Zavádění příkrmů

16.01.2012

Ahojte, potřebovala bych poradit. Chystáme se na závádění příkrmů, teda už nyní je na kaši místo večerního kojení, jinak je plně kojen, bude mu 6 měsíců. Předpokládám, že jako první mu dám zeleninku v poledne, pak dopolednní svačinku a pak odpolední a na konec snídani. Jen nevím, za jak po zavedení 1 příkrm např. objedu, mám začít s dalším chodem např. tou svačinkou. Poradíte mi?
Pak druhý problém je, že náš den vypadá takto:
6-7 kojení
kolem 10. kojení
12-13 kojení (dle toho, jak je unavený)
16.00 - kojení
kolem 18.30 - kaše

Takto to zvládá celkem v pohodě a režim nám vyhovuje, to polední krmení je dřív, protože je pak hodně unavený a chce spinkat a já ho nechci dát spinkat hladového, aby ho za chvilku neprobudil hlad. Navíc je takto nastaven režim kvůli staršímu bráchovi, kterého doprovázíme do a ze školy. A te´d problém - mám obyvy, že když mu dám zeleninu v to poledne, tak mě příjde, že svačinka v 16.00 je dlouho, probouzí se tak kolem 14.30 (dlala bych mu sváču), ale pak nevím, zda to do večeře zase není dlouho?

Jsem nějak ztracená, přestože mám už druhé mimčo, pomůžete mi, prosím?

Díky všem.

Ahojky,

trochu mě překvapuje, co tady píšou holky, že půlroční děti už mají tolik příkrmů. Já jsem myslela, že takhle malé mimča by měly mít ještě jako hlavní stravu mateřské mléko. U mojí tříleté dcery to probíhalo takto - do půl roku plně kojená, v tom půl roce jedla celkem 6x denně (snídaně, svačinka, oběd, svačinka, večeře, druhá večeře) v 6 měsících jsme zavedli zeleninové obědy, v 7 měsících večeře (kaše), v 8 měsících svačinky odpoledne a v 9 měsících dopolední svačinky. Mimoto jsem do roka stále kojila ráno (na snídani) a po koupání jako tu druhou večeři. V noci nic, spala celou noc. Prostě příkrmy jsme zaváděli po měsíci a vždycky tak postupně odbourali jedno kojení.

In reply to by Andí

Ahoj tak já plánuji tak po ukončení 6 měsice příkrmy jinak kojit. V poledne začít zeleninou, vyzkoušet všechny, do měsíce pak odpo ovoce a kaši až naposled.Všechno postupně a podle toho jak bude šmakovat. Jinak když koukám do knížky z čeho sem byla živená já a v kolika tak jen čučím, ale tak to dřív bylo. Třeba od 3 měsíců polévky, 3,5 měs krupičná kaše, pudink. Od 4 měs lakrumáky a termixy. V 6měs už všechno jidlo :? :O . Příjde mi to naprosto neuvěřitelný, já v těch příkrmech vidim naprostou vědu a chci to pozvolna aby to nezetěžovalo mimi. No fakt zírám co jsem jedla já, ale tenkrát se to tak dělalo, kojení cca max měsíc, pak UM a pak takový šílenosti.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

no jo, přežili jsme, ale někdy za jakou cenu :( (nemáme v rodině alergie... a my s bráchou jsme nekojení a 3 měsíční pribiňáky, slazený kuřecí polívky, apod. odnesli těžkými ekzémy, alergiemi, astmatem, obezitou... :( )

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Aha, tak já jsem to možná špatně pochopila. Myslela jsem, že ty děťátka mají v půl roce nahrazená 3 z řekněme 6 hlavních jídel (= kojení) už příkrmama . To mi přišlo trochu moc, ale možná že od doby mého prvního dítka už se to zas nějak změnilo. Za nás bylo do půl roku kojit plně a pak každý měsíc postupně nahradit jedno kojení jídlem, takže na všechna jídla se dítě dostalo až skoro v roce...

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

V pohodě, já se jen snažím vstřebat nějaké vědomosti, abych něco nezanedbala. Ale všimla jsem si už ve více debatách, že takové to "kojte plně do půl roka" už asi přestává platit a teď je spíš trend přikrmovat dřív. Náš malý už asi 14 dní baští ty obědy, ale on je strašný hladovec, takže u něj to nejsou žádné nejdřív jedna lžička, pak dvě, pak víc, u nás je to nejdřív půl misky, pak celá... :///: A stejně pořád téměř každé 2 hodiny přes den kojím, takže ani to 6x denně jídlo u něj neplatí, to je pak těžké držet se nějakých norem :00:

In reply to by Andí

ono se postupně přichází na to, že lepší než cpát hladovému 5 měsíčnímu dítěti sunar (a v podstatě ho díky flašce do měsíce odstavit), dát mu radši příkrmy lžičkou dřív, protože to kojení neohrozí a díky (v tomto případě zázračnému) MM se u něj na zavedené příkrmy většinou nerozvinou ani nesnášenlivosti typu alergie...
prostě dát dřív jídlo je menší zlo, jak dítě předčasně díky flašce odstavit...

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

že Vám do toho holky skáču náš malý už jí taky plno věcí hold ráda bych ho kojila ale prostě mu to nestačilo takže od 3,5 měsíců je na kaši předepsané Dr. od 4 měsíce na příkrmech tím pádem po měsíci měl ovocné svačinky a teď mi uzobává rohlík no snědl by asi všechno. Takže Mateřské mléko má k snídani co odsaju den předem aby měl aspon trochu mléka. A navíc jak píše Verunka dřív jsme byli cpaný čímkoli a taky žijeme. Spíš asi mě za to ukamenujete ale řekla bych že se to teď tak nějak moc řeší. Samo že kojení je nejlepší ale když není možné tak to moc neřeším a jak mu chutná :D

In reply to by Hellen123

Přesně dřív se plácalo mimčům všechno dohromady a ted je to zase naopak až moooc věda. Když prcek nepřibírá tak to je že se začně s příkrmama dřív. No máš u mě ale obrovskej obdiv, že mlíko odsáváš, musí být to být náročný. Kdejaká mamina by to vzdala, si vážně dobrá že to takto udržuješ.

In reply to by Verča..

přesně můj názor. Jojo odsávám už přes tři měsíce. Je to mazec člověk furt na to musí myslet že by měl jít odsát že by měl pít atd.. ale má mlíčko aspon k snídani a upřímně taky jednu - 2 dávky sunaru denně taky tím ušetříme i když o to ani tak nejde jako o to že je to pro něj zdravý.

In reply to by Hellen123

:one: :€s€:
Já jsem holky kojit nemohla - bylo to příšerný, usínaly mi u toho, jednu jsem kojila 3/4h a měla jsem je kojit po 2h :? , nepřibíraly a nakonec jsme ukončila na UM a vypadala jsem před 10ti lety jako nejhorší matka a teď kojím a dáváme příkrmy.Začali jsme zeleninkou, po 3 týdnech přesnídávku a na noc kaši, protože spaní hrůza, tak mi to nepřijde nijak drastické.
A právě, za nás na půl roce knedlík, rajská a tradááá ;)
Pravda, taky sice nebylo tolik svinstva v jídlu jako dneska.Ale myslím, že to platilo tenkrát i dne - všeho s mírou a jet jen podle příruček nejde, každé dítko je jiné.
Péťa mi teď ke svačině zdlabe celou přesnídávku (190g) - to jsem holkám dávala jakou dobu na půl, ale on má prostě hlad.K obědu to samé zeleninky, někdy ho ještě po hoďce dokojím a k véče kaše to samé, je to žeryk. :h:

In reply to by Sharik41

Teda holky, to vám ty příkrmy dlabou úplně úžasně :one: . Já když jsem začala před 3roky u Sofči tak to byl docela boj. Vůbec ji nechutnalo, nechtěla nic a i tu nejmenší lahvičku (první lžičku od Hami) měla na 3 dny (jak nejdýl to šlo mít rozevřený) a to jsem ještě třetinu v tom vyhazovala a tak to šlo asi min 3 týdny. Prostě s velkou trpělivosti jsem ji dala tak 2-3lžičky a hotovo, vic nechtěla. Pak ještě dlouho dlouho měla ty malý lahvičky rozdělaný na 2 dny a kámoščin klučina to snědl vždy celý za 5min. Snad Nelinka bude taky tak pěkně dlabat jak ty vaše, a nebude dělat takový drahoty jako Sofinka.

In reply to by Verča..

No právě, Péťa je taky za 5minut najedený :a\|:
To co popisuješ, jsem měla s holkama, do dneška je jejich jídlo a pití boj a to jim bude 10 let :00: Péta je žeryk od narození, i když jsem jen kojila, tak tahal jak o život :D
Ta malá lahvička od Hami je minimum, co sní k obědu a to má předtím celou velkou přesnídávku.Kojení mu prostě už nestačilo.Za měsíc mezi 4-5 mi totiž přibral asi 160g a to mi pak doktorka řekla, ať najedeme na příkrmy.Byl i bleďoučkej a od té doby je to v pohodě.
Tak držím pěsti a snad bude malá "žravec" ;) :hu: a nebudeš mít nervíky :€s€:

In reply to by Sharik41

a taky holky jsou zdravý viď? Hele mě sní k obědu celou misku zeleniny s masem a přílohou pak ve tři mlíčko někdy ještě sunarku sušenku, pak si dá půl přesnídávky s piškotama jinak by zdlábnul celou a za chvíli měl hlad tak má piškoty a hotovo a pak zdlábne 220 kaše na noc jako prd a byli doby kdy ty lahve kaše na noc nacpal 3 teď delší dobu stačí jedna a až do 1-2 hodiny a pak vydrží do rána ale to teď tak 3 dny tak snad mu to vydrží. Ale když byl schopný dál půl litru kaše na noc to byl mazec. :) já měla jako malá rajskou s knedlíkem ještě v peřince a jak prý šmakovala :D

Ahoj,
my začali s příkrmy na začátku 5.měsíce, protože jsme málo přibírali.
Jak píše Barča, dávat něco 2-3 dny, pak zjistíš, jestli to nedělá problém a přidat něco dalšího (my třeba doteď nesneseme celer - dělá se nám ekzém, ale to jsem měla i u holek).Ovoce a přesnídávky dávat až po zelenině, nechtějí pak jíst zeleninku, když zjistí, že je ovoce sladké ;)
Jinak kaši na noc už dáváte, tak bych začala obědem (jak píšeš 12-13h), potom bych postupně přidala na dopoledne přesnídávku.
My to teď máme takhle :
5-6:30h kojení
9:30 přesnídávka
11:30 oběd (zeleninka)
16h kojení
18h kaše a po koupání dokojím (vím, že by se to správně nemělo, ale párkrát si cucne a odpadne - většinou :) )
no a kolem 2-3h ranní kojení

Jinak jestli chceš, tak Ti na mailík pošlu recepty pro první příkrmy, co jsem si postahovala z netu, holkám jsem už posílala, aby jsi věděla, co zkoušet jako první a jak kombinovat.Tak mi kdyžtak pošli mailovku.
Ze začátku Ti toho moc nesní - 2-3 lžičky, hlavně se bude muset naučit polykat, ale jestli dáváte kašičku lžičkou, tak by to neeměl být problém.Když nechtěl - odstříkla jsem do zeleninky trošku mlíčka a vmíchala, aby to tam cítil, jinak pasíruju tyčovým mixerem a udělám 2-3 porcičky.
Tak snad jsem Ti trošku pomohla, držím pěsti :one: :a: :h:

In reply to by Kytiii

No mně to v jedné diskuzi někdo vyčetl, že ho přecpávám, ale on je na to zvyklý a i se uklidní.Ke všemu mu lezou teď zoubky a občas dokojím i po přesnídávce nebo po obědě, taky si říkám, že nemůžu nic zkazit mlíčkem ;)

In reply to by Kytiii

Šarinko to bych vůbec neřešila když máš mlíčko a po jídle se napije tak jak píše tu holčina pije jen přední a tím nic nezkazíš já tím že odsávám tak mám tak na jednu dávku hamání tak učím po každém hamání čajík. Takže dávej dál v klidu napít mlíčka když máš.

ahojky, my jsme teda na příkrmech od 4. měsíce ale vypadá to následovně. Vstává kolem 8:00 dá si mateřské mlíčko co mám odsáté z předešlého dne pak kolem 10:00 si na 20 minutek schrupne pak si dá kolem 11:30 - 12:00 oběd pak si kolem 13:00 až 13:30 zase na 20 minutek dáchne a ve 15:00 si dá k svačince mlíčko většinou tak 30-40 ml a v 17:00 dostane přesnídávku s piškotkama a pak půl osmá až osmá kašička s tou vydrží když jí sní celou do 1 - 1:30 a pak vydrží do 5-6:00 ale to se musí dobře najíst navečer s tou kašičkou. Ale každé mimi má jiný rytmus my takto a vyhovuje mu to naučil se to a i když si někdy schrupne třeba o půl dvanácté tak se po 10 minutkách vzbudí protože bude obídek sám. Tak doufám že jsem ti alespon trošičku pomohla. Myslím si že by s tím příkrmem nebyl problém i mít stejný režim jaký máte jen místo mlíčka by si dal zeleninku. Tak hlavně ať chutná a moc držím palečky. :a:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky