Mateřská?

23.01.2012

Ahojky holky,

tak jsem se přidala k partě snaživky. Snažíme se teprve od ledna a nic teda na sobě zatím nepozoruju ale ted mě teda vyděsila myšlenaka na mateřskou. Je problém v tom že jsem OSVČ a platila jsem si jen ten nutný základ vůbec mě nenapadlo že si musim platit připojištění kvůli mateřké. Ted jsem koukala na ty podmínky co tam jsou a za 1, bych musela mít vyšší dívčí na ty jejich termíny a za 2, pokud jsem to pochopila tak už to stejně nestíhám všechno doplatit. Nemáte s tím nějáká zkušenost jak to ve skutečnosti funguje když je ženská podnikatel a pak otěhotní. Jak vysokou mateřskou cca dostane??? Děkuju aspon za nějáké info :)

Kliknutím vložíte smajlíky:

270 dní před porodem musíš být přihlášena k dobrovolnému nemocenskému pojištění (to je že kdybys onemocněla, dostaneš nemocenskou).
Problém ted od té sociální reformy je, že udělali návaznost nemocenské na důchovové. Takže do vánoc statačilo těsně předtím než se člověk začal snažit se přihlásit a pokud platil 1000 měsíčně měl maximální možnou mateřskou.
Ted ale jak jsem pochopila já, pokud bys chtěla platit 1000 měsícčně zdravotní, tak bys zároven musela platit skoro 12tisíc důchodového...což je teda pro většinu drobných osvč nemyslitelné.

In reply to by Dejmalka

Takže jsem slušně řečeno v háji :O a myslíš že když teda ukončim živnost a půjdu na pracák nebo na rychlo seženu práci na plnej úvazek že by mi to něják pomohlo? 12 000 je absolutně nemyslitelné :(

In reply to by Zuzka- Pumanek

u zaměstnanců je podmínka být zaměstnaná aspon 270dní (samozřejmě všetně sobot a nedělí, dnů nemoci atd) před nástupem na mateřskou, takže když se zamětnáš ted tak, otěhotnět můžeš nejdříve za 6 týdnů...
ty budeš ode dne porodubrát rodičák, na 3 roky (36 měsíců) to ted vychází cca 6100 měsíčně. nebo můžeš brát max 7600 měsíčně, ale o to se zkrátí doba pobírání. Nebo pokud otec dítěte splnuje podmínky pro mateřskou můžeš brát měsíčně ještě větší čásku, ale měrně swe zkracuje doba pobírání toho příspěvku.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky