Lze jíst zdravě a přitom levně?

05.03.2012

Ahojte, můžete mít poradit jak jíst zdravě a nezkrachovat? :-) Nějak nám to zdravé papaní zatěžuje moc rozpočet a nemůžem si to ted dovolit. ale potřebovala bych se trocha srovnat s váhou. Ale vše je tak drahé - ovoce,zelenina,tmavé pečivo, ryby... nevím co s tím....

Kliknutím vložíte smajlíky:

In reply to by paní Kateřina Behege

No,na partnerovi si vylámali zuby snad všichni.Má těžké astma,alergie na vše co lítá,co se dýchá,ve svých 26 letech je poměrně zhunovaný.Léčí se od jeho 8 měsíců,měl invalidní důchod a řekla bych,že co je se mnou,tak se trošku zlepšil,ale Seretide má opět silnější,jeho spirometrie je fakt hrozná.Není to životosprávou ani nekojením prostě je to jeden člověk z tisíce,který má prostě smůlu.Bez Evofexu v létě nemůže existovat a při záchvatu mu nepomohl ani hydrokortison(což jsem tedy nikdy neviděla a že jsme jich při alergických reakcí napíchali)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Jéj, tak to nemáš jednoduché, neumím si představit.. a je vás tolik.. no člověk, ženská, si musí poradit ;-)

Výborné téma, díky za něj i za všechny příspěvky :-) Podle mě nejdražší a zároveň nejméně zdravé jsou uzeniny, saláty, pomazánky, dovážená zelenina a ovoce .. takže snažíme se jíst sezónní ovozel a z toho vařit. Brambory, zelí, mrkev, mražená zelenina, cibule, česnek, .. všechno levné věci. Kysané zelí je za pár korun, a na zelňačku nebo zelí podušené jen na cibuli a česneku, je výborné. Vše jde udělat zdravě. Čím více je to přírodní potravina, kratší seznam složení výrobku, tím lépe. Akorát to potom vhodně zpracovat, aby bylo to zdravé i chutné. Takže u nás máme vždy tvarohy, bílé jogurty na saláty a pomazánky, vejce, luštěniny, těstoviny, rýži, ale i tuňáka v plechovce, rybičky v tomatě, na víkend kvalitní šunku a sýry.. raději dražší, menší množství ale kvalitní .. a nějaké to maso na větší vaření na víkend. To vaříme vždy ve větším množství, zbylé porce dáme na mražák na večeře přes týden. Přítel chce maso skoro denně, ale raději toto než různé salámy a kupované saláty. Jinak já ráda i sojové maso, taky stojí pár korun a když se dobře dochutí, je skvělé. Takže tak :hu: .. už aby byl oběd, jsem se teď nalákala..:-)

podle mych zkusenosti je zdrava a kvalitni strava nekolikanasobne drazsi,nez ta mene kvalitni.my jsme se museli uskromnit,a kupujeme mene kvalitni potraviny,ale bohuzel to jinak nejde,chlap ma 12.000,- a proste jsme nevychazeli.moc nekupujeme zeleninu a ovoce,tmave pecivo jsme nekupovali nikdy :(( uz spise jen chleba,maslo,a zakladni potraviny jako mouka,... vim,ze nejime zdrave,a na to,abychom mohli,bychom potrebovali aspon 14.000,- plat :00: ted to bude lepsi,hned jak pocasi dovoli nabehnu na zahradku a zase si zasadim aspon hrasek,mrkev,redkvicky,kedlubny,porek,cukety,papriky a salat,rajcata.ale ten zbytek porad musime platit,tak co nevypestuju,proste nemivame tak se snazim sadit co nejvic :€s€:

Tak to by mě taky zajímalo :) Několik týdnů se snažím jíst zdravěji a zatím musím říct, že se to prodražuje, protože ta zelenina je strááášně drahá :(

ahoj, asi možná kupovat hlavně sezonní (v zimě hlavně zelí, mrkev, řepu co je z podzima)zeleninovej salát nastavit právě tim zelím nebo řepou a ovoce je levnější spíš v zelenině než v supermarketu,já kupuju zlevněný banány, co už sou aspoň akorát zralý, pro jabka a hrušky třeba jezdíme přímo do sadu a odvezem si skoro dvacet kilo za dvě stovky.ale to asi záleží, jestli tu možnost máte. rybu já kupuju tresku porce pro děti. je to za 70 a na oběd to stačí pro všechny, k tomu uvařim mrkev a je to. pak vyjdou levně ty kaše ze zdravý výživy - třeba z těch jemných vloček vydrží pytlik docela dlouho, ty bezlepkový nám taky vydržej. pečivo nejíme žádný. místo masa vařim pár vajec.. ale já si pak koupim třeba třešně za 80 korun, takže je mi to beztak k prdu:-)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

děkuji za článek, docela jsem se v něm našla, opravdu jsme asi zvyklí mít raději narvanou ledničku nekvalitníma potravinama, než si koupit polovinu, ale kvalitních, dobrých potravin... pravda je stejně taková, že pokud chce člověk jíst ryby, tak si prostě připlatí... zase je fakt, že se nemusí jíst ryba 3 krát týdně :)) já to občas nahradím tuňákem, toho jím doma jen já, takže mi ta plechovka vystačí bohatě na dvě jídla! ale zase! u tuňáka fakt nešetřím, takže je pro mě schůdnější vyčíhnout na něj akci a nakoupit do zásoby, stejně jako olivový olej! ;)

samozřejmě,že to jde,jen je to trošku náročnější časově :) to prohlížení složení výrobků,obsahu tuku a tak podobně... zásadně kupovat věci v akci a vařit dle akcí-lze to samozřehjmě i levně :) co jsem vynechala já byly teda celozrnné těstoviny a rýže,to jsem jedla normálně bílé a taky jsem hubla :) máš výhodu,že teď po zimě bude levnější zelenina i sezonní ovoce,na tom se v zimě šetří špatně :( dají se kupovat i levnější varianty jogurtů,tvarohů,sýrů (takový 30% eidam je nejlevnější ze sýrů a přitom na hubnutí vyhovující :)) jen teda vejce,to je teď šílený,ale snad půjdou po těch pitomých velikonocích taky dolů :00: :00: :00:

Jinak my dnes měli na oběd dušená játra s rýží a o víkendu šoulet - zdravé, levné a bylo to na dva dny :one: místo anglické jsem dala kousek krůtího masa

je mnohdy levnější - ušetříš hodně za absenci různých sladkostí a polotovarů. Tmavé pečivo není vhodné pro každý organizmus. Ale pokud na něm trváš, pečte si je sami - buď pomůže kamarádka domácí pekárna, nebo, pokud si na to troufneš, i trouba dobře poslouží. Když si upečeš domácí housky z žitné mouky (v kombinaci s bílou), vyjde tě to na cca 12,-Kč a máš jich 12 ks. V obchodě stojí kolem 6,-Kč, takže si to vynásob. Mléčné výrobky - nej je bílý jogurt, Kyška, tvaroh... Ad. zelenina - je dobré si na léto sehnat vlastního dodavatele, nebo prostě pěstovat třeba i na balkóně rajčata apod. Ta pak třeba i nasušit nebo zavařit. V sezóně je dobré zeleninu nakoupit, nadrobno nakrájet, zamrazit... já ji takhle mám třeba i do ledna, února.
Navíc klasická česká kuchyně není vepřeknedlozelo, ale různé jáhlové kaše, hrách, fazole, nákypy... a ty ve výsledku vyjdou na vaření velice levně.

In reply to by Nika

jsou ty chlebové bulky - základ použiješ jako na klasický chléb, jen střídáš druhy mouky - moc dobré jsou z žitné mouky, ale smícháváš to s tou klasickou bílou - 100 g žitné + 400 g bílé, voda, sůl, cukr, kmín. Do toho přimíchávám např. sezam, slunečnicová semínka, zlaté nebo tmavé lněné semínko (to je navíc výborné na trávení).
A ad. ty rohlíky - zkus je smotat např. se slaninou, nebo dovnitř sýr - je to výborné :))
Co u nás má také úspěch - pizza šneky - připravíš si pizza těsto (voda, mouka, olivový olej, kvasnice) - rozválíš ho a na povrch dáš plňku (např. tuňák, cibule nebo česnek, drcená rajčata, mozzarellu - nebo prostě něco svého dle vlastní chuti - špenát, houby apod.), sroluješ do závinu a nakrájíš na plátky, nakladeš je na plech, potřeš rozšlehaným vajíčkem, popř. ještě posypeš sezamem a dáš péct do trouby. Totéž můžeš udělat s listovým nebo taženým těstem.

no asi nejde :( jediný, co funguje je, vychytat akce a nakoupit do zásoby- tvaroh, jogurty, musli, knackebroty atd... ale už se nemůžu dočkat léta a cenově dostupné zeleniny!!

Taky se snažíme jíst zdravě.Alelevné to nijak není.Spíš mě zaráží, že všechny zde tvrdíte, že ovoce a zel. je drahá.Mě přijde právě naopak.
Nakupuji, tedy u vietnamců.Zboží je kásné.Vím odkud zboží vozí.A je fakt za pakatel.

In reply to by Martivra

No,vzhledem k tomu,že to platím tak mi to k smíchu fakt nepřijde :( V Praze je oproti nám ještě poměrně levně,bydlím 30 km od a je to tu dražší jelikož tu není taková konkurence.No snad nám vyjde druhá hypka a budeme se stěhovat do baráčku ;) :a:

In reply to by Martivra

aha, no tak to potom jo :( jako mě ta zelenina v zimě ani nijak extra nechybí, ale občas dostanu chuť na pořádnou papriku, nebo domácí rajčata a na čem úplně ujíždím, tak to je cuketa :) už se opravdu těším na léto :)

Ahojky NIko,
také to řeším... malý rozpočet a chci, abychom byli zdraví.. dělám to asi takhle: koupím třeba jeden květák. Jeden den půlku zapeču, druhý den udělám třeba placičky. Ty malinké růžičky, co opadnou, dám na dietní květákovou polévku - moc dobrá! často dělám třeba bramboračku, na ni stačí 3 brambory, nezahušťuji, je to husté tím, že obsahují škrob. Spotřebuju do toho i staré pečivo na krutonky. Nekupuju uzeniny - zbytečně drahé a nezdravé. Raději koupím 2 kuřecí prsa ( vyjdou tak na 35Kč) a udělám s rýží. Ale zelenina je ted drahá, to jo. Koupím třeba červenou papriku a máme ji na 2x, jíme všichni nakrájenou na talířku, to samé okurek. U nás v masně kupuju kosti na polévku, vyloženě za pakatel a někdy je tam i dost masa, máme vývar a třeba i pak rizoto. Atd... snažíme se :///:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka