kde dostala ještě sušenky no a opět šílenost, takže odteď žádné sladké, jen se mi potvrdilo, že to souvisí s jejím chováním a když jsem začala pátrat v minulostí, tak se mi to hezký spojilo. Máte některá podobnou zkušenost a ještě mě zajímá, tady na MT mi připadá, že všechny hodně řešíte stravu vašich dětí a tak si říkám, kde jsou ty uvědomělé matky??? Protože ve svém okolí, jsem snad jediná a já nevím, jak mám řešit návštěvy a podobně, kde se dětem nabízí sladké, já přece nemohu 2 lete dceři lhát, že to není dobré a pod. když ostatní děti to jí a je jasné, že ji asi dlouho neuchráním, ale chci aby měla od mala dobré stravovací návyky:-)

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj, já bych řekla, že po čokoládě takové stavy být můžou, ale po čokoládě (kakao ?), ne po každém sladkém jídle. Jinak stravu jsem hodně řešila do dvou let, kdy jsem čokoládu nedávala vůbec a jsem ráda, že syn je naučený hodně na zeleninu a ovoce a čokoládu nevyhledává :) Moc ji nekupujeme a sám ji naštěstí nechce. max někdy bonbony. Sladké na syna nepůsobí vůbec, pokud ho "nezabavíme", chová se jak poděs.

já toto vysledovala také. To byl ale menší a se sladkostmi jsme jen lehce koketovali. bylo mi jasné, že po návštěvě babičky to bude den k nevydržení. Takže u nás to fungovalo...

synek je pošuk denně bez ohledu na složení stravy, "v klidu" je jen když ho zaměstnám něčím, co ho baví a zajímá

starší dcerky jsme to měli podobné - do cca 4 let. Když se dostala k čokoládě, mívala doslova vzteklé záchvaty - jak byla jinak milá holčička (samozřejmě, že i zlobila, ale prostě se chovala jinak, to rodič pozná). Snažila jsem se to hlídat, pobuřovala jsem tím své okolí.
Přitom to nebylo o tom, že by jí člověk nedopřál, prostě bylo vidět, že jí to očividně nedělá dobře.
Sladké snídaně ale měla - hodně peču - takhle přehnaně reagovala jen na čokoládu.

čeče to by mě nenapadlo,ale kdo ví.My teda jíme všechno ale je fakt že třeba konkrétně čokoládu jsem asi do 2,5 roku nedávala vubec.Ale dcera pije normální štávu takže u nás nevím.Záleží kolik toho snědla,navíc ta "pravá"čokoláda by měla být "zdravá" ne?

Nikdy mě nenapadlo sledovat co moje skoro tříletá dcerka jedla v den kdy je s prominutím "na ránu". Ale možná na tom něco bude.Snažím se totiž taky necpat do ní sladkosti. Doma jsme zvyklí pít buď neslazený čaj nebo jen vodu. Občas,když má třeba rýmu nebo pokašlává tak jí dám do čaje trochu medu.Sušenky a bonbony má minimálně, né snad z toho důvodu, že bych měla strach, že by jí to nějak ublížilo,ale nemyslím si, že by bylo životně důležitý aby měla lentilky každý den, nebo čokoládu ob den jen ptotože jí minule chutnala ( to je případ mé mamy, která pokaždý když přijede veze tři čokolády , naposledy mentosky lízátka - na který jsem uplně háklivá) Nejvíc mě může vytočit, když přijedme k našim a mamka tam má nachystanou kolu, a nenápadně ji ukáže Adélce,aby jako Adélka byla ta kdosio ní řekně. Takže já pakpřijdu, Adélka kolu před sebou a mamka mi slavnostě hlásí - když ona jí adélka našla, tak jsem jí trochu nalila. Myslím,že je každýho věc, co chce dětěm dávat a jestli sis všimla, že malá je vzteklá, když má víc sladkýho, tak bych si to hlídala. Nebo víš co mě teď napadlo. Nemuže být třeba vzteklá a protivná proto, že ví, že si vzala něco bez tvého vědomí a třeba čeká, že jí vynadáš, jako takový ochraný manévr_ U dítěte je to asi trochu blbost, ale tohle dělá můj muž. Když třeba řekne, že od někud přijede ve čtyři a přijede o hodinu déle, tak má asi strac, že budu protivná a naštvaná a tak rovnou přijede protivný a naštvaný on.

In reply to by Miška

Také to tak mám, med na snídani na chleba občas, nebo do čaje při nachlazení tu marmeládu také občas, ze sladkého mi ještě nevadí sušenky, pokud nejsou často a buchty, ale jinak nevidím smysl v tom dítě dopovat škodlivým cukrem??? Že bych šla do obchodu a něco koupila cíleně, nevím....

Díky moc za názory, ale některé z vás bohužel nepochopily o co mi šlo, ten kdo zná mé příspěvky, tak ví, že rozhodně nic nepřeháním a hlavně teda používám hlavu, sladké jsem z jídelničku nevypustila, jen si prostě vybírám a jak tady píše jedna maminka, ano my právě s manželem sladké nejíme, pijeme neslazené čaje,vody a myslím, že po malé nevyžaduji nic co neděláme my, prostě to tak máme nastavené, celá rodina :€s€: příspěvek byl o tom, zda máte, nebo nemáte podobnou zkušenost a hlavně, jak řešíte návštěvy, doteď jsem to nechala být, ale ty hory sladkého se mi prostě nelíbí a hlavně to co potom malá vyváděla, dnes jsem byla u jiné známe a úplně supr, na stole měla občerstvení přizpůsobene dětem a desert piškot, pudink mě teda nevadil, takže malá rozhodně netrpí :€s€: každopádně moc dík :€s€:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

vždyť píší,že to neřeším ne??? Neboj takový blb nejsem, abych si myslela, že je puding a piškot bez cukru :one:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Jenže to je právě to, já jsem vypozorovala, že to má prostě po sladkém, když ho má větší množství, pokud snídá, sladké, nebo má piškoty, nebo bebe tak to je v pohodě, je to jen v situací, kdy má sladkého prostě více a teda hlavně čokoládu :?

Ahojda, u nás máme snídani sladkou každé ráno a já tak jim už od základky.Myslim si , že když se jí ráno sladké dodá energii opravdu na dopoledne, není hlad a aktivita sedne.Děti mají sladké ve formě jogurtu ochuceného , nebo medové kroužky s mlékem a nebo pečivo namazané medem no a nebo kašička.Já snídám musli a bílý jogurt.Čaj máme každý jiný, děti jablíčko s meduňkou a já černý s manželem citrón a med.Svačinka nějáké pečivo samotné nebo ovoce či zeleninu.Oběd vždy slaný, sledké obědy nevařim, další svačinka co je po ruce, křupina, jablečné kroužky.Bonbóny se u nás nejedí a nic dalšího takového ale....jednou za čas koupim Kačence koláček, jednou za čas pitíčko,tím myslim třeba jednou za měsíc i dýl.Nechci jí to úplně zakazovat , jinak jak píše maminka dole by mohlo jenou dojít k přejídání sladkého a obezita.Všeho s mírou.Jasně, mám zásady, které já svym dětem rozhodně nekoupim např....někde smažené hranolky, MC donald a ostatní fasfoody ......chodíme na sushi :///: A zhřešení je pizza.Tak že myslim si že jíme tak nějáko normálně.Kačenka se vzteká běžně ať má sladké či ne.Souvisí to s vývojem ale sladké samozřejmě přispívá, obzvlášť když paradoxně tvá dcera ochutná jen zřítka kdy.Ale pozor, příjde školka a stím i vše ostatní a tak možná ji raději jednou za čas něco kup, ať má pocit že to je normální a pak nemá tendence příležitostně se tím někde honem cpát něž dorazí domů.Ve školce by stím mohla mít jednou problémi.A další věc.Nejen strava ale taky řádit s dětma a být akční to jim pomůže.A sladké nemusí být koláč ale musli tyčka, nebo sušenky z bio krámku tam já chodim ráda a kupuju i žitné sušenky.Pšeničká mouka pro tělo celkově je jed...lepí střeva.Stačí se kouknout co dělá lepek to samé pak máme pěkně ve střevech jen pro představu.Bohužel s pečivem to je těžké omezit, asi dobrý kompromis je chléb.A já chci končit s pečivem úplně a nebo jen žitné pečivo a špádlové.Chápu tě jak to myslíš a nemyslim si jinak že na tom je něco špatného, třeba bonbóny je komunistický přežitek.To že jsem na nich vyrůstali my, neznamená že musí naše děti....Celkově všechny tyhle sladkosti mě příjdou hrozné a jak to děláme s náštěvama a babičkama?Všichni to o nás vědí a nikdo si netroufne dát, páč ví že už příště bychom nepřijeli :s: Je to drsné, ale musíme být respektovaný.Já byla na hřišti u maminek některých za tatara že své tříleté dceři neávám bonóny a v momentě kdy jim ty jejich zlatíčka nechtěli baštit tak jsem jim bonbˇony připoměla jak úžasná to je přeci věc :s: A bylo po výsměchu a ticho...od té doby nám už nikdo nic takového nenabízí a naopak začínám poznávat maminky co to řeší jako ty nebo já. :one: :a:

zdravě žít neznamená nedat si čokoládu ;) jíst vše, ale s mírou :) hlavně abys dceři svou "zdravou stravou" nezadělala na nějaké trávicí či psychické problémy (ze svého okolí znám případy, kdy dítka držená moc na uzdě co se týče sladkého se pak přejídala, ale nejen sladkým, ale i pizzou, apod. a výsledkem byla obezita a výčitky rodičům!)

takže ja to vidím asi takto: můžeš učit děti co chceš, dbát o návyky ale pokud to sama nedodržuješ, tak je to jenom krátkodobé. Já se třeba snažím vařit zdravě a zajímavě. domácí česká kuchyně je u nás, když nemám čas na nákup, a uklohním něco z domova. Večer si ráda udělám zeleninový salát.
Sladkosti moc nejíme.
Moje téměř 3 letá dcera, miluje zeleninové saláty. Nikdy se neládovala sladkým ani nic podobného. Nikdy si nemusela potajmu nic ukořistit. Jí to co my. Je to vlastně o životním stylu.
Zákazy jsou k ničemu, teď ji čokoládu zakážeš, ale jak si popisovala, tak to dopadne tak, že si stejně ukradne kus sladkého a Tobě To neřekne.

Ahoj, tak my to mame vyreseno, syn mel problem se strevy, byl i na operaci a od te doby, ikdyz uz muze, sladne skoro odmita, piti- voda, kolac, koblih, do nej nedostanu, oplatky moc nechce, gumove bon. taky ne, takze sem tam si sam neco poruci, treba pernik, musli tycinku a tak, ale ikdyz nekdy da kousek cokosky, tak tedy aktivni po ni neni :)

Na mé děcka tohle neplatí :s: já se jim taky snažím sladkosti moc nedávat, i když teda chleba s domácí marmeládou, nebo jogurt neřeším, myslím tím prostě bonbony, medvídky, čokolády, sušenky a tak :///: Když jsou u babičky neuhlídám (mají 4 a 2 roky). Malou jsem se snažila uchránit co to šlo, takže prvního brumíka měla ve dvou a půl letech a ve třech poprvé trochu čokolády u babičky - to už uhlídat nešlo, teď si občas dají, malej bohužel začal dřív, viděl to u ségry a tak nešlo jí dat a mu ne }:) Já se snažím tak nějak dle mého selského rozumu, sušenku občas ano, i gumídka, ale nepřehánět to, aby to měli prostě "za odměnu" nebo jako přilepšenou jednou za čas. Jo a k tomu chování, když mají dni a jso u babičky a tam je dobrůtek hojnost, nezdá se mi, že by byli hyperaktivnější, ptoom jim dám doma půst třeba týden a stejně jsou pořád stejně protivní :s: Já holt doma "hodné" děti nemám :///: Jo a moje kamarádka zaznamenala určitou změnu u malého, ale jednalo se o brumíky a tady ty "výborný" dobrůtky pro děti, když je jedl, byl na zabití, jak vysadili, tak se celkem zklidnil, ale to myslím je těma přidanejma éčkama, dost cukrovinek obsahuje éčka, která můžou měnit chování dětí - ale málokde to na obalu píší ;)

ahoj, já sice nic neodsuzuji, ale znám i jiný případ. moje švagrová od mala svým dvěma dětem zakazovala všechno sladké, od lentilek až po šťávu, atp. teď mají děti 9 a 6 let. sladké si dají sami, protože chodí do školy sami a tak si občsas něco koupí. ale to co jsem s nima zažila když byli menší byla hrůza. když jim i jejich vlastní maminka OBČAS něco sladkého dopřála málem se o to porvali jak byli lační po tom, dát si to co je jim odpíráno. pak se dostavilo období, kdy jim po sladkém bylo zle, protože když se někde dostali ke sladkému narvali se k prasknutí, protože jim to bylo vzácný. nakonec to dospělo tak daleko, že maminku sami začali odsuzovat, proč jim něco takového zakazuje. všichni to můžou a tak. já nejsem zastáncem přecpávání se sladkým, to vůbec. dej si sušenku, ale až po jídle,... a jen jednu, ne deset a ne chipsy(ty jsou přesolený až hrůza), ale na druhou stranu se mi nelíbí ani přesně opačný postup - žádné sladké je to jed! dítě má právo na sladkou odměnu (občas). a k tomu chování - ty děti mé švagrové jsou ukázkově vychované, hodné, nekřičí, neperou se, nezlobí, ani po sladkém se chování nezhoršilo. chovali se tak jen proto, že viděli a nebylo jim to vysvětleno, že jiní můžou a oni ne. prostě jak se říká: všeho s mírou

In reply to by peťulinka

Ano, souhlasím a myslím, že já určitě nejsem žádný extrém a malá rozhodně po sladkém nijak nebaží a pokud jsme na návštěvě tak s tím nemám problém(výjimečně), ale nelíbí se mi, že se tak malým dětem podávají extrémně sladké věci( piškoty bebečka koblih, koláč, sezamové tyčky, s tím pokud to není každý den problém nemám) ale když někde přijdu, mají na stole čokoládové sušenky gumové bonbony, chipsy, čokoládu-nečokoládu a sladká fuj pitíčka sladké jogurty a s tím já trochu problém mám, protože to nejíme a nepijeme ani my a ty jejich děti potom nejí oběd a já tady nechci odsuzovat a tak, je to na nich jsou to jejich děti a mě můžou odsuzovat, za můj přístup, já spíš hledám rozumné řešení jak to řešit na návštěvách a souvislost sladké- negativní chování dětí ...

In reply to by petra.nn

tak v toom s tebou souhlasím, u nás na stole taky neexistuje, aby ležely haldy sladkostí, to teda ne. a když je někdo před obědem chce spát spladkým, tak zuřím jak čert. protože když mi pak kvůli tomu nejedí hlavní jídlo dne, to mě teda dokáže dopálit. je fakt, že velká halda sladkostí určitě na chování dětí vliv má. dokonce jsem viděla o tom dokument a tam to názorně ukazovali.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky