kdo se v to má vyznat????

24.02.2012

Holky jsem trochu mimo, první dceru jsem měla před 15 ti léty a jak tak pozoruji, nastály opravdu velké změny, teď se budu bavit o stravě, malá má 3 měsíce a plně kojim v 6 začneme s příkrmy, jelikož jedeme v létě na dovču to bude malé 7 měsíců a tak jsem pomalu sondovala, jak to bude se stravou ať vím na co se mám připravit, jedeme do zahraičí. No a jak zjišťuji, tak všude píšou a říkají něco jiného, určitě se budu řídit hlavně vlastním rozumem, ale i tak, dost mě to překvapuje, např. moje doktorka řekla, že děti do 1 roku nesmí jahody a tak pokud kojím je nesmím ani já... no a když jsem se pídila po netu tak jsem se dočetla, že jahody už od 7 měsíců????(jelikož jsou hodně alergenní, přikláním se k první variantě) nebo se od 9 měsíců doporučuje pribiňáček, přitom má tolik E a už jsem na něj slyšela jen negativa, tak jak to vlastně je ???? Berte to spíš, jako diskuzi díky jsem zvědavá na vaše názory???http://prikrmy.kvalitne.cz/jak_pokracovat.html

Kliknutím vložíte smajlíky:

já jsem spíš zastáncem toho, vyzkoušet tyhle "problémové" potraviny dokud kojíš, samozřejmě ne všechny najednou a po kilech, prostě s rozumem postupně zkoušet, co dítku sedí a co ne. Určitě bych začala tím, že je přestanu vyřazovat ze svého jídelníčku a vyzkouším, jak na to dítko reaguje, když se po kojení osype, tak si holt ty jahody zase odpustím. A co se týče pribináčků a všech těch dětských pamlsků "plných mléka", podle mého názoru jsou spíš hlavně plné cukru, takže raději bílý jogurt ochucený ovocem

ahojky,tak to je jasný,že každý tvrdí trošku něco jiného :) co se týče alergenů,tak je dobré si zjistit,co je větší alergen a co menší a pak se podle toho řídit... Když vím,že se mi dítě osype i po jablku,tak určitě nebudu dávat jahody v sedmi měsících,naproti tomu,když vím,že se mi dítě po ničem ještě neosypalo a zrovna je sezona jahod,tak to můžu vyzkoušet i v deseti měsících :) podle toho jsem se řídila já-a ještě něco-vždy jsem to co jsem chtěla zavést nejdříve převařila a když se potom nic nestalo,tak až pak jsem dala syrovou variantu :) krom banánu a okurky teda,to jsem fakt nevařila :) ale třeba na rajský jsem si taky troufla až kolem 11 měsíce :) Co se týče pribiňáka a ostatních podobných výrobků,tak jsem zastáncem toho,že je to jen tuk a cukr a to dítě rozhodně ve stravě nepotřebuje,určitě ne do roka věku :) Takže takové výrobky jsem stejně dala až kolem rokaa půl a spíš vyjímečně jako pamlsek než abych to dávala jako klasické jídlo :) myslím,že dítěti bohatě dostačuje bílý jogurt,pokuď ho nechce,tak do toho přimíchat ovoce nebo přesnídávku :) čím déle bude jíst toto,tím lépe,protože až ochutná pribiňáka,tak zaručeně do pusy už bílý jogurt nestrčí,což mi přijde celkem škoda :( Co se týče dilematu skleniček-vařeného,tak já jsem do půl roka pro skleničky (tam je hlídaný obsah dusičnanů,dítě do půl roku je údajně neumí vůbec zpracovat),od půl roku už pak vařené jídlo s vyjímkou špenátu a červené řepy,které dusičnany vychytávají nejvíce... co se týče složení stravy,tak to si víceméně můžeš korigovat sama podle toho,jak uznás za vhodné :)

no, z trojice "bobík, pribiňáček, lipánek" je nejlepší a nejdražší Lipánek a ten je opravdu šetrnej, na druhým místě bobík - tam už je kukuřičnej škrob na zhuštění a malá se po všem kukuřičným osypávala do cca 10 měsíců. No a nejhorší je pribiňák...to jen tak z mojí zkušenosti. A osobně se řídím vyčteným principem prevence alergií - v podstatě všechny alergeny by se měly vyzkoušet před ukončeným rokem a zařadit do jídelníčku. Zpočátku sice ne příliš často, ale přesto. Prý předčasné a naopak pozdní zařazení alergenů do stravy zvyšuje rizika vzniku alergií. Takže naše malá před ukončeným rokem měla ve stravě mléčný výrobky, ovoce i zeleninu včetně třeba jahod a rajčat, lepek, vejce, ryby, kari i ořechy...byla jsem trochu opatrnější na mlíko, protože já jsem na něj alergická, ale malá byla citlivá jen na tu kukuřici - o tý jsem to věděla už v 7 měsících, takže jsem jí vypustila, a teď v 15 měsících už je to v pořádku, byla to dočasná citlivost. Malá doufám bude patřit mezi ty šťastnější děti a nebude alergik.

Ja jedla uplne vsechno i pri kojeni. Proste pomalu a koukat, co to udela. Ja poznala ze male neco nesedi podle toho, ze se oprudila. Tady v nemecku se naopak doporucuje co nejvice veci vyzkouset jeste pri kojeni. Kdyz je mimco zvykle na pestrou stravu co jis ty pri kojeni, nema pak problem jist samo vsechno.
Jinak MM je hodne antisepticke, takze i pak pri prikrmech je velka vyhoda, ze zkusis neco noveho a u toho jeste trochu kojis.

To ze se doporucuje pribinacek a ruzne jine veci je vec reklamy a potreby prodeje tech vyrobku. Stejne je to se sklenickama. Je jich tolik druhu a tak namichanych, ze mas pocit, ze kdyz nemude mit mimco kazdy den neco jineho, tak mu neco utece. Pritom pro ne je to vsechno tak nove, ze kdyz mu petkrat po sobe uvaris mrkev, bude mu vzdy chutnat uplne jinak.

In reply to by petra.nn

jen male doporuceni, pokud budes chtit, aby jedla na dovce ze sklenicek, tak doporucuju pri zavadeni prikrmu stridat kupovane sklenicky s doma varenym.. mohlo by se ti stat, ze jak si zvykne na jedno, druhe bude odmitat..

In reply to by petra.nn

Tak jestli budeš vařit sama. tak zeleninu od babiček ze zahrádky :) Výživová poradkyně mi říkala, že jestli si myslím, že zajdu koupit mrkev do Sparu, nebo kamkoliv jinam, udělám ji sama a myslím jak jsem malému nachystala zdravější jídlo než ze skleničky tak, že se řádně pletu. Že obsahuje takovou spoustu dusičnanů... a to zelenina v příkrmech nemá. Že pokud chci vařit sama tak buď domácí zeleninu a když nemám, tak aspoň z obchodu tu mraženou. Ta prý je na tom líp, než čerstvá :)

In reply to by petra.nn

Na dovcu urcite nejake vem. Je dobre, kdyz dopredu vis, co ji chutna. kdyz bylo male 8 mesicu, byli jsme s ni na jachte, tak taky dostavala prevazne sklenicky a navic jsem kojila vic nez normalne doma. A jinak jsem ji obcas uvarila nejakou zeleninu ci ovoce a bylo to v pohode.

Ahoj Péťo, zde je skvělý link na běžné potraviny, jsou tam vyznačená éčka, např. Pribináček není to pravé, ale Lipánek už ano http://www.chemievjidle.cz/smetanove-dezerty/maxi-lipanek-vanilkovy-mad… Jinak na ty alergie, platí pravidlo, že ovoce, které je lehce podušené, je méně alergizující. Do roka jsme nedávali jahody, citrusy, kiwi, med a ani tvarohové výrobky, takže Lipánka bych také nedala, ale třeba jogurt ano, dobrý je Hollandia.

In reply to by petra.nn

Péto, tak to já si jahody taky neodpustím, už jsem je i měla - od kamarádky jsem dostala balíček malin a jahod a dala jsem si a bylo to v pořádku. to jídlo u koja tolik neřeším, ale ty samotné příkrmy už ano. prvorozený se mi taaak osypal po syrovém jablku, byl jeden velký flek..

ahoj, tak já si myslim že je nejlepší se řídit vlastním rozumem. Pokud tvé dítě nemělo atipický exém, tak si myslim že pár jahůdek mu neublíží. Ondra je nemohl protože byl atipik :-(. Pribináčka můžeš dělat doma když ho nechceš kupovat v krámě. Je pravda že jsem ho taky doma dělala a ráda jse si dala i já :s: . Takže si myslim že nemá smysl se nějak hroutit nad tím co kdo doporučuje. Je jasné že 7měsíčnímu dítěti nedáš řízek s hranolkama. Ale brambory se zeleninou úplně v pohodě :-)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

No jelikož jsem atopik, tak budu s některýma potravinama opatrnější, ale už teď při kojení jim vše včetně citrusů a malé to nevadí, tak budu zkoušet,když si vzpomenu na prvorozenou ve 3 měsících ovocné šťávičky a ve 4 banán a také to přežila chuděrka a to byly rady od mudr. jak se to vše mění, kdoví co bude za 10 let????

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

to mě právě také dost překvapilo, pry mixovat do hladká???? to jsem nikdy nedělala a dělat nebudu. Má nová tchýně mi právě říkala, jak moc byly neskušená a vše dělala podle mudr. a knih a manžel neuměl ve dvou letech kousat a vším se dusil, ona prostě pořád mixovala :?

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Ne nadarmo se říká chybama se člověk učí, já udělala spoustu výchovnych chyb a teď je to pro mě mnohem jednoduchší:-)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

chyby se dělají a dělat budou, ale co je vlastně správné že??? Pořád se řídíme podle něčeho, prostě do dělejme, dle vlastního uvážení a z lásky a to je vždy správné :€s€:

Jahody a citrusy radši až po roce, a kojící máma s mírou, pokud se neobjeví u dítěte vyrážka, pribiňák taky až po roce, je v něm tvaroh a ten se do roka nesmí;) Aspoň tak sme to u našeho tříapůl leťáka a čtrnctiměsíčního rošťáka praktikovali dle rad dr. my;) :a:

Čau zlato :///:
ano řiď se vlastním rozumem :) U Paťulky se říkalo, že lepek do roka vůbec. Měla jsem provinilý pocit, že mu dávám rohlík do ruky... ale my ho taky v tom věku jedli. A rok na to přijdou, že zjistili, že je to přesně naopak. ˇže se má lepek dávat co nejdřív, ať si tělo zvyká, že nedáváním se alergie naopak může vytvořit. Já do roku nedávala vůbec jen silné alergeny, pak pomalu zkoušela všechno :a:

In reply to by vieruse

No kdybych tady napsala, co jsem dávala Sabi tak by asi holky nechápaly a to jsem byla dost striktní, ale když si uvědomím, že tchýně zdrav. sestra ji tenkrát malem narvala v 6 měs. segeďák :? ještě, že teď kojím a stravu budu řešit později...

já mám děti 19 a 15 a 1,5 a je to fakt jinde,spíš bych řekla že se to dřív neřešilo,no taky jedu podle svého rozumu,jahody a vubec citrusy jsme začli malinko baštit až po roce a pribinák jí zacpe tak že ho téměř dáví :00: ,jedeme na kvalitních jogurtech

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka