Co dělat, když se s partnerem neshodneme?

21.05.2011

Ahojky holky,

chtěla bych se vás zeptat, jak to dělate vy doma nebo jak to mám dělat já, když se občas s partnerem neshodneme ohledně jídla pro malou (7 měsíců). Zatím to nebylo tak horké do teď, ale hrozně přemýšlím dopředu, takže si myslím, že takových situací ještě příjde dost. Jedná se o to, že když jsme začali s příkrmama, tak jsem začala dávat čajík. Malá ze začátku z lahve nechtěla pít. Hned jí plivala. Dělala jsem jí fenyklový čaj a přítel mi řekl, že jí třeba ten čaj nechutná, že jemu by taky nechutnal, ať jí tam zkusím dát trochu cukru, že pak třeba bude pít. No hned jsem mu řekla, že jí nebudu učit na sladký a že cukr je pěkný svinstvo atd. No strhla se menší hádka, že já si do čaje taky dávám cukr atd. Ale já jsem dospělá, na cukr už zvyklá. Pak když jsem vařila pro malou, tak se taky občas zmínil, že to nemůže mít žádnou chuť, že bych jí to měla trochu osolit. Taky jsem si prosadila, že ne, ale... Nechci, aby se kvůli tomu úplně distancoval od toho, co malá jí a co ne, ale opravdu jí nechci do jídla cpát bůh ví co. Takže se vás chci zeptat, jak pak postupovat, když bude chtít dát zase malé něco, o čem já si budu myslet, že na to má ještě čas? Čokoládu, tvaroh, mléko atd.... ? Jak si prosadit svou, ale přitom se nepohádat a aby se přítel necítil, že jí nic nemůže dát, ukřivděnej? Díky moc za rady...

Kliknutím vložíte smajlíky:

Ahojky, tak já to udělala fikaně s naším tátou :) Když jsem vařila pro synka a manžel seděl u netu, tak jsem ho poprosila třebas : prosím podívej se mně co a jak mu můžu uvařit, napadlo mně jestli tu mrkev v páře či vařit.....Co je lepší ? A on klasicky kde to má najít, to už jsem samo měla najité stránky o výživě malých mimi do roka :) Tak jsem jen řekla tam a tam to najdeš, netrvalo to dlouho a měl naštudováno líp než já :) Pak chodil s tím, že a víš že už můžu dát tohle a tohle ? Tak jsem to koupil :) A ještě naštudoval jak uvařit zeleninku, pak maso a pak omajdy aby byly co nejzdravější :) Nezapomenu do smrti smrťoucí na půlhodinovou přednášku, jak uvařit správně vývar :s: Myslím, že se Tvůj manžel rád zapojí jako můj a brzy bude vědět co a jak :)

Omlouvám se, že jsem nenapsala nic k tvému tématu a místo toho se níž pustila do Tanynky.
Takže to teď napravím: já jsem taky měla partnera, který si nepřipouštěl, že miminko by nemělo mít solené jídlo a zbytečně slazené nápoje. Vyloženě se těšil, až s ní co nejdříve vyrazí na párek v rohlíku a coca colu. :00: Pro něho i kojení na veřejnosti (i když jsem nevystavovala prsa a odehrávalo se to někde v koutku) bylo úchylné. Jeho matka se mi snažila pomoct radami typu: "tu mrkvičku jí osol, Michal to taky nechtěl jíst nesolené", "a kdy už přejdeš na Sunar?", "proč nedáváš v tom horku čaj, malá musí mít žízeň - to proto kojíš tak často", "a od půl roku už může párky a řízky, my jsme je taky Dominice (jejich nejmladší dcera) dávali" atd.
Většinou jsem odpověděla, že se radím s dr. a že děkuji za rady, ale chci to zvládnout sama. Pokud by něco nefungovalo, určitě zkusím jídlo dosolit a uvařím čaj. Tím to končilo a oni dali pokoj. Samozřejmě jsem to nikdy neudělala, protože jsem k tomu neměla důvod.

Všem děkuju za komentáře. Ono to neni tak, že by mi jako radil. Jen to řekne, v klidu a normálně, co kdybych jí to zkusila osolit, aby jí to víc chutnalo. Nekontroluje mě, ale taky chce krmit on, když je doma. A taky je to uzpůsobený tím, že jeho máma a babička jsou hold chytřejší než já :( Zrovna nedávno jsem se zmínila, že malé na noc dávám kaši a jeho babička se mě zeptala, proč jí nedělám normální krupičku, proč tu kaši kupuju. Tak jsem řekla, že mlíko ještě nesmí a tolik MM neodstříkám, tak jen mávla rukou a začala "To my jsme normálně dávali a dětem nikdy nic nebylo." .... No takže asi tak :(

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Taky dobry :) Ale zrovna vcera mi muj rikal, ze to nase dite nejak zhublo :)
Tak jsem mu rikala, ze je to tim, ze uz nechce kasicky na veceri, sunar odmita a pak taky ze ja ji necpu sladkostmi od rana do vecera a ma hodne pohybu neb jsme cely den venku.

Tak se jen potutelne usmal :)

myslím,že by bylo nejlepší,abys dala přítelovi přečíst něco o kojenecké výživě.A vysvětlila mu,proč se tohle nedává a tohle zase ano.Ono se hezky radí,když se o tom nic neví,ale pokuď teda chce radit,tak ať si o tom nejdříve něco přečte.Určitě to pro něj nebude na škodu a taky zjistí co je dobré a co už ne :) Můj manžel mi do toho nikdy nemluvil,protože usoudil,že já mám větší znalosti a hlavně čas si o tom něco přečíst :) Když chtěl něco dát a já byla proti,tak jsem mu vždy vysvětlila,proč se to nemá dávat.Nikdy se teda se mnou o tom nehádal :) To spíš až teď se občas rafneme ohledně výchovy,ale považuju to za normální,přeci jen vše děláme poprvé a každý může mít trochu jiný názor.Je to o domluvě :)

my doma tohle nikdy neřešili, myslím ten komunikační problém :-) . Jinak na med, cukr i sůl má opravdu ještě čas. Nepomohlo by třeba vzít tatíka s sebou na poradnu?

ahoj, tak do tohodle mi můj muž naštěstí nekecá :-). Ví že se snažim pro děti udělat to nejlepší a věří mi. Je jasné že strava pro prcky neni zrovna chuťové dobrý, ale nedá se nic dělat. Na cukr je opravdu čas. Já dětem nesladim čaj ani nyní (Ondra necelých 5 let a Markéta necelé 2 roky). Solim jen minimálně a to obě děti jedí co my. Manžel sám říká že sůl neni zdravá :-). Asi by to chtělo si snim promluvit a snažit se mu vysvětlit proč to a to nechceš dítěti dávat. Jsou chlapy (prarodiče), kteří toto moc nechápou. U nás mám klid i u prarodičů. Také respektují co jim řeknu a nějak to nekomentují. Jak sami říkaji. Jsou to tvoje děti a ty rozhoduješ o jejich stravě, my se přizpůsobíme

Tanynka

Ahoj, místo cukru med ale od pravého včelaře ne z obchodu, místo obyč soli dáváme mořskou ale vše jen trochu.Já když s chc prosadit svou tak mu řeknu že mi to tak řekla doktorka nebo že se jí na to zeptám a je klid.

In reply to by lucininenka

Ondra mi nikdy nevypil čaj, který byl nesladký, takže myslím, tak od půl roku jsem dávala ten Hipp granulovanej a ten je slazenej, no a pak jak se rozjel ekzém tak jediný co mohl v klidu pít byl slabý černý čaj (kterej by taky děti neměli..), ono někdy člověk je rád, když dítko alespoň něco může, teď zase pije ty dětský, ale fak jsem tehdy byla ráda za to málo... jinak mě dr. říkala, že jediné, na co si mám opravdu dát velký pozor je ta sůl do roka, takže to jsem dodržovala (resp. téměř, když jsem dělala vývar v tlakáči - asi tak 10 porcí, tak tam byla špetka soli) med nedávám a nebudu, to teda mám strach vzhledem k té atopii

In reply to by barbusacek

jo jo,já to chápu,mám taky několik kamarádek,jejichž děti prostě nechtěli pít a tak byly rády,že vypili aspoň to oslazené :) my naštěstí takový problém neměli a nemáme,malej pije ochotně čistou vodu a docela dost.A když náhodou někdy dostane ochucenou vodu nebo džus,tak je schopnej vypít půl litru najednou :) ale teda med a sůl bych ve čtvrtém měsíci neriskla a to ani v případě,že by nechtěl nic jiného :) někdy mi zůstává rozum stát a to i nad radami dotyčné paní doktorky,že má malému kojenci osladit čaj medem :) taková doktorka by vůbec proboha snad neměla ordinovat :n: :n:

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

Hami zásadně nekupuju, to je něco neskutečného, co dávají do těch skleniček, tak nám taky začal atopák po Hami - nevidím důvod, proč by měla jedna sklenička obsahovat cibuli, papriku, celer, porek a podobně, když je jí děti od půl roku... Hipp - to jsem tu psala, jako jediní mají značení A pro alergiky, tedy jsme vždy kupovali (když už), tak jejich - jak píšeš, tu od 9 měsíce jsem koupila jednou, slaný to bylo jako blázen, tak jsem se k tomu vrátila až od roka a našla jsem teda jednu, co se mi nezdá tak slaná... dobrá je si myslím alnatura... ovoce kupuju právě ty 100% - no jsou drahý, no...nebo ještě taky z DM je jich pár jedlých, já prostě stále čtu složení, když už něco holt kupuju, te´d se těším na léto, že bude konečně vlastní ovoce :-) no a hlavně, i když Ondra s tím nesouhlasí, co si doma uvařím, to je vždycky lepší... PS. představ si zimu, kdy nemáš čerstvé ovoce a nemůžeš jablko - seš skoro bez šance, protože v 90% skleniček je jablko obsaženo... chytneš je jen u HIPPu (švestka, hruška), Hami (hruška) a chválabohu Babylove a Alnatura a jejich mixy bez jablk... myslím si, že by měli nad tím trošku pouvažovat, protože dítko, které se zhorší po jablkách, tak nemůže skoro nic, protože jablečná šťáva je skoro všude...

In reply to by barbusacek

jo jo,já měla nejraději Alnaturu a babylove,to jsou značky,jejichž kvalita odpovídá ceně a nervou tam do toho dvacet složek :) takže ty jsem měla oblíbené :) jinak ovocné skleničky jsem moc nekupovala-jen když jsme opravdu někam jeli a pařila jsem si doma ovoce z obchodu :) to vyšlo daleko levněji a i chuťově to bylo lepší :) a jinak já zaváděla příkrmy v lednu a jablko sice smíme,ale vím dobře jaké to je shánět dýni,baklažán,pěknou mrkev,brambory a podobně ;) jo a s tím Hippem máš pravdu-bylo to slaný jak blázen,nedávala jsem mu to ani v roce :) ař tak v 15-16 měsících,kdy jsme dodělávali poslední zbytky zásob :) od té doby jí to co my a jsme všichni spokojenější-teda jestli se o spokojenosti s jídlem dá u Lukyho vůbec mluvit :s: :s:

In reply to by Tanynka

Ty solíš jídlo 4 měsíčnímu miminku?Já teda čekám svoje první,ale mám 5 letýho bráškua vim,že mu maminka nesolila hodně dlouho...neni to zdravý a už vůbec ne pro tam malý miminko...Sůl zadržuje vodu v těle a prostě celkově to není zdravý pro to dítě...To je teda hrůza,promiň,ale nechápu!!!!!!!!!!!!

In reply to by Tanynka

A prosím tě je ta tvoje doktorka vůbec doktorka?Tyhle rady bych čekala tak od tchýně(ta moje je totiž nejchytřejší na světě,tím se nechci dotknout té tvé)a já mám svůj rozum kterým se řídím,něco si o jídle pro mimi přečtu,zeptám se tady holek,ale rozhodně jí nedám něco jenom proto že to dává sousedka.

In reply to by Tanynka

To yb mě opravdu zajímalo co máš za dr...Naopak všechny doktorky tohle zakazujou hlavně teda sůl...I cukr a med se nemá dávat minimálně do roka...Fakt to slyšim poprvé a přijde mi to nenormální...4 měsíce je opravdu hodně málo,jiný maminky svoje děti ve 4 měsících jen kojí a ty už solíš...

In reply to by Legally

Mě to fakt přijde nenormální...Nechci se tady s někym hádat nebo tak,le jako 4 měsíčnímu miminku solit to je teda moc!Chudák dítě....Mě tohle říct doktorka tak se jí zeptám jeslti je normální a to čekám svoje první miminko...Okamžitě bych změnila doktorku a v žádným případě bych nic nesolila!!!

In reply to by Tanynka

tak ohledně soli a medu souhlasim s holkama. Sůl opravdu neni vhodmá pro děcka do jednoho roku a to samé med. Co pro tebe je špetka tak pro dítě je hodně-kord když je takhle maličké. Já dávám špetku soli do jídla a to mám děti už starší :-).

In reply to by Tanynka

Ty raději maminkám neraď, protože dávat 4 měsíčnímu miminku med a sůl je dost mimo. Opravdu tohle k životu nepotřebuje a doufám, že ti později poděkuje, až bude mít v dospělosti problémy. :a:

In reply to by Tanynka

Ale většinou jsou to maminky, co už mají roční děti. Těch, co solí jídlo 4 měsíčnímu miminku je minimum. A komentovat můžu, koho chci, od toho je to tady diskuse, ne? :///:

Tanynka

In reply to by Legally

To ty si to napsala první.Já se jen bránila.Stačí napsat že to 4měsíčnímu mimču nepatří a já to vemu.Je to moje první mimi takže i já jsem tyhle pitomé rady od někoho dostat musela.Pochopím když mi tu vysvětlíte že jsou to blbé rady a at to nedelám ale ty si rejpla první.

In reply to by Tanynka

Ok. Tak v první řadě ti radím, aby jsi změnila dr., pokud to jde. Protože základní kámen úrazu, jak se zdá, je právě ona. Nedávno jsi tu měla diskusi ohledně vajec a zmínila jsi tam, že ti dr. doporučila dávat jogurt Dobrá máma, kdysi dřív jsi psala, že už ve 2 měsících ti radila začít se šťávičkami. Vím, že tady pokaždé položíš dotaz, jestli je to tak správně, protože i tobě samotné se to nezdá a většinou ti holky poradí, že je opravdu na takové věci brzo.
Já jsem taky měla pro malou doktorku, jejíž názory byly dost divné a proto jsem si našla jinou. A další rada: mrkni na www.kojeni.net, je tam spousta rad spojených s příkrmy, kdy a jak co zavádět a na co si dát pozor a týká se to i maminek, které z jakéhokoliv důvodu nekojí a dávají UM :-)

In reply to by Tanynka

tak do 1 roka bych med určitě nedávala - je to velký alergen :( a sůl jak mořská tak kamenná do jídelníčku dítěte do roka taky určitě nepatří... zanáší se ledviny, narušuje buněčnou strukturu...

Tanynka

In reply to by Kytiii

Tak s medem na vás dám, to jsem nevěděla.Samozdřejmě že mu nedávam dvě lžučky medu nejsem pitomá ale jen malilinko do feniklového čaje aby to pil.Jnak mi to dávil. Tu sůl dává spousta lidí i to tady holky píšou.I když se ví že do roka nepatří tak ji stejně spousta lidí dává, samozdřejmě jen malilinko ale ja jen psala že že mořská je daleko lepší a šetrněkší že kamená.

In reply to by Tanynka

zrovna nedávno jsem četla studii, že snad 90% dětí přijímá několikanásobně větší množství soli, než je doporučené množství... ona totiž řada průmyslově vyráběných a balených potravin sůl již obsahuje, ale to si rodiče neuvědomují (například pečivo apod...), takže se solí opatrně... já nejsem proti úplnému neslazení... ale přisladit se dá například Glukopurem nebo čistou fruktózou - prodávají v DM...

In reply to by Tanynka

je otázka zda ta mořská sůl vůbec moře poznala :-). Je pravda že tzv. mořská sůl méně solí. Aspoň takovou zkušenost mám já. Když koupim obyč sůl a dám do jídla stejné množství jako dávám mořské soli, tak je jídlo výrazně slanější :-(

Tanynka

In reply to by JaMiOn

No tak já mu dala sůl do jídla jen jednou podle rady kamarádky, pak už jsme to stejně nedávali.Moje sousedka má 3 měsíční holčičku a už jí dělala brambory s mrkví tak jsme to zkusli a po jedné lžičce jsme zjistili že je to hovadna. takže sul me ted netrápí ale s tím medem mi to poradila dr a jak tu zjistuju neni to první pitomá rada kterou mi dala takže ji asi zmeníme.

In reply to by Tanynka

teď píšeš tohle a předtim jsi psala něco jiného. Je to tvoje miminko a v první řadě musíš přemýšlet vlastní hlavou a ne to co ti kdo řekne. Nejsi jediná, která má první miminko. To jsme snad jednou byly všechny,ne? Od čeho máš internet? knížky apod...Kdyby ti kamarádka řekla dej mimču řízek s bramborem tak to uděláš? říď se vlastním rozumem a zkus si sednout k PC a vyhledej si, co 4měsíční miminko může dlabat a co se nedoporučuje. Ty kojíš nebo ne? pokud kojíš tak se miminko přikrmuje až když má ukončených 6.měsíců. POkud nekojíš tak se přikrmuje od ukončených 4.měsíců...

In reply to by anonymous_stub (neověřeno)

:one: i kdyby začala stejně jako u kojených až na půl roce, tak se nic nestane, raději později, než moc brzy... :-)

mě v tomhle partner respektuje... stačí mu vysvětlit, proč by to a to ještě neměl a on chápe... horší je to s mou mámou :) - ta už chtěla dneska mému 7 měsíčnímu (7 měsíců příští týden) Robinovi cpát pribiňáka :(
a to jsem jí minulý týden vysvětlovala, že 2 příkrmy denně jsou pro něj až až (to když mu nutně chtěla odpoledne vnucovat rozmačkaný banán) - má v poledne masozeleninu a večer Sinlac... jinak jen kojo... má přes 8kilo...hladový ani nespokojený není, tak není důvod... a to jsem jí i vysvětlovala, že ho nechci předčasně odstavit, takže na jídlo má ještě spoustu času...

Ahojda dohodněte se na kompromisu je fakt že malé malinko špetičku soli do jídla dávám jinak by mě to nejedla, ale vše až od roka do roka neměla nic slaného .Čajíky kupuju ty granulované tam trošku cukru je ale je to určené pro dítka tak že si myslim že škodlivé to nebude.A kupuju jí třeba ty čajíku od ukončeného 6.měsíce.Jinak s manželem se docela schodneme a jinak bych to asi tak že bych mu ukázala knížku receptů pro malinkaté dítka a ať se podívá kde má napsanou sůl nebo cukr...do čaje bych tay cukr nepřidala to raději jsou lepší ty čaje granulovaný kde sice taky je ale rozhodně to není cukr jako cukr že. A taky bych m řekla že do roka dobrý a po roce už třebas začneš trošičku solit nebo tak....A to by mohlo zabrat.Však pokud ti baští jídlo tak není co řešit. A stim pitím pokud ti nechce pít fenyklový tak kup nějáký ovocný čajík granulovaný určený špuntíkům a uvidíš jak bude bumbat ale lepší je když ti pije i vodu.Mě malá pije vodu i čajík a když jí dávám ten granulovaný čajík tak tam nedávám na celou lahvičku 3 lžičky ale jen jednu aby to měla jen lehce ochucené a nebo lžičku a půl to bohatě stačí:-) :one: :a:

In reply to by Namba

ahojky a měla jsi někdy na ochutnání ten granulovaný čaj?Vždyť je to sladké jak cecek,kor když se to dělá podle návodu :00: to bych nepila ani já :) a to,že je to určeno pro děti ještě neznamená,že to tak opravdu je :) dodnes mi zůstává rozum stát nad "dětskými" párky,kečupem,okurkami,taveným sýrem :00: dle mě je to pro děti nevhodné a žádná reklama ani tisíc obrázků na obalu mě nepřesvědčí o opaku :) jen platím navíc za lákavý obal a reklamu.Ono totiž,když mrkneš na složení,tak je to úplně to samé,co výrobky pro dospělé-kolikrát i horší :00:

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky

Vaše fotografie

nevim
Můžu to brát jako pozitivní?
Adopce

Ovulační kalkulačka