maminky astmatiků - pomoc

16.03.2013

Holky, prosím o radu. Malý (skoro 1.5 roku) měl už 3x zánět průdušek. Dostali jsme Ecosal. Před týdnem začal kašlat a byl dušný (většinou jak má rýmu, sleze to nakonec dolů), začala jsem cákat dle rady Dr. 1. den po 4 hod. , 2. po 6 hod. a další dny po 8 hod. (v noci ne, v noci skoro nekašle). Teď je to týden. Ve čtvrtek jsme byli u Dr., byl už skoro dobrý, plíce čisté. Včera se mu ale kašel hrozně zhoršil.Volala jsem Dr., řekla, že mám dávat Stoptusin (ten je na suchý kašel, Ondra má vlhký :? ). Přijde mi, že je po něm ještě horší. :( Mucosolvan že dávat nemám, protože by ho to ještě víc zahlenilo. Kašle stále víc, začal teď zase i sípat a já už nevím, co s ním. Ecosal bychom měli dnes cákat poslední den. Ale jak ho můžu vysadit, když je čím dál horší? Poraďte, co Vám pomáhá. :( Díky moc.
PS: Já jsme taky astmatika a mně zase moje Dr. říká, že má cákat Ecosal co nejčastěji, abych se zbavila zúžení průdušek a dobře odkašlala. Ale děti to asi tedy mají jinak, či co? Já už fakt nevím. Jsem už fakt zoufalá!

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ještě jeden dotázek...Když pak vysaujete Ecosal, jak ho vysazujete? Prodlužujete intervaly, až když jsou plíce čisté a to vysazujete nejdřív na noc a pak během dne už cáknete jen 2x denně ráno a večer po 8 hod.? Vím, že jsem se na to měla dneska pořádně zeptat té Dr., ale nějak mi to nedosšlo...řekla, cákat postupně do konce týdne, srazit dávku na 2x denně a na konci týdne vysadit. Teď cákám pravidleně po 8 hod. i v noci. Příště už budu vědět, jak na to, ale to první, než si člověk zvykne a nastřádá praktické info - to chvilku trvá... :k: Děkuju za trpělivost :€s€:

Tak, jsme na tom byly stejně Ondra do roka a půl, měl také bronchitidy, musely jsme být pořád v nemocnici, na alegro chodíme do BRna,Tam mu nasadily ECOBEC 200, každy den a při dušnosti Berodual.
Jak dostal rýmu, tak mu to sjelo dolů a hned jsem mu musela dávat Berodual třeba hned po 5min, byl dušnej, tak jsme stříkaly pořád.Dále nám dr. doporučila, každý den, stříkat do nosu, třeba vincentku,aby se nos čistil a při kašly Sinupret.Ted Ondrovi jsou 3,5 roku, Ecobec budeme vysazovat a berodual jsme nepotřebovaly tak snad rok, jak roste, tak je to lepší.Doktorka říkala, že z toho vyroste, nemá být totiž pokom astmatik.A hlavně jsme byly v lázních a to hodně pomohlo.tak si je nech napsat.Josu ale až od 2 let.Mnoho úspěchů,já už tohle mám za sebpou a nikomu to nepřeji, je to hrozné,jak chudáčci nemohou dýchat.

In reply to by Brčule

Tak jsme dnes byli u Dr. Dostal Spiropent, dál cákat Ecosal po 8 hod. a pokud to nezabere, tak antibiotika. Není to blbost, a antibiotika? Neměl by spíš dostat ty kortikoidy? Já už nevím, co s tím. Zeptám se ještě na té alergo zítra - dnes tam nejsou :( Díky všem za rady a za povzbudivou odpověď, že z toho snad vyroste. Taky v to doufám! :k:

In reply to by DenyPu

pokuď už na to nasedla baktetriální infekce-což je dot možné,tak budou ATB na místě... spíš nechápu,proč neudělá třeba výtěr a nebo vyšetření krve,tam by se bakteriální infekce jistě projevila... ty kortikoidy se musí brát dlouhodobě,aby to mělo nějaký účinek u toho astmatu,se zlepšením dřív než za měsíc nepočítej,takže u akutní infekce to stejně neudělá rapidní zlepšení...

In reply to by Janulka Kubik

Já jsem ráda, že čeká, protože atb. rozhodí všechno...Dnes je to 3. den a opravdu je to o 80% lepší. Nevím, co nakonec zapůsobilo - jestli ten Ecosal, Spiropent nebo elektroakupunktura. Důležité je, že je mu líp a budu se modlit, aby se tenhle stav už neopakoval (i když to je asi momentálně nereálné... - už to měl 4x a pochybuju, že se to jen tak ze dne na den zlepší...). Díky všem za rady a přeju pevné zdravíčko!!!!!!!!! :h:

myslím, že jsi tu už o tomto problému psala
syn měl také často chycené průdušky, záněty, antb., stoptussin a podobné sirupy mu nezabíraly, až Ecosal a Ecobec, jeden je na rozšíření průdušek a druhý na jejich léčbu, ktomě toho bere Singulair /Montelukast lacinější varianta/, nebyl prokázán jako astmatik, ale tyto léky mu jako jediné pomáhají, bere 1 tbl. na noc, k tomu kapky do nosu Nasofan či Nasonex, od září na 6 měsíců Ribomunyl na imunitu /přitom jsme vyzkoušeli Codein a další léky, které nezabíraly/
ve školce byl stále marod, to jsme si prošli lečíms, záněty průdušek, spála, neštovice apod....k alergologovi jsme se dostali až před školou a ještě že!

no takhle-mám manžela astmatika a dost velké zkušenosti s astmatickými dětmi... Veškeré léky ny roztažení průdušek jsou dávkováním omezené,protože naměrné používání vede k zátěži srdce.Manžel má Berodual a ten smí max. 5x denně a to je dospělý!!Takže s dávkou bych si nezahrávala a určitě nedávala co nejčastěji-my jsme u dušných dětí třeba dávali ty inhalace co hodinu,jenže to byli na monitoru a pod neutálým dohledem,takže,když začali s tachykardií, omezoval se Ventolin a spíš jsme vsázeli na kyslík... A to nemáte žádné kortikoidy k inhalaci?To je mi divné,protože zrovna při infekcích ty kortikouiody dost pomáhají,na to bych se zaměřila spíš než dávat pořád dokola ty bronchodilatancia... Každopádně bych asi jela na pohotovost co s tím,jestli začíná být dušný,tak to asi bude chtít nějak řešit.Možná by nebyl na škodu ani výtěr v pondělí u doktorky,jestli vám na to nesedla nějaká bakteriální infekce,což se taky dost často stává.

In reply to by lucininenka

To jsem netušila, že to je problém na srdce :( Kortikoidy nemáme - a popravdě jsem ráda, protože to je hrozný svinstvo. Zatím nechrčí na plicích, takže si myslím, že by ten Ecosal měl stačit. Dnes ráno jsem dala malému Stoptusin. Ecosal jsem zatím nedala. Přijde mi, že trochu sípe, ale možná to je jen rýmou. Teče mu z nosu jako z kohoutku. Zkusím ho přeobjednat ještě k jinému alergologovi, ke kterému chodí dcera. Podle toho, co jsem slyšela a jaké mám zatím zkušenosti, je lepší. Ta Dr., ke které teď chodí, mi sice byla doporučena jako dobrá (zároveň i plicařka), ale přijde mi, že spíš dává léky než by se zaměřila na příčinu.Kdyby byl malý starší, posilovali bychom plíce - běhali, nafukovali balónky. Mně běh hodně pomohl, ale musí se správně dýchat...Malý bude asi alergický na potraviny - zatím se roztestovává na co, takže výsledky jsou,ale zatím se neví na co. Divím se ale, že mi třeba nedoporučili, abych malému dala Aerius při potížích. Jestli čekají na výsledky a pak...No prostě fakt nevím nevím...Už aby aspoň smrkal. Třeba to i pak bude lepší...

In reply to by DenyPu

mimochodem teda jsem se dočetla,že Ecosal by neměli děti do čtyř let vůbec používat :? každopádně jsem pak dočetla,že je tam stejná účinná látka jako u Ventolinu,který jsme k léčbě malých dětí používali běžně,takže bych se nebála... Jediná zajímavost je to dávkování-ačkoliv v jedné dávce mají stejné dávkování oba přípravky,tak u Ventolinu je napsáno,že by dospělí neměli překračovat dávku 8 vstřiků denně a u Ecosalu je to prakticky neomezené?Tak to jako fakt nechápu,ale na ty dávky bych si zvlášť u tak malého dítěte dávala pozor...

In reply to by DenyPu

ale to jsou inhalační krotikoidy,ty právě pomáhají,ale celkově vůbec nevadí... oni u těch astmatiků pomáhají léčit ten chronický zánět,co tam v průduškách trvale probíhá,bývají méně časté infekce a celkově ty infekce právě probíhají lehčeji... negativní účinky nemají žádné a u těch dětí se právě používají docela dost na celkové zaléčení-je pak i menší spotřeba těch bronchodilatancií,což je jedině ku prospěchu-protože ty můžou být návykové :00: ono to bude lepší časem,tím jak roste,tak se upravují poměry v dýchacích cestách a děti mají pak menší tendence k dušnosti při infekcích.Hodně těch malých "astmatiků" z toho vyroste-tohle není astma jako takové,to se dá určit až kolem pěti let s jistotou,protože to je dítě schopno nějakého validního výsledku na spirometrii,tohle se nazývá jako zvýšená bronchiální dráždivost-dítě z toho buď vyroste a nebo se z toho vyvine astma,ale to jinak než časem stejně nepoznáš... ty protialergenní léky jsou super,ale dlouhodobě pomáhají pouze v případě,že je astma alergického původu,což do prokázání stejně nevíš.

In reply to by lucininenka

Já je jednou měla taky a to už jsem měla zápal plic. Tam už to jinak asi ani nejde. Jinak jsem měla glukokortiokidy do nosu. Taky mi tvrdili, jak to nic neovlivňuje atp. a já pak měla tak oslabenou imunitu, že jsem chytila podruhé neštovice, takže já mám respekt...Navíc jsem k tomu ještě malého kojila, tak bůh ví, co chudák do sebe dostal... :00: Jak slyším kortikoidy, ježí se mi vlasy... :s:

Moje obě holky trpí na kašle, je to běh na dlouhou trať. Ecosal dávej určitě dlouhodobě, pokud potíže neustupují, tak nevysazuj. Nějaký Fenistil nebo Zyrtec máte? Na suchý dráždivý kašel je dobrý Sinecod , na oba druhy kašle, když není jistota jaký vlastně je, se má dávat Stoptussin a na vlhký kašel Mucosolvan nebo tomu podobné sirupy, ale nesmí se dávat na noc, nejdéle do 16 h. neboť mění hlen a v noci to dráždí. A ny ty průdušky nějaký Spiropent máte? Ten je na to výborný nebo Ventoln v sirupu + foukačku. Určitě dávej 2 vdechy 3x denně, při zlepšení se dává 2 vdechy 2x denně a pak po jednom vdechu 2x denně a při ústupu 1 vdech večer, ale to je rozpis cca na 3 týdny. Musí se dobře prodýchávat. Moje 3 letá měla teď laryngotracheitidu a zabral nám až Rectodelt čípek, z kterého mám respekt. Ale přímo alergoložka mi řekla, že je důležité ho dát včas, pokud zabere, kašlat nebude. Dala jsem ho ve středu na noc a od té doby ani jednou nezakašlala ;) Tak snad si něco z mého příspěvku vybereš a bude se Ti něco hodit. Jo a ta straší 12 let, nakonec není astmatik, ale má diagnostikovaný reflux- nedovivinutá klapka mezi jícnem a žaludkem- často se to zaměňuje s astmatem :-( Trvalo nám 8 let než se to 100% potvrdilo, je to běh na dlouhou trať. :a: Ať je lépe

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Možná na akutní stažení průdušek, ne? my ho měli po dvakraát na laryngitudu a když prý zabere, tak je to jasné. Ale je fakt,že i u průdušek mi loni dětská říkala, že pokud ten kašel v noci je neutišitelný, tak ho mám dát. No nejsem doktor, spoléhám na ně, že vědí, co dát :-)

určitě mucosolvan 2 x denně,my máme na záněty průdušek sumetrolin a na rozšížení kdy měl malý zánět průdušek a pískal spiropent,ale určitě ne stoptusin ten je na suchý kašel a ten hlen mu tam bude zůstávat...

In reply to by verča 2

Děkuju, raději mu ho tedy dávat nebudu. Ale ještě by mě zajímalo, jak mám tedy používat ten Ecosal...Jestli ho mám fakt vysadit nebo mám cákat, i když už je to déle než týden :00: Jak říkám, já jsem taky astmatik, ale sváteční, a vždycky mi MUDr. klade na srdce, ať si cákám hned na počátku kašle a cákám si často... :?

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Stoptussin tlumí kašel, pokud ale je dítě zahleněný, musí se podpořit vykašlávání- třeba ten Mucosolvan, Sinecod, ACCC ale jen přes den, v noci by to dráždilo ke kašli a narušilo spánek. Při zúžení dýchacích cest Spiropent (případně Berodual nebo Ventolin, dle závažnosti, což by měl posoudit lékař, ale matky astmatiků už to mívaj v malíku, a kdybych se synem lítala k doktorce kdykoli začne v noci sípat, nebo má kašlík a rýmičku, asi by mě neměla ráda- chodím tam jen když mi ty léky dojdou ). Aerius pomáhá na splasknutí oteklých sliznic hlavně při rýmě.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Pokud má dítě astma, neznamená, že nemůže mít kašel a rýmu, na astma má pravděpodobně nasazené trvalé léky a měla by být obeznámena z alergologie o navýšení dávkování při infektu horních cest dýchacích( kašlíčku a rýmičce). Infekce horních cest dýchacích se i u astmatiků léčí stejně, jako u neastmatiků, akorát se navýší léky trvale užívané nebo alergologem předepsané jako léky "při potížích"...

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

určitě, jen bych dala spíš na slova alergologa, nebo plicní, než na pediatričku, páč třeba konkrétně u mě můj pediatr neodhalil ani astma- a i černej kašel léčil jako "zánět průdušek"... A Denny je na rozpacích z toho, jestli poslouchat dětskou nebo plicní....Tak se přikláním na stanu plicní. :) :a:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Já to řeknu takhle. Já jsem taky astmatik a právě je mi divné, že mi Dr. řekla, že mám dávat Stoptusin (když je kašel vlhký). Je to obvodní lékařka. Je určitě dobrá, o tom nepochybuju, ale s tímhle se moc neztotožňuju. Když ji minule zastupovala ta Dr. z alergologie - plicařka, tak nám taky řekla, ať dáváme Mucosolvan. Vím, že se pak Dr. divila a řekla, ať mu to nedávám, že ho to zahlení. Tak já už jsem z toho fakt janek. Co Dr., to názor. Na pohotovost jezdit zatím nechci. Nechrčí, jen občas sípe, což může znamenat zúžení průdušek. Na to zabírá právě ten Ecosal. Pokud bude sípat, prostě budu cákat sprej. V pondělí skočím tedy zase k té Dr. Jinak od sebe vím, že mi Dr. říkali, že hleny musí ven. Moje plicařka mi vždycky říká, že mám cákat co nejčastěji Ecosalem...

In reply to by DenyPu

Já jsem kdysi šla se synkem k doktorce, protože špatně sípal, zastupovala ji jiná doktorka, jen ho poslechla a volala záchranku, že musí okamžitě do nemocnice, aby přežil. Jsem na ní nechápavě koukala, zatímco ona zmateně poskakovala po ordinaci, hrála jsem si se synkem, kterej byl v pohodě. Záchranka nás odvezla do nemocnice, kde mě doktor seřval, jestli si myslím, že je záchranka pro srandu a poslal nás dom s novým ventolinem... Takže když se lékaři můžou rapidně lišit v názoru na to, kdy je stav život ohrožující a kdy není ani třeba lékařského ošetření, proč by se nelišili v názoru, kdy dát Mucosolvan. :s:

Jinak Stoptussin prostě tlumí kašel, ale při infektu se v plicích tvoří sekret, kterej musí ven. Když je vazký, hůř se vykašlává- Mucosolvan nevbo ACC hlen rozpouští- jde snáz ven. Stoptussin zas dostala dcerka, když měla poslech bez nálezu a kašlala kvůli podrážděným dýchacím cestám po nachlazení. Proto je Stoptussin dobrej na noc, protože se pak člověk nebudí kašlem.

In reply to by Hypermatka

Prosím tě, posledně jsme se bavily v diskuzi o dietě při atopu. Mohla bych tě o ni poprosit. Malému se ten atop zase zhoršil (automaticky, když je nemocný...), takže bych chtěla vyzkoumat, na co má alergii. Děkuju :a:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky