Nástup na mateřskou 7 týdnů před plánovaným porodem? Dotaz!

28.09.2011

Ahoj, holky, mám takový zvláštní dotaz :-) Od 9. 10. bych měla nastoupit z rodičáku na mateřskou. Včera mi Dr. vypsal papír, kde vlastně vypsal mé iniciály a předpokládaný datum porodu a já, že si mám vypsat zbytek, tedy adresu zaměstnavatele a datum nástupu na mateřskou. Mám ji řádnou, od toho 9. to vychází na šest týdnů. Ale protože nad tím tady špekuluji a ani z toho nemůžu spát, tak jsem si říkala, jestli by byl nějaký problém, kdybych si do těch papírů napsala nástup na mateřskou od 2. 10., tedy o týden dřív a tudíž bych nastoupila 7 týdnů před plánovaným porodem. A proč to tak komplikuji? No jedná se mi o prašule :-D Když mi končila mateřská a nastupovala jsem na rodičák, tak ten přechodný měsíc mi vlastně pokrátili tak, že mi dali peníze za mateřskou a zbytek rodičáku tak, aby mi to dorovnali do 7.600,-, jsou to pěkný sviňuchy, tehdy jsem vlastně "přišla" jakoby o 1.000,-. Takže teď jsem si řekla, že s nima vydrbu já. Nevím, jak by to počitali teď, když mateřskou by mi teď poslali 8.000,-, což je víc jak 7.600,-, že, takže jestli by mi ještě nějak poslali rodičák za ten týden pochybuji. Ale když půjdu o týden dřív na mateřskou, tak budu mít skoro o 2.500,- víc a to už je znát. Teda doufám, že to je trochu srozumitelné a někdo snad poradí :-) Děkuji.

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Tak já nastupovala na mateřskou před 2 a čtvrt rokem a nešla jsem z nemocenské a vůbec nebyl problém, abych si určila jakýkoliv den mezi 6-8 týdnů.. Ani nemusíš jít z neschopenky, aby jsi šla dříve než 6 týdnů před porodem. Když začneš mít např. zdravotní problémy, přeci nepůjdeš na týden na neschopenku.. Spíš si myslím, že si daná úřednice vyložila zákon "po svém" a potřebovala být důležitá. Paní podle mě tedy nebyla poctivá, ale špatně informovaná :-)
Jarka

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

to není pravda, podle zákona si každá těhulka může vybrat kterýkoli den v rozmezí 6-8 týdnů před předpokládaným dnem porodu, takže ta tvoje kamarádka spíš narazila na úřednici, která byla zvyklá, že dřív to bylo, jak píšeš.

Holky, moc vám děkuji a jsem ráda, že to půjde. Snad nebude vadit, když na sociálku zajedu zrušit rodičák až ve středu, to bude už 5. Dřív se tam nedostanu :-( Ale ještě jednou moc všem děkuji ;-) :one:

Ahoj,
nastoupit na mateřskou můžeš kdykoliv 6-8 týdnů před termínem porodu, který stanoví lékař. I datum nástupu na mateřskou určuje lékař (přihlíží ke zdravotnímu stavu maminky), né zaměstnavatel nebo sociálka.. Většinou to doktor nechá na mamince, ať si sama vybere, který datum jí vyhovuje a moc do toho nezasahují (jen sestřence když chodila do práce a začal se jí zkracovat čípek a hrozilo riziko předčasného porodu už 7,5 týdnů před termínem to "nařídil" :-) Mě doktor doslova řekl, že nástup na mateřskou mám 17. - 31.10, at si vyplním jak se mi to bude hodit..
Takže si zvol datum jak se ti to bude hodit :-)
Jarka

Ahoj ,
já jsem měla to samý.Měla jsem nastupovat na mateřskou 6týdnů před porodem a to bylo 9.9.2011,ale můžeš nastoupit od 8-6 týdnů.Doktorka mi taky vypsala jen to nejdůležitější a řekla,at se rozhodnu sama kdy chci jít na mateřskou a napíšu si podle toho datum.Byla jsem se na to ptát i na socialce a nebyl problém nastoupit dřív.Šla jsem teda už 1.9.2011.Taky jsem tak šla kvůli tomu,abych dostala mateřskou za celý měsíc a neměla jen část a navíc tak nemusim lítat po socialce s tim,že by mi popřípadě něco doplatili.Stejně bych na to neměla nárok a tak by to bylo zbytečný.Takhle jsem jen zrušila rodičák a čekám na výměr od zaměstnavatele,ale ten tam můžu donést kdykoli ,hlavní je zrušit rodičák.Takže určitě můžeš jít na mateřskou už od 1.10.2011.Snad jsem ti poradila srozumitelně.Pokud budeš mít pochyby,tak si pro jistotu zavolej na socialku,ale u mě to problém nebyl a ani u zaměstnavatele.

no já si myslím že to nejde..že dr(gyndař) jim ten papír posílá taky...teda aspoň moje dr.jim posílala kopii..nevím proč..ale když jsem byla vyřizovat nástup na mateřskou tak tam měli papíry od dr. a tam bylo právě i datum nástupu na mateřskou..tím pádem kdych si já změnila datum nesedělo by s tím od dr..

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka