Mateřská?

11.01.2012

Ahojky, ještě bych měla otázku ohledně rodičovského příspěvku. Kde a kdy (v Plzni) přesně mám žádat? Byla jsem od školy vedená jako osoba bez zdanitelného přijmu, protože jsem nemohla najít práci, tak jsem se živila čím to šlo a platím si zdravotní pojištění. Na mateřskou nárok nemám, ale musím na ní nějak nastoupit 5.2 a jak je to pak s rodič.příspěvkem? Nemáte někdo zkušenost? Děkuju moc :€O: :a:

Kliknutím vložíte smajlíky:

Náhodou jsem narazila na tvůj dotaz. Od nového roku je možné, aby po porodu nastoupil a čerpal PPM otec dítěte.
Ty pokud sis platila nemocenské pojištění můžeš nastoupit na nemocenskou v souvislosti s porodem.

Úryvek z článku http://www.nicm.cz/penezita-pomoc-v-materstvi
PPM se poskytuje i pojištěnci, který je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, a převzal péči o dítě z důvodu, že matka dítěte nemůže nebo nesmí o dítě pečovat pro závažné dlouhodobé onemocnění, pro které byla uznána dočasně práce neschopnou, a nemá nárok na výplatu PPM. A také pokud pojištěnec, který je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, uzavřel s matkou dítěte písemnou dohodu, že bude pečovat o dítě, se poskytuje dávka po dobu 22 týdnů ode dne převzetí dítěte. Jde-li o pojištěnce, který převzal do péče dvě nebo více dětí, po dobu 31 týdnů. Dohoda však může být uzavřena nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu.

O rodičovský příspěvek se žádá na úřadě práce - odbor sociální podpory. Já jsem z Plzně-jihu a jezdím do Kaplířky jak je střední poštovní škola.
Jestli nejsi na miminko sama, mohl by si po porodu o RP požádat partner, budete pak mít nárok na volbu doby čerpání rodičovského příspěvku - tzn. dostanete vyšší částku než kdyby sis žádala ty.
Tady je to rozepsané http://www.mpsv.cz/cs/2 odstavec Rodičovský příspěvek

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky