domácí pekárna - co dělám blbě, že se mi ten chleba neupeče??

29.02.2012

Holky, neví někdo, čím to může být :? :? :? mám krátce pekárnu, pečlivě jsem odvážila vše dle receptu a dala základní program na bílý chléb a doprčič, už podruhé byla upečená jen kůrka a vevnitř blato! jsem tak naštvaná a nechápu, co dělám blbě. ten zákl.pečící program jede 3h 20 min...dává se tam sušené droždí.
PS: omluva za dotaz mimo

Kliknutím vložíte smajlíky:
Tatjana (neověřeno)

:a:Dostala jsem od Ježíška domácí pekárnu CONCEPT a mám stejný problém chleba je vždy uvnitř mazlavý, vždy mudim vyhodit.
Dávám méně vody vždy než je v receptu, ale pořád se to nedá jist.
Má prosím někdo stejnou pekárnu jako já, budu moc ráda, když mi dá nějakou dobrou radu.
Děkuji :moc 🙃🙃🙃

pročetla jsem diskuzi a taky je můj názor, že to může být tím, že dáváš víc vody, já když něco dělám podle receptu, tak dám vždycky míň vody než uvádějí, chleba teda byl zatím propečený pokaždé, ale někdy se stane, že se mi propadne, když dám vody míň je lepší ... na 500g mouky dávám většinou 300ml vody, někdy třeba lžíci přidám když se mi zdá, že se směs sype, ale nejlíp se mi povedem když je těsto husté, nádoba je úplně čistá nic se na ni nepelí, někdy jsem měla pocit, že se mi neupeče obdélník, ale koule, ale nakonec se to kupodivu vždyky hezky rozkyne do všech stran, 3 hod. 20 na 500g mouky musí stačit - samotné pečení mi u tohoto programu trvá 65 min a chleba je OK - až na to občasné propadnutí, ale to bude u mě asi droždím, s vodou už to víme co a jak

Holky, tak co si o tom myslíte, schválně...jak jsem psala, zkoušela jsem různé recepty, ani ten jejich brožurovej nevyšel, já neštastná ---chlap se naštval a že to zkusí, vzal stejný recept jak já, dal méně vody a více mouky a jak se to míchalo, tak se mu tam udělala ta kula těsta, co se nelepila na stěny, to se mi nikdy nestalo...a chleba se mu upekl i vevnitř...prostě kozel zahradníkem...bylo to všechno tou vodou, že jí bylo asi na naši pekárnu více než je třeba, je to ale zvláštní.... každopádně jsem se tady od vás o tom dost naučila a moc děkuji. ted už při míchání přidávám mouku nebo co je potřeba a výsledek snad už bude dobrý. zkouším ted chleb s rozinkami a dala jsem mene mleka a více mouky a hle, taky se mi právě udělala ta nelepivá šiška, snad se to upeče....

In reply to by marcy

Tak super, asi jsi trefila nějakou "potvůrku rozmazlenou" a budeš si muset s recepty trochu pohrát. Já si už bez pekárny neumím pečení vůbec představit je to super pomocník. Dělám v ní hodně i těsta na knedlíky, kynutá těsta, marmeládu, sádlo atd. Tak ať se dál daří. :€s€: :a:

In reply to by Luci80.1

a pekla jsi i podle těch jejich receptů a dávalas ty ingredience přesně dle receptu? já to včera přesně podle receptu zkusila a nic, blato vevnitř, chlap pak vzal ten stejný recept, dal méně vody a trochu více mouky a chleba na pohodu, jsme ho i jedli, akorát kůrku měl tužší, ale to se vychytá...fakt nechápu, je to divný, ale když dám méně vody, mělo by se snad už dařit

In reply to by marcy

Podle jejich receptů bych se moc neřídila ty jsou prý naprd. Jestli chceš napíšu ti jeden recept podle kterého peču já a vždycky se mi chléb upekl, akorát občas se mi stane že se mi malinko propadne, ale to jsem zatím nezjistila čím to je. Protože aby jsi měla pekárnu kde budeš dávat míň vody a nepropekl se ti chleba tak tam si myslím bude nějaká závada.

Tak dle mého názoru podle toho co píšeš to bude vadou pekárny. Směs na chleba z Lídlu jsem použila několikrát a i když jsem dala víc vody nebyl nikdy nedopečený. Stalo se mi že se mi chleba trochu propad ale upečený byl vždycky. Používám ale vždy program s propečenou kůrkou. :a: Rozhodně je to velmi zvláštní.

In reply to by Janosefa

No je mi to taky divné, právě ještě zkouším jeden recept podle jejich brožurky, pak zkusím případně ještě odzkoušený, co mi tu mamina hodila a pak ještě kdyžtak jednou z toho lidlu, a jak nic nevyjde, tak jde mrcha na reklamaci :? :(

Dělala jsem tento chleba - vše přesně dle návodu http://bucifousek.webgarden.cz/chleby/super-chleba-z-dp.html

a bylo to upečené jen napovrchu, vevnitř mazlavé a byl takový propadlý. Podle chyb z brožury by to mohlo být tím, že je víc vody...pak jsem dělala ještě 2 chleby a výsledek stejný, i když jsem to dělala na jiné programy - bílý, francouzský i celozrnný. úplně horká je ta trouba až posl. 30 min asi.

ted ještě zkouším dělat bagetky podle jejich receptu a přesného návodu. jak ani toto nevyjde, tak už nevím a snad to fakt dám na reklamaci.

mám pekárnu http://www.alza.cz/moulinex-home-bread-baguette-ow502330-d161800.htm

In reply to by marcy

Koukala jsem na ten recept. Těžko soudit. Jsou tam jiná množství a jiné ingredience než používám. Pokud chceš ještě experimentovat, zkus můj recept (viz níže - místo semínek můžeš dát jednu lžičku kmína), dělám ho na 3 hodiny, na menší dávku chleba, na světlou kůrku a vyjde vždycky. Pokud ani to by nevyšlo, tak už je to jedině na reklamaci. Ten je ozkoušený.(malou velikost chleba mám 454 g a větší velikost 680 g, ale na to nepeču). Pokud je dobrý recept, nevidím problém proč by to nemělo vyjít, je to fakt pro blbce. Někde je asi chyba a v tobě to asi nebude.

Ještě mě napadlo, jestli je to třeba cizí pekárna, že mohli splést v překládaném návodu čísla programů. Každý program má jiné doby kynutí, hnětení a pečení. Teď jsem koukala, že mám v tomto pořadí: 10min. hnětení, 20 kynutí, 15 hnětení, 25 kynutí, 45 kynutí, 65 pečení. Určitě tu poslední hodinu musí být teplota fakt vysoká, když na ní položíš zvrchu ruku, je dost teplá. A ty pečící programy na chleba bývají nastavené hned ze začátku (většinou) mezi prvními programy, kdybys třeba volila programy 5 nebo 7, bylo by to divné. Je jasný, že to buď peče na malou teplotu, nebo krátkou dobu. Tam bude asi problém, proto je to nedopečené. Jinak fakt už nevím, ale vidím to tak, že chyba určitě nebude v tobě. :a:

In reply to by lucius.lucik

Díky za komentíky, já si fakt už připadám jak blboun :00: ... první 3 programy jsou tam na bagety a pak 4,5,6 jsou na chleba. Je divný, že i když jsem dávala ten chleba dopéct na 2x10 min, tak se to nezlepšilo a to byl ten z koupené směsi z lidlu, kam se přidá jen voda, to už jsem myslela, že úspěch musí být zaručen...bohužel...:-(

Ahojda, teď mě napadlo, dáváš ty suroviny opravdu správně po sobě? Nejdříve tekuté a pak sypké a nakonec sušené kvasnice? U pekáren jsou prý lepší sušené. Nebo neotvíráš tu pekárnu za provozu? Jo a je jedno zda ta mouka je bio kvalita, žitná levná, drahá, polohrubá,..... každý chleba má druh mouky, takže stačí si přečíst recepty k pekárně dané a budeš mít dokonalý chleba. To ti zaručuji, já jsem strašnej antitalent a chleba jsem měla vynikající. Jo a jak jsi psala, že jsi četla co obsahuje chleba, nic proti, ale kdyby jsi věděla, co se přidává do těst, rohlíků, chlebů, koláčů nebo jak se pěstuje zelenina, v jakých podmínkách se dělají salámy, žila by jsi jen z vlastních výrobků. Tohle nemůžeš řešit.

to se mi nezdá. Vždycky se mi to povedlo. Vždycky. A že jsem experimentovala hodně. Většinou používám recept tento: na dno naliju 300 ml vody, na to nasypu 500 g mouky (já dávám 300 hladké, 100 žitné a 100 chlebové - ale jde i jen z hladké), na to do jednoho rohu nasypu lžičku dýňových semínek, do druhého roku lžičku sezamových, do třetího rohu lžičku cukru, do posledního roku lžičku soli, do středu na mouku nasypu sušené droždí. Zapnu program na 3 hodiny (nejdřív se to zamíchá, pak to kyne asi 3x nebo 2x a pak to peče), zvolím menší množství chleba a kůrka světlá, protože i tak je dost propečená a křupavá :a: Držím palce. jen mě napadlo, že buď to tam špatně vrstvíš do pekárny nebo máš špatný program. Ale určitě už jsi to zkoumala. Jiná varianta, která by ti to pokazila snad není.

In reply to by lucius.lucik

Já sem nlaa to asi blb, už jsem zkusila i jiný program a tu kupovanou směs na chleba, kam se přidá jen voda,a zase prostě chleba propadlej, byla jen kůrka a vevnitř se to lepilo...tak já už fakt nevím...jinak suroviny dávám ve správném pořadí, jak píšete...ještě jeden pokus a pokud to nevyjde, tak pekárna bude snad jen na míchání těsta, to by se snad nemělo nic pokazit...

In reply to by marcy

když to tak čtu tak to vypadá, že jsi vše udělala správně. zkus chleba normálně upíct a pokud bude ještě tekutej pak přidej další pečení (jesli máš i tenle program) připadá mi že by to mohlo být chybou pekárny že hůř peče, pokud jsi přesně dodržela návod na osvědčený recept a přesto se ti to opakovaně nepovedlo, došla bych pekárnu reklamovat. přece jí nebudeš mít jen na míchání těsta, zas tak levný spotřebič to není aby ti na něj doma padal prach..

Myslím, že záleží na pořadí přidání ingrediencí, ikdyž se mi to samotné zdá divné, když se to tam dává všechno v jednu dobu. Ale zdůrazňují to tam. Máme k pekárně brožuru a je tam mj. i postup pečení - recept na obyč. chleba. Tak třeba zkus jestli to není tím... A podívej se do brožury, jestli tam třeba nemáš i informace o možných příčinách neupečení chleba. V té naší brožuře to je. Taková přehledná tabulka - popis co se s chlebem stalo a čím to mohlo být. :a:

In reply to by svetla82

mám tam taky možnost nastavit velikost gramu, včera jsem pekla na víc, dnes jen na 750 a výsledek stejný. má tu recepty přímo od výrobce, ale nechápu moc, co myslí specilální chlebovou moukou? - tu bere jako základ a přidává tam pak už jen trochu žitné atd...

In reply to by marcy

Tou se myslí prostě hladká pšeničná chlebová mouka. Zkus napříště ubrat trochu vody. Kolik jí dáváš? Většinou bývá 300 - 380 ml na 500 - 650 g mouky. Na naší pekárně se dá ještě nastavit i propečení, má tři možnosti světlá,střední, tmavá,já dávám střed.

In reply to by Dominika Kom.

dávala jsem dle receptu - např.400ml na 600g mouky...už to těsto když se míchalo, mi vždy přišlo divný, lepivý na stěny a takový mazlavý, ne nadýchaný...nevím, jak by to mělo vypadat, ale dle fotky z jedněch stránek to bylo úplně blbě u mě...

In reply to by marcy

No to je moc vody,těsto se nesmí lepit, mělo by po míchání být kompaktní, nelepivé, jinak přidat mouku. Pokud je těsto dobré, tak budeš mít takovou jednu velkou kouli, čisté stěny v míchací nádobě a když do něho píchneš prstem, tak se nebude lepit. Zkus dát méně vody nebo při míchání přidat víc mouky, aby se nelepilo.

In reply to by Dominika Kom.

no právě jsem četla, že by se nemělo při míchání lepit na stěny, možná to bude tím receptem??!, uvidíme. já se to bojím po zapntutí otvírat..zkusím dát ještě na tvé rady a vyzkoušet ten recept, co jste mi sem dali, díky moc :k:

In reply to by marcy

Při hnětení se otvírat může, nemá se otvírat při kynutí (aby tam nešel chlad, protože pekárna přitom trochu hřeje) a při pečení. Ale to uslyšíš, protože pokud hněte, je to slyšet, když těsto kyne nebo se peče,tak je potichu.
A ještě mě napadlo, neváží ti špatně váha? Zkoušela jsi tam dát kilo mouky a ukáže ti fakt kilo?

In reply to by Dominika Kom.

OK. Jo a já váhu nemám, mám odměrku- ale mouky mají každá jinou stupnici,takže to je podle mě docela přesné a na vodu mám taky odměrku na ml. no za chvíli se dozvím, jak se ten chleba upekl podle receptu, co byl v brožurce přiložené v té pekárně...

tak jediné co mne napadá že máš špatný recept. Máš recept na bílí chleba? a máš ho od někoho kdo ho má vyzkoušený?

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky