můj 3,5 letý syn se panicky bojí tlačit hovínko, mocmoc prosím o radu

26.01.2013

holky poraďte, jsem už zoufalá, 2x měl klučík trvdčí kakání a plakal a dnes se úplně zabloknul, chtělo se mu děsně kakat, ale vždy si sedne na nočník a hned zase vyskočí a brečí a volá mami, mami. Já mám velkou trpělivost, zkoušela jsem mu dát šťávičku švestkovou, ta minule zabrala, ale nyní nechce ani po ní,pak jsem zkusila dát nočník na postel a číst mu knížku-bez úspěchu, pak jsem mu udělala teplou koupel a bylo vidět jak by to nejraději pustil, ale úplně sevřel konečník, zatáhnul jakoby bříško a nepustil a říkal, že má strach a že se bojí kakat.Uklidňovala jsem ho, že to bude dobré, že včera papal jogurty a jablíčka a že to určitě nebude velký tvrdý hovínko, ale toho nepřesvědčilo.
Nakonec jsem mu řekla, že se tedy vykaká ráno, protože jsme takhle šaškovali od 19:00 do 22:30, fakt jsem odrovnaná, dala jsem mu sunar a šel spinkat, ale bojím se rána toho samého kolotoče.Prosím poraďte mi, jestli víte jak dál, díky Monča

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahoj, od té doby co je Nela přes den bez plíny tak má s kakáním také problémy, tak si ráda přečtu co ti ostatní poradí.

Ahoj my sme s tim bojovali,ale u nas to bylo spíš že se malá bála kakat-bylo jí to protivný...vadilo jí že to smrdí a když už fakt kakala tak jedině do plíny a schovaná za sedačkou jinak to držela,pak co to pustila ihned za mnou běžela a křičela at to hovínko hodim do záchodu!!!No a naučila jsem jí to tak že přítel když šel na wc vzal ji sebou a já taky a vysvětlovali jsme jí že to prostě smrdí :D kakaj všichni :///: pak to nak pochopila a když ted hodí bobek tak se musí jít podívat celá rodina :s: :00: ani mazání zadečku nepomohlo,dokonce sme byli na pohotovosti protože s toho měla teplotu a tam jí dali čípek a kapky a stejně to do druhýho dne nepustila vždycky si jen ukákla,jak se vykaká chválíme a chválíme,tak at se i vám zadaří :a:

Ahoj, tak my jsme si s tímto problémem vytrpěli hodně. Nám zabralo podávání denně z lékárny DUPLAK (DUPHALAC), je to nenávykové, založené na principu změkčení stolice. Moc nám to pomohlo!!! Doporučila mi to lékařka, bála jsem se, nechtěla jsem mu nic takového dávat. Dala jsem to jako poslední možnost, ale měla jsem to udělat hned, zbavila bych ho tím trápení.....
Musí hodně bumbat, málo čokolády, více ovoce.....ale Duplak zabírá, vždy když se to mému malému (3 roky) zlepší tak ho přestanu dávat. Je to opravdu týden od týdne lepší a lepší. Držím palce!

Tak to už mi přijde tak nějak jako civilizační nemoc. Je to snad každé druhé dítě, co má tento problém, my tedy naštěstí ne, malý rád a často kaká :D (jsou mu 3 roky pryč). Ale synovec, kterému je 9 let, tak toho to drží už od mala. Dělali mu i domácí klistýry a projímadla(dokonce slibovali hračky-drahé hračky), vše tedy s doporučením dr, ale on dokázal zadržet i tohle (tomu tedy nerozumím, já bych hnala jak namydlený ratlík). On se dokáže i přes týden nevykadit a pak to je tedy opravdu síla a hlavně i dost bolestivé, tak možná prvopočátek je opravdu někde od miminka a nebo i psychika.

Ahojky,
měly jsme podobný problémek, dle mých získaných informací se u maličkých dětí může stát, že při zácpě, při tlační si natrhnou vnitřní konečník, a pak se bojí tlačit. Dávala jsem pravidelně Lactulacozu, a dobře děláš teplou koupel a masáž bříška. Než se to spraví trvá to cca 2 měsíce. Přeji, ať jste brzičko fit :a:

In reply to by monimako

je to te´d horor a prosím, kolik jste dávala té laktulozy a za jak dlouho po vypití zabírala, koupila jsem jí a nevím jestli mám dávat 5 nebo těch 10 mill, synovi je 3a půl a ještě na krabičce píší, že se může jen 14 dní.Děkuji za zprávičku :-)

In reply to by Monnica

Už přesně nevím kolik, určo dle návodu, zítra na to mrknu, a písknu...
ba, maminka níže má pravdu, není to na akutní, ale dlouhodobé užívání na změkčení stolice, dávala jsem cca 2 měsíce, když bylo nejhůř dávala jsem glicerýnový čípek, ale to bylo s brečením (v době problému nám byly 2 a půl roku) a každičký den actimel.
Přeji, aby bylo brzičko fajn :a:

In reply to by Monnica

Čauky,nemusí to zabrat,není to projímadlo,je to na změkčení stolice,na každého to působí jinak,dej mu,dokud se nevykaká velkou lžičku každý den,pak to sniž.A pije hodně?Polévky apod.Vynechat na čas mrkev,banány apod.No a pokud už je to tak blbé-mu dát ve spánku glycerinový čípek nebo do zadečku stříknout trochu oleje-vím,že je strašné,ale pokud,jak píšeš,je to horor,tak asi nic jiného nezbyde.

Myslím, že jsme měli něco podobnýho, asi ve třech letech. Žádný léky na zácpu nepomáhaly, dali jsme třeba i léky na červíky, pro jistotu. Ale tou dobou už se i uklidnil. Udělej toto: prohlídni mu dokonale dírku, ale i když ty nic neuvidíš, namaž mu jí silně vazelínou, a dělej to často. Nám taky nechtěl pak ani koupat, protože ve vodě to na něj vždy přišlo. Zkus mu povolit, aby tlačil klidně do vody. A pak se taky bál spát, protože se bál, že se pokaká. Musíš mu říkat, že mu to promineš, že kdyby to nevydržel, a zrovna chtěl, že se tentokrát zlobit nebudeš, protože prdelka je nemocná nebo tak něco. Za prvé: uklidňovat, za druhé mazat dírku kam až to vmáčkneš a často.
U nás to byly prasklinky v konečníku. tenhle stav trval týdny a byl strašný.

Já měla s Eliškou ten samý problém po přechodu na nočník. Začla dělat velká hovínka jednou za 3-4 dny a při tlačení opravdu hrozně plakala a utíkala z nočníku.

Snažila jsem se jí vysvětlit, že se mi ta hovínka moc líbí, že mi s nimi udělá radost, když je udělá.

Časem jsme přešly na záchod a tam jim vždy zamává a oni mizí pod proudem vody, to ji pomáhá.

Ale vše chce trpělivost a přesvědčování....

Taky pomůže překopat stravu, čím více mi jedla pečiva, tím déle trvalo než ho udělala a pak to bylo s velkým brekem.

zkus ať kaká v dřepu, třeba ve vaně.. kdyby moc tlačil v sedě, moh by si poškodit chlopeň a slepý střevo. a jinak aby hodně pil a jedl hodně ovoce a zeleninu a trochu gelu aloe. proč mu dáváš v tolika letech sunar? Víš, že mu tím škodíš?

In reply to by Monnica

je to kravský mléko a to je těžko stravitelný, vyčerpává to tělo z trávicích enzymů, zanáší střevo a zahleňuje a ty vitamínky jsou syntetický, to mu dej na vitamínky radši normální jídlo, čerstvý a přirozený. sunar je pro kojence, aby nechcípli hlady, když máma nemá mlíko, je to nouzovka. dítě je normální kojit do dvou let, pak už schopnost trávení mléka klesá a okolo 4 let už mlíko akorát zbytečně zatěžuje. maximálně mu dej kysaný, to je v podstatě natrávený.

Bobek malý a nezkoušela jsi mu dávat denně lactulosu-můžou jí i děti-změkčuje to.Když má takové problémy.

Ahoj, to je tou spatnou zkusenosti se zacpou, kterou uz mel... Snaz se ho strachu zbavit, davat stravu, ktera mu pomuze, zkuste lactulosu, ta u nas zabirala. Dulezite je, aby se pravidelne vyprazdnoval, zadrzovanim si to jen zhorsi. Zkuste treba velky zachod, syn tam chodi s adapterem od 2 let. My tam vysedavali, pohadky rikali... Nakonec mam moc pomohla ta lactulosa a prave pravidelnost. Stavicky jsme taky davali, ale on chce pit jen vodu... Kdyby bylo nejhur - zkus detske cipecky, ty nejmensi. Ja je vyuzila minimalne, ale mela jsem ze Spanelska bez projimadla, vylozene jen nejaka vazelina, aby to lepe klouzalo. Ty cipky zabraly na 100%, ale fakt se jim snaz vyhnout, at si na ne telo nezvykne.
U nas to byl boj ve 2 letech a krasne se to spravilo :a:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky