mateřská z rodičáku

28.04.2011

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat kdy je nejlepší požádat o mateřskou, aby sem třeba měsíc nebyla bez peněz. Vím, že s papírem na mateřskou musím jít za účetní a zrušit si na úřadu práce rodičák. Jde o to, že nástup na mateřskou mám 19.5. a doktor mi řekl, že mi ty papíry dá 18.5. Tak jestli mu nemám zavolat, aby mi to dal dřív.

Kliknutím vložíte smajlíky:

Tak to jsem řešila před měsícem... A ty baby na úřadě bych nakopala do pr.... Stačí když to dáš toho 19. do práce i když kdyby Ti to dal doktor dřív, tak by to bylo lepší. Žádost o mateřskou dáš účetní do práce, ta k tomu přidá nějaký výměr nebo něco a posílá to na OSSZ. Tam si Tě navedou (tak mi to bylo inteligentní paní vysvětleno) a teprve až Ti přijde první dávka mateřské, což bude až okolo 20. června, tak Ti na OSSZ potvrdí fialový papír pro úřad práce, kde napíšou Tvoji výměru a teprve pak můžeš jít na úřad práce rušit původní rodičovský příspěvek. Máme úžasné úřady. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. Mně se mateřská s rodičovskou kryje o týden a myslela jsem si - NAIVNĚ, jak si to v pohodě vyřídím. HAHAHA, nejde to. Tento postup mi byl sdělen přímo na sociálce a kdyby ta paní neseděla za sklem, tak jí asi něco udělám, protože se ohromně těším, jak tohle budu absolvovat s tříletým dítětem a čerstvým kojencem.

In reply to by Maru

jo, je to strašná blbárna, já teda ten fialovej papír dostala na úřadě práce, když jsem jim tam nesla kopii žádosti o ppm, že nastupuju na mateřskou a rovnou mi pozastavili rodičák, a pak jsem tam o nějaký tři týdny později šla s tim fialovym papírem, protože dřív mi ho prostě sociálka nedala :00: .. tak jsem si hezky zaběhala po úřadech, zatimco doktoři mi opaovaně kladli na srdce, šetřete se šetřete se, ať ještě aspoň dva týdny vydržíte, můžete se rozrodit klidně hned :00:

ahoj, tak určitě je lepší aby ti napsal papíry cca 2-3 týdny před nástupem na mateřskou. Ty si totiž musíš zajít na odbor státní sociální podpory (kde pobíráš rodičák) a vyzvednout si fialový formulář, který ti potvrdí zaměstnavatel. Je tedy lepší odnést zaměstnavateli jak tento papír, tak i žádost o mateřskou. Zaměstnavatel fialový papír buď potvrdí na počkání a nebo ti ho zašle. Ty potom fialový papír odneseš opět na sociálku a oni ti rodičák zruší a budou i vědět, jaké peníze budeš na PPM pobírat /kdybys totiž pobírala nízkou mateřskou, tak by ti jí sociálka dopočítala/.
Když by ti vyplnil žádost o PPM den před nástupem, tak ti budou peníze vyplácet se spožděním. Spoždění může být i větší než měsíc..

Ahoj, já dostala papíry na mateřskou od dr kolem 10.11. a nastupovala jsem 4.11. volala jsem tam cca 12.11. a taky to šlo ;)

In reply to by Ei.lin

Tak si zrušila rodičák až toho 12.11? A nemusela si vracet peníze? To by ti potom přišla i mateřská i rodičák nebo ne? Nebo si měsíc nedostala nic a poslali ti to pak mateřskou dvakrát? Nevím jestli to má nějaký pravidla jak to přesně udělat.

Těhotenská kalkulačka

Lunární kalendář pro určení pohlaví dítěte

Uživatelky s nejvíce příspěvky