Vojtovka to nedám :-(

14.11.2011

Ahojky holky potřebuju radu od někoho kdo byl či je ve stejné situaci !V pátek sem s malou absolvovala cvičení vojtovky kulipřetačení a lezení spíše kuli lezení přetáčení jí už docela jde neni to prad ono ale hodne se snazi no ale to lezeni furt nic i ji pomaham koupili sme lezecí valec a nic davam ji pod sebe nozicky a rozplacne se jak žába a muj dotaz je takovy myslíte že dítě může lezení uplně přeskočit?Nebo že to jedno dítě odkouká od druhého stejně stareho?Nebo doporučte jiné cvičení mala to cele přořvala jo kdyby jen brečela ona doslova křičela:-(a na to nemam:-(prosím poradte mi neco děkuju :-)

Kliknutím vložíte smajlíky:

bohužel já mám osobní špatnou zkušenost se cvičením Vojtovky-tzv. raději pro prevenci, jak se dnes často dělá. Tato metoda je naprosto unikátní v rozcvičení dětí např. po obrně atd.. bohužel je však zneužívána a jsou na ní posílany i děti, které jen prostě potřebují svůj čas. Jistě si všimnete, že rehabilitace dnes praskají doslova ve švech oproti pár roků zpět. Existují také již studie o nevhodnosti této metody na jinak zdravé děti a to hlavně po psychické stránce. Schodují se v tom i někteří pediatři. Osobně lituji, že jsem to tehdy ze strachu, abych malému něco nezanedbala absolvovala. I tak jsme skončili dřív, než kdybychom dali na rehab.pracovnici. Výsledek byl následující-fyzicky víceméně žádné výsledky, vše měl prostě posunuté o pár měsíců, ale hlavně totální děs z jakékoliv ženy, která k nám byť přišla na návštěvu, protože jsem si jednou pozvala rehab. pracovnici i k nám. Rok nám trvalo, než se přestal bát lidí v bílém-např. jsem šla s dcerou koupit brýle a přišla k nám prodavačka v bílém plášti-šok.. Dnes je syn naprosto vpořádku a tuto zkušenost nemám jen já. Osobně po naší zkušenosti- opravdu jen proto, že se nevejdete do tabulek bych nic podobného nedělala.

In reply to by MartinaN.

věřím že existují rehabilitační co "honí body", moje osobní zkušenost se 2 rehabilitačními, jedna baba ze které jsem já i měla strach, působila přímo u doktroky v poradně pro nedonošence. Dani čapla hlavu a násilím ji jí otočila, takhle ten cvik musí vypadat a tečka.
a pak moje, která vždy říkala nejděte proti ní, konkrétně u té hlavy. neotáčejte ji násilím, stačí když jí zabráníme aby tu hlavu neotáčela kam my nechceme, udělá to uplně stejnou službu.
Ted když jsem u ní cvičila i s druhým dítětem, tak spoustu cviků přizpůsobovala právě jemu, on mi nikdy neplakal, ale urputně bojoval, takže třeba vypustila ze cviku několik částí, a osekala na minimum ale aby se určitě procvičil ten jeden konkrétní sval.

dala bych na radu lékařů a nechala ji křičet, pokud vím, že s ní cvičím správně a nemůžu jí tím ublížit, ani jí to nebolí. Než abych ji nechala bez křiku a hlodalo ve mě svědomí, že jen tak pro nic za nic to nechtějí. I kdyby to chtěli po malé zbytečně brzy, Vojtovkou nic nezkazíš. Máš do budoucna čisté svědomí, že jsi nic nezanedbala a pro její dobro udělala vše. NIkdy si stejně křik nebude pamatovat. Zvyknete si, uvidíš. Nenech to být.

ahojky,neboj :) na lezení máte spousty času a pokuď už umí se přetáčet,tak je na dobré cestě :) možná bych si o tom promluvila přímo s rehábkou,proč tohle a tohle cvičíte-cvik na přetáčení je jasný,ale to,že neleze v osmi měsících vůbec nic neznamená-jestliže se začala přetýáčet později,je pravděpodobné,že i k lezení se dostane až později.Čas máte do 11 mněsíců-a může to přijít ze dne na den.Nejde tak ani o lezení samotné,ale o to,aby už se snažila dostat se do prostoru a trénovala pérování na kolínkách.Takže na ní nespěchejte a pokaždé se zeptej proč a jak cvičit,určitě vám poradí :) Lezení by se přeskočit nemělo,je to jedna z důležitých fází vývoje a přeskočení může znamenat problémy do budoucna.Ale jak píšu,máte čas :)

In reply to by lucininenka

ale třeba když je Danielka už utahaná (po 3h lítání venku), tak začne lézt po čtyřech.... a i tak bude řvát nechci spinkat :s: jen že třeba i my co sedíme celý den u pc máme ochablé svaly a jak máme hodinu jen stát, cítíme záda slušně...

In reply to by Dejmalka

no já teda nevím,jestli ty sedíš u počítače celý den,já teda ne ;) a to je jasné,že když je dítě utahané,tak to mladší půjde na kolena,to starší si teda spíš lehne :) ale nemyslím si,že by si tím mělo vynahrazovat lezení,které v kojeneckém věku přeskočilo :)

a kolik je malé? mě přijde, že někteří doktoři na všechno moc spěchají a ani to není nutné, naše dcerka byla lenoch, začala se přetáčet až v 7 měs. , už jsem byla fakt nervózní, že něco není OK, ale naučila se to sama, v 9. měs začala lézt, v 10 si stoupla a začala chodit kolem nábytku, ted je jí 13. měs. udělá i 10 krůčků sama, ale větší jistotu má, když se drží stačí jí 1 prst a je tak schopná už i běhat ...neříkám, že je cvičení zbytečné, ale některé děti jsou hold pomalejší a doženou to samy

In reply to by evicka18

jak vidíš vznikly tu 2 tábory, ale všimla sis, že ty které cvičily poctivě, tak ani jedna ti neradí se na cvičení vybodnout, ale že máš vytrvat? Protože jen ten kdo necvičil, či to flákal se nedostal do toho stádia, kdy už to dítě přijalo za své a mohl vidět jak se i jen hned po docvičení téměř okamžitě na chvíli zlepšilo...

jen tak bych si neriskla necvičit, ale spíš bych šla s mimi na neurologii, a názor specialisty brala jako rozhodující a tím se řídila.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

tak že je někdo doktor, neznamená že musí mít pravdu. Viz, předepisování ATB. A nebo další příklad moje babička, tak dlouho jí dr. zanedbávala s bolestí břicha, že za půl roku umřela na rakovinu tlustého střeva. Takže já mám většinou spíš špatnou zkušenost s dr.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

jo to máš určitě pravdu. Já tomu nerozumim, to přiznávám, ale příjde mi že každé dítě co ve dvou měsících nepase tak se posílá na rehabilitace. Jenom jsem tady psala jak jsem to měla s klukem že lezení přeskočil. Přetáčet se mi začal až v půli roce a to jenom tak jedenkrát za týden třeba. A v roce to všechno dohnal. Třeba kdyby mne dr. poslala na vojtovku tak by třeba začal lézt na devíti měsících. Třeba. Ale myslim že mu vůbec nic neuteklo.

In reply to by janinkab

ale vždyť to je přece dobře, že v dnešní době je ta možnost a může miminko chodit na rehabilitace a správně se vyvíjet. Je to jen pro dobro toho dítěte a navíc se to neplatí, což je další výhoda. Mi se narodila holčička s VVV, bohužel vojtovu metodu netolerovala, takže nám byla zakázána :( ale cvičila jsem s ní od narození, v tu chvíli jsem opravdu vůbec neřešila, že u toho řve, prostě jsem jí chtěla co nejvíce pomoct ve správném vývoji, bohužel jak rostla, tak to už bylo nesnesitelné a vojtu nám fyzio prostě zakázala! Ani nevíš, co bych dala za to, kdybychom mohly cvičit. Miminka to nebolí, jen se brání tomu, že se drží v určité poloze a že prostě někdo mu něco mačká a ono dělá pohyb, který dělat nechce. Není to nic hrozného, jen to hrozně vypadá pro toho, kdo to nezažil a nemusel cvičit! Důležitá je podpora okolí a né ještě říkat netrap to dítě, proč to děláš, vždyť tak řve a podobné kecy. Tím cvičením se v normálních případech ublížit nedá, jen je to ku prospěchu :) Netvrdím, že tvému dítěti něco uteklo, ale fáze lezení je dalo by se říct tou nejdůležitější pro vývoj. Naše malá začla lozit před pár dny, bude jí rok! Já už v to nedoufala, ani nevíš, jakou radost mi tím udělala :) ze všech stran jsem slyšela, ať jí nenechávám, aby se postavila, že je hodně důležité lezení! Takže na tom něco bude. Je to důležité pro mozek, né jen pro pohyb jako takový.... Pokud má její holčička problém i s přetáčením, tak na ty rehabilitace určitě nemá chodit bezdůvodně. Ono je totiž přetáčení a přetáčení. Nesmí se přetáčet v záklonu atd.... když jsme to dítě neviděli, tak nechápu komentáře holek, proč tam máš jako chodit, dej jí čas... v některých případech jde právě o čas a čím dříve se začne cvičit, tím lépe. Nevím, proč tolik holek vidí v rehabilitacích něco příšerného! Je to pomoc pro dítě přece :)

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Danielka na 7mi měsících válela sudy, ale civičit jsme museli právě kvůli ochablým zádovým svalům, neurolog řekl, že by jinak mohla mít lordozu nebo skoliozu. Krunýř v pubertě je podle mě teda mnohem horší....
Srovnala bych to s očkováním, víme že je doktor píchne, mimi bude plakat, ale stejně tam jdem, protože případná choroba je mnohem horší... podle mých zkušeností na vojtovku nadávají hlavně ty, které ji necvičili a tedy neviděly, jaké dokáže zázraky...

dceri bude koncem listopadu 8 mesicu a NELEZE a dr se nad tim nepozastavuje, pretaci se na obe strany,plazi se a zveda zadecek, tot vse, nohy pod nej neda ani omylem :-D takze klid! nevim, co vam hned cpou vojtovku! vzdyt kazde dite je jine, nektere zacne chodit v 10 mes, nektere v 16mes a je to tak proste normalni...byt tebou necvicim a jste do Vanoc pockam...nez zbytecne stresovat sebe i malou..B.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

přesně, kamarádka chodila s klukem na rehabilitace kvůli tomu že na dvou měsících špatně pásl. Ten můj lenoch ještě na třech měsících špatně pásl. Byl ve všem trochu opožděný, prostě líný dítě. A nikdy mi dr. nic neřekla že bych měla někam chodit.

vůbec nehledej důvody, jak si říci, že to nepotřebuje. pokud lékař i rehabka uznali, že je to třeba, tak to třeba je.
Danielka plakala cca 14 dní, za pár měsíců se mi u toho dokonce nahlas řehtala...důležité je na mimi furt mluvit, že je to vlastně hra a ukrutná sranda. dobré je začít opravdu nějakou hrou třeba jestli znáš "kutálí se ze dvora, velikánkská brambora..."
jo a nejdi proti ní, počkej až povolí a zkus znova. prát se s ní je hloupost. než si zvyklne, tak doporučuji co nejčastějí třeba 5x denně ale jen chviličku.
:a:

tak můj kluk nikdy nelezl po 4, jenom se plazil, naštěstí to dr. nikdy nehrotila, říkala že spousta dětí neleze. Chodit začal přesně na roce a tak týden před si poprvé klekl na 4. Pak vlastně jenom chodil. Tedka mu je dva a půl pryč a je uplně normální

nesmíš si říkat, že to nedáš! Prostě cvič a uvidíš, že to zvládneš, prostě je to v tuto chvíli pro tvou malou to nejlepší co pro ní můžeš udělat :) Lezení je hodně důležité ve vývoji, takže to nevzdávej!

Já chodila s malým taky na Votovku jelikož se v 8 měsících nepřetáčel. Myslela jsem že to nedám ale dala. Nakonec byl pokrok videt hned po první lekci. Jen se pořád chtěli dobrat toho aby se plazil a malý nakonec rovnou na kolena. Taky řval, byl rudý, zajíkal se ale zvládli jsme to. Ted má 3.5 roku a je hbitý jak nevím co. Takže se obrn trpělivostí a uvidíš že to půjde.

Ahoj, moje dcera má dnes téměř 2 a půl roku a nikdy nelezla po čtyřech.Naše dr. to nijak nehrotila a jsem za to ráda.Chdit začala sama ve 13 měsících.Přetáčet se začala taky až později než podle tabulek a to jen na jednu stranu, ale všechno dohonila.Možná to bude tím že vždy byla větší než děti jejího věku.

Mám občas pocit že doktoři zapomněli že každé dítě je jiné. Nás hnali na tohle cvičeni už od 5 měsíců kvůli tomu že se nechtěla přetáčet. A tak hrozně u toho plakala že jsem jsem sí řekla mě ji dam čas a nechci aby svůj první rok prožila 5x denně pláčem. Že radši budu mít šťastně dítě. Tak jsme chodili na rehabilitaci kde nás každý měsíc chválili jaké dělá pokroky a každý měsíc ukazovali nove cviky ktere jsme samozřejmě doma nedelali :-):-):-):-) a jediná tragedie která se stala byla to že mala začala chodit ve 14měsících a ne do roka podle tabulek:-):-):-) a mě je to jedno a jsem rada že jsem radši měla šťastně dítě než podle tabulek.

Já bych se snažila vydržet. Můžu odpřísáhnout, že vojtovka nebolí. Sama jsem jí teď na svojí rehabilitaci zažila na vlastní kůži. A opravdu to není bolestivé.

Ahoj ja ji s malim cvičila skoro rok taky u toho strašně křičel myslela sem žeto nezvládnem ale časem sme si zvikli oba.Je to pro mimčo hodně duležite tak to nesmíte vzdát a určitě si zviknete

Nevím kolik je malé,ale asi vám to bylo doporučeno...Být tebou vydrž!Vím že je to hodně nepříjemný,malá ale určitě nebrečí,že by jí to bolelo,jen jí prostě tlakem nutíš nehýbat se.Vojtovka určitě pomůže,pokud máte nějaký problém.Já při cvičení brečela ze začátku taky a manžel utíkal-nesnesl ho slyšet tak řvát.Vydrž :k:

ahoj. vojtu jsme cvicili od 2 nebo 3 mes - do roka. nevim, jak mas starou holcicku. alse je normalni, ze u cviceni deti krici a breci. rikala jsem si, ze to delam pro jeho dobro a do ted nelituju. musis se obrnit. miminkum se neublizuje, ale davas je do jiny polohy, nez je jim prijemny a jinak nez krikem se branit neumi. vsechno se nakonec malymu srovnalo. je mu 21mes. malej zacal lizt po 4 az kdyz se postavil - takze to mel taky obracene, ale vratil se k tomu a prosel si nakonec vsema fazema, nez zacal chodit. kolik je maly?

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka