nemluví

16.07.2012

Ahoj holky,prosím poraďte mi někdo,nejlépe kdyby tady byla nějaká logopedička.Dcera Sofi tři roky v červnu pořád nemluví.Má svoji řeč a slov,které jsou srozumitelné má tak 25.Do školky nám ji nevzali,takže budeme čekat ještě rok.Moje sestra,která je učitelka mně dnes a denně bombarduje tím,že mám s ní něco dělat,že to není normální.Na všechno ostatní je strašně šikovná.Než měla dva roky,tak začala skládat puzzle a to jí pořád baví.V sobotu sme byli v Ikea a dali sme malou do koutku a když sme si pro ni přišli,tak paní na hlídání na nás spstila,že malá nereaguje,nemluví a nekomunikuje.Hrozně sme se styděli.Celý večer sme to s manželem rozebírali co dál.Na logopedii jdeme ve čtvrtek,naše doktorka nás tam nechtěla poslat dřív než bude mít malá tři roky.Ona hlavně vypadá na čtyry roky,protože je dost velká na svůj věk a když začne na děti nebo na kohokoliv mluvit tou svou řečí,tak se opravdu stydím.Hlavně i tchýně mi volá každý týden a ptá se,tak co malá už mluví?musíte na ni mluvit atd....

Kliknutím vložíte smajlíky:

neni pravda,ze k logopedovi se chodi az ve 3 letech.berou i mladsi deti a poradi ti jak s nimi komunikovat,poslou na specialni vysetreni.bohuzel je zazity nazor,ze dite ma cas,ze staci jak se rozmluvi ve 3,4letech,ze mu na to skolka pomuze.jenze to je omyl,dite si osvojuje spatne navyky reci a pak to treba dele trva nez se rozmluvi.a pak ta logopedka ma vic "prace",aby se dite rozmluvilo.ja mam 2lete ditko,pediatricka nam tu zadanku bezproblemu dala a logopedka me prave v tomhle nazoru jen utvrdila.zeptala se na rodinnou anamnezu,prubeh porodu apod,zatim nas nikam dal neposilala,protoze neshledala duvod a jen mi vysvetlila a poradila jak se s malou mam bavit a dnes jsme byly na druhem sezeni a musim rict,ze nejaky pokrok tam je.samozrejme se deti nemaji nutit do mluveni,to se muzou seknout jeste vice.ale urcite bych se nenechala odradit vetou od detske lekarky,znamych apod,ze ma cas.tak se snad brzo rozmluvite.

In reply to by a.m.v.

Ano treba ma jeste cas, ale proc diteti nepomoci ze? Navic 3lete dite se uz mezi detma, ktere vetsinou mluvi citi dost menecene kdyz mu nikdo nerozumi.....ja jsem ta z maminek, ktera spise dr. otravuje, ale je fakt, ze mam blbou zkusenost, takze jim bezmezne neduveruji....

:€s€: a co zpívání? Máme teda malé mimi na tento problém ale dítě komunikuje tak jak je mu to nejbližší a jen my dospělí si myslíme že je to špatně. Zkusili jste s ní mluvit stejně jak mluví ona?
Švagrová to řeší dost tvrdě a to větou Já ti nerozumím, ty to umíš říct i pěkně. Tak mi to tak řekni!
Každopádně jestli se vám rozpovídá tak tu pak prosím napiš jak se to stalo :€s€:
přeji hodně úspěchů a hlavu vzhůru, každé dítě je originál :h: :///: a rozpovídá se

In reply to by MillyJ

Ahojky,tak zpíváme každý den,vlastne od narození ji spívám.Ona se do spívání zapojí tak,že rytmus má užasnej ale slova ma ze sveho slovniku.Věnuju se ji myslim az moct,kazdy den sme venku na hřišti mezi detma,chodi do detských koutku,kdyz nemame hlidani tak ji davame na cely den do soukrome skolky.Knizky miluje od malinka,kazdy vecer ji ctu,mluvim na ni porad,komentujeme vsechno.Nekdy mi pripada,ze ji budu muset naucit kazde slovo,protoze opravdu intenzivni opakovani slov zabira.A to sme na tech 25 slovech.Je hrozne motoricky sikovna,vsechno si pamatuje.Včera po prve řekla zuby.Kazde rano a vecer si je cistime a to si cistime zoubky uz od doby co ji vylezlo prvnich par a az ted rekla zuby.A takhle sme se vlastne dopracovali ke kazdymu slovicku z tech 25.

Ahoj, reaguji proto, že tvoje situace se hodně podobá té mojí ;) Ač jsem se synkovi věnovala - komunikace při hře, knížky, skládačky, čtené pohádky, říkanky, komentování všeho kolem apod., stejně stále nemluvil :n: holky tady v klubu vkládaly videa dětí říkajících básničku na Mikuláše a slovník toho našeho toho krom citoslovců moc neobsahoval :( Chtěla jsem počkat na tříletou prohlídku, ale pod vlivem některých diskusí tady to ve mně nakonec tak hlodalo, že jsem na to zavedla s dětskou doktorkou řeč při nejbližší příležitosti. Poradila mi logopedku ve vedlejším městě, která je vyhledávána právě pro takový komplexní přístup (je zároveň speciální pedagog i dětský psycholog). Syn navíc stále bojkotoval pokusy odnaučit ho plíně, tak jsem se fakt bála, že něco není v pořádku...Takže tři měsíce před synovými třetími narozkami se uskutečnilo vyšetření, které začalo naprosto neformálním pozorováním dítěte v při hře v dětském koutku, pak se jí podařilo s ním navázat komunikaci skrze tu hru, úplně v pohodě s ní šel do ordinace, kde pomocí tabletu formou různých obrázků, přiřazování, zvuků apod. Zjišťovala rozumovou úroveň. Po chvíli mi řekla, že dítě se zdá intelektově nadprůměrné, doporučila, jaké kartičky si třeba doma vyrobit a co zkoušet rozvíjet a že ho nejspíš mluvit donutí až okolnosti - pobyt mezi dětmi na hřišti, v MS, ve školce ;) Od té doby uběhlo půl roku, mluveníse zlepšuje každý den, mele od rána do večera, už i říkanky a písničky, všechno komentuje, všechno opakuje, něco ještě drmolí, že mu není úplně dobře rozumět, ale myslím, že se to fakt časem zlepší, protože těch šest měsíců byl pokrok obrovský. Jsem ráda, že jsem s ním na tom vyšetření byla, i když možná zbytečně, ale hodně mě to uklidnilo, protože otázky a připomínky lidí kolem spolu s jakýmsi povědomím o projevech některých poruch (jsem pedagog) mi na pohodě nepřidávaly :n: Takže máš-li možnost nechat vyšetřit, nečekej na třetí narozky. Buď tě to uklidní nebo se dozvíš co dělat pro zlepšení ;)

Čauky,můj bratr začal úderem 3.roku říkat máma apod.,do té doby nic.Byli s ním i na ušním,zda slyší,jinak se nic neřešilo,jen čekalo a teď (18 let) tu pusu nezavře.Ze sluchem je to dobrý?Uzdičku nemá přirostlou?Jestli ne,asi bych ještě počkala.

In reply to by luciemili

ahoj,všechno má malá v pořádku.Slyší moc dobře a uzdička je taky ok.Tak asi opravdu nezbýva nic jiného než čekat.Ale už asi měsíc každý den trénujeme a slova,máme knížku nauč mě mluvit a tu má moc ráda.Je tam celá abeceda a ke každému písmenku jsou obrázky.Řekne celou abecedu,teda kromě R a L.Hláskujeme slovíčka,ale když to máme spojit,tak jde to hůř např.dům řekne důj,nemo řekne mimo,memo-její oblíbená pohádka

In reply to by palienka

neboj, ono to půjde ;)
náš synek začal mluvit později, ze všech stran jsmem slyšeli, že s ním musíme mluvit - nojo, já celej den nezavřela pusu, prohlíželi jsme knížky, neustále jsem popisovala co děláme, říkali jsme říkačky, zpívali a jemu to bylo šumák...a dcerka byla přesnej opak - v dubnu jí byly dva roky a mele líp než synek ve třech letech. co se týká výslovnosti má jí lepší než kluk teď (jsou mu 4r). a zdaleka jsme se jí nevěnovali jako klukovi

In reply to by palienka

Tu knihu máme taky,je dobrá.A mezi děti chodíte?Mojí malé je 2,5 roku a mluví docela dobře,ale te´d jsme tu měli kamarádku ze 3,5 letou slečnou,která tu pusu teda nezavře a ta moje po tom týdnu kecá jak divá.Na nějakou cizí ženskou se vykašli!

Ahojky,
našemu byly také v červnu tři roky a taky moc nemluví. Ještě měsíc před třetím rokem říkal slova jako mami, baba, dída, ham apod. Pak najednou rozvázal a umí asi tři věty, které používá pořád : to je...auto, kolo, pes, prostě doplňuje, pak přišel s další: auto má ...kola, výkuk (výfuk) :s: , blik, oko (okno). Teď jsem se přesvědčila, že se mu fakt jen nechce, protože chtěl pustit Pata a Mata a přišel a říká: Mami, a Mat a Mat. Tak mu říkám, že to je ale Pat a Mat a ať to řekne správně, pak to pustíme. Chvíli si to v tý kebulce rovnal a pak to řekl. Doktorka nás nikam neposlala, navíc náš malej má syndrom bílého pláště, takže třeba dětská sestřička nám zkoušela teď očka v parku :00: A to co mluví, tak já mu rozumím, kdo se s námi stýká tak také, ale jinak dělám tlumočníka. Taky je mi občas trapně. A synovec, tomu jsou 4 roky, mluví sice, ale tedy také mu moc nerozumím. Do školky nás vzali, paní ředitelka mi řekla, že tam mu děti nedají jinou možnost, než mluvit, tak uvidíme a pak to popř. budeme řešit. Ale dětská mi řekla, že do čtyř let doporučení nenapíše. Tak nevim. Nutno dodat, že náš malej je jinak šikovný, napočítá do pěti, umí celou abecedu, to ho děsně baví..takže asi každý má něco.

ahoj, na logopedii se skutečně neposílá dřív než ve třech letech. dokonce někteří pediatři posílají až ve čtyřech (a naprosto s nimi souhlasím). Ono dřív to nemá smysl, řeč a všechno co s ní souvisí se teprve vyvíjí.
nejsem logoped, ale určitě vám vaše logopedka poradí co a jak - až se na malou podívá, popovídá si s vámi ;)
ničeho se neboj, zkus brát útoky ohledně mluvení s nadhledem. HOdnotit vývoj, když je dítko na chvíli v dětském kouktu a hlídá ho někdo koho dítě vidí poprvé? uznáš sama, že to je přece směšný, tak si nějakou hlídací paní nelam hlavu ;) (se synkem jsme chvíli chodili na foniatrii - synek nemluvil, tak se zjišťovalo, jestli slyší - a závěry dělala doktorka cca po 3. setkání, kdy s ní začal kluk konečně nějak komunikovat - dvě sezení proseděl a tvářil se, že tam není)
do čtvrtka to už vydržíte a pak se s doktorkou poradíte co a jak ;)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

před třetím rokem se na logo objednává pokud dítě nereaguje na sluchové podněty, nerozumí jednoduchým pokynům, nesnaží se napodobovat nebo je předpoklad, že problém s řečí bude.
předpokládám, že dítko o kterým maminka nahoře píše, chodí k pediatrovi, který toto sleduje a pokud nemá podezření, že by dítě špatně slyšelo/nerozumělo/nechápalo, tak neměl důvod jej posílat na logopedii.
zdá se mi nesmyslný hnát na logopegii dítě, který je v řeči pomalejší, ale víš, že slyší.

a skutečně si nemyslím, že logoped je ten který "l" přeučuje na "r"

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

vím, co jsi tím myslela. ale to jestli dítě slyší čí nemá jiný problém má právě posoudit pediatr. doktora si můžeme dneska vybrat, tak si vyberu doktora, kterému věřím. a když ten mi pak řekne, že doporučená vypíše až po třetím roku věku, tak asi ví proč to dělá.

Ahoj to mám nejradši jak každej ví co už mají kdy děti umět a jak to neumí tak je to hned ,,divný, není normální atd." a spěchají s ,,užitečnýma radama a poznámama".
Máš malou doma, takže víš jestli se snaží komunikovat a nebo ne.Umí si říct o základní věci?Některé děti jsou prostě hold v tomhle línější, některý zase v jiných věcech a náš kluk je línej skoro ve všem :D

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Malá všemu rozumí,jen je víc živější dítko a když je zabraná do hry a má kolem sebe děti,tak je s ní spolupráce horší.Ale to,že nereaguje není pravda.

zajděte k té logopedce kam jste objednaní a neboj se, dcerka je moc šikovná, určitě se brzy rozmluví, syn od známé co tady jezdí k sousedůům taky do 3 let skoro nemluvil, fakt jen málo, to náš syn je stejně starý a řekl už všechno, ale hrozně nesrozumitelně - a něco mu není rozumnět ani ted - jsou mu 4. Taky s ním začali chodit na logopedii a brzy se rozmluvil, on je hrozně šikovný, zná všechny barvy, řekne už všechno, ale výslovnost je někdy trochu horší - prý je to ale dědičné - otec toho kluka co o něm píšu prý taky dlouho nechtěl mluvit ... o dcerku se noboj, určitě není nemocná ani zpomalená, to mluvení dožene uvidíš

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky