začít - nezačít příkrmy...

02.06.2011

zdravíčko
Láďa je narozen 35+5, proto jsem chtěla s příkrmy začít až od 7mi měsíců. O ten měsíc později co měl být ještě bříšku aby byla jistota dozrání vnitřních orgánů. Ale za posledních 6 týdnů přibral jen 620g ( na čtyřměsíční jsme šli později a šestiměsíční dřív, 6. měsíců bude mít 10.tého).
celkově se mi do toho ještě totiž moc nechce, protože je hipotonický, hlavičku vůbec nezvedá při přitažení za ruce, a při krmení se musí napolohovat trochu do sedu, ale když doktorka řekla, že už máme začít tak mě to dost zviklalo, zas nechci aby mi hubnul...
Jo a má 70cm a 8170g.
Předem díky za vaše názory, zkušenosti :a:

Kliknutím vložíte smajlíky:

ještě počkám, spí dobře (od 21:00 do 4:30), a vlastně z dlouhodobého průměru 100g týdně asi není málo v tomhle věku.
(p.s.: porodní měl 3140g a 50cm, ale problémy nedonošence měl/má - silná novorozenecká žloutenka z nedozrálých jater=33h svícení, cvičíme vojtovku - měl výraznou predilekci, stále ještě má sklony k ext. kinesám a hypotonii)
:a:

Já bych počkala, podle mě má krásnou váhu. Moje dcerka byla donošená, PV 3,55kg a v 6 měsících měla něco málo přes 6 kg (6,31 kg a 67 cm). Takže tvůj malý je proti ní chlapák :one:

Tak já bych klidně počkala,pokud se Ti nechce.Nemyslím si,že 620g je extremě málo,když se vezme v úvahu,že už se víc hýbou.
My jsme na šestiměsíční ještě nebyly jdem v úterý přesně na den,ale už 4 dny dávám večer kaši,malá se mi budila co 1,5-2 hodiny a po kaši spí 4hoďky.Kdyby spinkala neřešila bych to.Jo a ve 4 měsících měla 6100g a 61,5cm porodní váha byla 3600g a 52cm,takže máš pěkného chlapáka :a:

Zkus to a sama uvidíš, jestli bude chtít papat. Však kojit budeš i tak. Honzík je 36+0, na čtyřměsíční kontrole měl 7100 kg a bylo nám doporučeno začít se zeleninou. Dpmácí moc nechtěl, ale kupovaná ta mu panečku jede. Zkus a uvidíš a pak dáš ne na doktorku ale na sebe. Chce to udělat si obrázek v praxi.

já ti nevim, spíš dej na svůj instinkt, jestli mu to stačí a nepláče hlady, tak bych klidně ještě měsíc kojila. Na druhou stranu je fakt, že jsem už taky slyšela od Dr. (tady v Rakousku), že i plně kojené děti mohou začít s příkrmem v 5 měs. Tím nechci říct, že když to řekla Dr. v Rakousku, tak to je svatý, jen pro porovnání :-) Tak začni přikrmovat v 6,5 měsících a je to, ne? :-)
P.S. Myslím, že ani jedna varianta mu neuškodí.

Při osmi kilech?A nehubne ti?My začli s příkrmy v šesti měsících pouze mrkev-brambora-rýže(kvůli atop.ekzému)jsem měla dávat dva měsíce jen toto(doporučeno v gastro poradně).Po tomhle mi samozřejmě nemohla přibrat.S jídlem máme problémy od začátku.Během dvou měsíců mi přibrala 10 dk.Odmítá mi UM,teď už i tu mrkev,kterou docela papala ale když jsem přidala maso tak jsem jí to znechutila.Od pátého měsíce dávám nemléčnou rýžovou kaši aby trošku přibrala no nepřibrala.Tak ho častěji važ abys měla jistotu že ti nehubne a dělej jak to cítíš ty.Já jsem si už řekla že moc doktory poslouchat nebudu,protože si nás jen přehazují a žádná pořádná rada.Jinak malá má osm měsíců a váží 6,480 kg takže tintítko.

Tady citace z aktuální Betynky:" doporučení pro zavedení příkrmů se poslední dobou změnila, kloníme se spíše k trendu zavádět příkrmy dříve, aby si imunita "zvykla" na nové alergeny ještě v době kojení.Plné kojení je vhodné minimálně 4 měsíce, pak je možno některé potraviny v malém množství ke kojení přidávat.Dlouhodobými studiemi se přišlo na to, že oddálení podanání např. lepku až do druhého půlroku či později způsobuje naopak zvýšený výskyt celiakie." paní se tam ptala taky na závadění příkrmů, že se ji to zdá brzy a tohle byla odpověď odborníka :-) Třeba ti to usnadní rozhodování, ale pokdu nepřibírá nebo přibírá málo, tak bych asi začala, ale pomalejším tempem ;-)

In reply to by Paulette

To jsem taky četla, ale u dalšího dítěte bych to stejně udělala stejně jako u prvorozené dcerky, tzn. příkrmy až od půl roku. Lepek jsem zaváděla kolem 7. měsíce a všechno je OK. Nehledě na to, že udělají zase nějakou novou studii a zase napíšou něco jiného. :00: Aby se v tom :pig: vyznalo :s:

In reply to by Paulette

Nechci teda nic říkat,ale pokuď bude plně kojit do sedmého (s odečtem do šestého) měsíce,tak je úplně jedno,jestli začne s příkrmy ve čtvrtém nebo sedmém měsíci,ne?Kojit u toho bude stejně,tudíž kojením částečně před alergiemi ochrání :) Co se týče zavádění lepku-ani jedna moje kamarádka nezačínala s lepkem dřív než v sedmém měsíci a děti jsou světe div se,bez celiakie :) A náš malej též-a to máme celiakii v rodině :) Pro mě a to i z laického pohledu je lepší zavádět alergizující potravinu až déle,protože střeva už jsou zvyklá i na něco jiného,než na mateřské mléko-a proto existuje reálně nižší šance,že tělo zareguje alergicky :) Prostě myslím,že postup zaváděný u alergických dětí je správný i pro zdravé děti-prostě malé dávky a nejdříve od 6. měsíce :) Jinak dle WHO (světová zdravotnická organizace) je doporučeno do šesti měsíců věku dítěte výlučně kojit,pokuď samozřejmě maminka kojí ;)

In reply to by lucininenka

To je názor odborníka, ne můj :-D Ale je fakt, e já dávala lepek na radu jinýho zdravotníka taky dřív. Toto by mělo vycházet z NOVÉ dlouhodobé studie. Ale na novinyk v tomhle už se tady naráželo nedávno v jiné diskuzi tuším :-)

Ahojky,já bych ho ještě chvíli nechala :) V tomhle věku děti přibírají dost skokově a je možné,že ten skok třeba udělá teď.Pokuď přibírá (i když méně) a je spokojený,jídlo zatím nevyžaduje,tak počkej :) Náš od pěti měsíců přibíral 500 g měsíčně a stačilo to doktorce a to rozhodně neměl takové míry jako váš-náš měl na půl roce 71 cm a 7200 g-tím pádem o kilo méně než váš.Jestli chceš,můžeš zkusit přidat rýžovou kaši smíchanou s tvým odstříkaným mlíčkem-je tam jen rýže a MM,takže se to vlastně ani za příkrm považovat nedá :) Zkus ho zvážit cca za 14 dní a pokuď nepřibere,tak jdi do příkrmů,ale ještě bych mu dala šanci :) Není kam spěchat a udané míry rozhodně nejsou tragické :)

Já myslím, že na půl roku je pěknej, náš Robíno je narozen skoro v termínu a v půl roce měl 6840 g a 67 cm (por. míry 51 cm a 3050 g), měli jsme to s těmi prohlídkami podobně, na čtyřměsíční jsme šli později (o 12 dní), na půlroční na den přesně, mezi tím přibral 340 g. Přikrmovat jsme začali kvůli pomalému přibírání o dva týdny dřív na radu doktorky, takže v pěti a půl měsících. Já myslím, že klidně začít přikrmovat můžeš, i když se narodil předčasně, že mu to neublíží, ale na druhou stranu si myslím, že nutné to vyloženě není, pokud si to ještě nepřeješ.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky